Kastmed  » Külmad kastmed

Tkemali

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Tuuli Mathisen
Tkemali on pärit Gruusiast ja sobib nagu adžikagi liha, suppide, kastmete maitsestamiseks, marinaadi või iseseisva määrdena. Oma olemuselt on see hapuka alatooniga kaste, kus maitset annavad ploomid või alõtšad.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Aseta ploomid pooleks minutiks kuuma vette, lase jahtuda ja koori. Eemalda kivi.
2. Tükelda ploomid ning aseta potti koos vee, sidrunimahla, oliiviõli, veiniäädika, hakitud küüslaugu, soola, pipra, tšillihelveste ja vürtsköömnetega. Hauta umbes 10 minutit, kuni ploomid on pehmed, ning püreesta saumikseri või köögikombainiga.
3. Lisa massile hakitud ürdid. Hauta veel umbes 5 minutit. Maitsesta lõplikult ja vajadusel lisa haput-magusat-soolast-teravat.
4. Jaota steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt. Pikemaks säilitamiseks kuumuta purke kuumaveevannis 10 minutit.

Kogus 0,5 liitrit.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Katriin 06.aug 2013 22:44
no päris nii ei ole, et saab täpselt öelda, kuidas Gruusias seda tehakse. iga pere oma retsepti järgi. minu isa tegi Eestis neid üldse kreekidest, lisas koriandrit, küüslauku, suhkrut, pipart äädikat ja päevalilleõli .
eppenno 16.sept 2012 15:36
kui nüüd rääkida gruusias valmistatavast tkhemali kastest ....siis ploome keedetakse piparmündi lehtede ja vartega koos ja veidi 55dikat,purust.küüs-
lauku,koriandrit ,tsillit,veidi suhkrut ja soola vlmis kastmele.Nali,nali,-
mis m6ttes musta pipart,seda ei kasutata Gruusias üldse ja sidrunimahla ka mitte.Õ-
li............miks seda peaks vaja olema See on ,nagu mulle tundub kellegi isiklik retspt aga väide ,et nii tehakse gruusiapärast tkhemalit on jama
Margotta 15.aug 2012 15:36
Tegelikult piisab alõchast, t?illi või caienni piprast, küüslaugust ja rohelisest koriandrist. Kusjuures konserveerida on parem ainult ploomid, muu lisada enne tarvitamist.
1