Kastmed  » Soojad kastmed

Klassikaline pitsakaste ehk marinara

Keskmine hinne: 3.1 Allikas: 100 rooga
”Alla marinara” itaalia keelest eesti keelde tõlgituna tähendab ”meremehe stiilis”. Tegelikkuses pole marinara kastmel aga mingit pistmist mereandidega – see koosneb peamiselt tomatitest, sibulast, küüslaugust, oliiviõlist ja ürtidest.
Kogus: 1 portsjon
Levinud on marinara eelkõige kui pitsakaste, kuid kasutatakse ka pastakastmena. Marinara võid valmis keeta juba varem, külmkapis säilib see suletud nõus kuni nädala. Ideaalsed on selles kastmes kooritud ploomtomatid omas mahlas, sobivad aga ka purustatud tomati konserv või tomatipüree (mitte segi ajada pastaga). Suvisel ajal kasuta marinaras küpseid (ploom)tomateid. Lausa kohustuslik on pitsakastmes kasutada maitseürte, vastavalt soovile ja võimalusele kas värskeid või kuivatatud. Hästi sobivad pune, basiilik ja valmissegudest näiteks pitsamaitseaine. Tugevama küüslaugumaitse saad, kui lisad hakitud küüslauguküüned alles kastme valmimise lõpus.

VALMISTAMINE
Kuumuta õli paksupõhjalises kastrulis ning prae hakitud sibul ja küüslauguküüned kergelt läbi. Tee värsketele tomatitele noaga ristlõige ja kasta korraks keeva vette. Nõruta, jahuta veidi ja koori ning puhasta. Kui kasutad konserveeritud ploomtomateid, haki need eelnevalt peeneks. Lisa tomatitele kuivatatud ürdid (värsked lisa alles lõpus) ning keeda vaiksel tulel kaane all 20 minutit. Kui kastmes on suuri tomatitükke, püreeri kastet sauseguriga veidi ühtlasemaks. Maitsesta soola, suhkru ja musta pipraga. Kui kasutad värskeid ürte, lisa need, nagu juba öeldud, alles lõpus.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
köögi-krissu 05.juuni 2010 17:28
lausa taevalik! teravate elamuste austajana uhmerdan kastme sekka veel ühe pisikese t?illikauna.
rahulolev 10.mai 2010 09:59
Olen teinud juba mitu korda,väga hea.Söön ka ainult saia peal,ikka hea.
lill 06.mai 2010 09:15
Väga hea kaste. Katseks tegin natukene rohkem, panin kuumalt purkidesse ja säilitasin külmikus. Säilis väga hästi, siis võtsin julguse kokku ja tegin sügisel mitu purki ja panin keldrisse, säilis ka seal.
1