Kasutajate retseptid

Praekapsas

Keskmine hinne: 2.42 Autor: xellax
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 4 portsjonit
Vali heledavärviline ja kargelt krõmpsuv, värske puhta lõhnaga, soovitavalt pikkadeks peenteks ribadeks riivitud hapukapsas. Hautamiseks võta paksupõhjaline keedunõu, mis on kaks korda suurema mahutavusega kui kilekotti tihedalt pakitud kapsakogus esmapilgul ehk nõuaks. Kalla potti liiter kuuma vett ja aseta pott keskmisele kuumusele. Võta kapsaid kilekotist väikeste koguste kaupa ja raputa need lahtiselt potti. Selline talitusviis hõlbustab hiljem suuresti kapsa segamist, mis tiheda kapsapalli ja väikese anuma puhul kujuneks väga tülikaks. Nirista õli siksakiliselt kapsaste peale, segada pole veel tarvis. Kata anum kaanega ja lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja lase veidi aega vaikselt haududa. Riputa pinnale supilusikatäis soola, hapust magedale kapsale sidrunhapet, liighapu kapsa maitse mahendamiseks võta paar lusikatäit või isegi rohkem suhkrut. Segamine sujub siitpeale juba hõlpsasti tänu õlile ning hõredalt potti puistatud ja nüüdseks ka läbi kuumenenud kapsale. Kui soovid mõnda lisandit – porgandit, sibulat, köömneid või muud, lisa needki. Segamiseks tõsta kapsaid suure tömbiotsalise lusikaga, lükates seda mööda põhja ja tõstes seejärel ülespoole. Lisa veel keeva vett, kata anum kaanega ja lase vaikselt haududa. Umbes tunni-poolteise pärast on kapsas valmis nende jaoks, kellele see maitseb krõmpsuvana ja veel heledana; päris pehmeks saab kapsas umbes kahe ja poole või isegi kolme tunni pärast; selleks ajaks on ta saanud ka tumeda meekollase värvuse. Jälgi, et anuma põhjas oleks pidevalt 3–5 sentimeetri võrra vett. Kui aga kõrbelõhn siiski annab märku juba juhtunud pahandusest, toimi läbimõeldult. Ära mingil tingimusel hakka kõrbenud kihti paaniliselt põhjast lahti kraapima, vaid tõsta riknemata kapsas vahukulbiga teise anumasse, kalla peale kuuma vett, soovi korral ka veidi õli ning jätka hautamist. Kõrbenud nõust kummuta välja kõik, mis kallates välja tuleb, raputa poti põhja ohtrasti söögisoodat ja liitri jagu külma vett ning jäta kaane alla järgmise päevani ligunema. Lase aeglaselt keema tõusta ja uuesti jahtuda ning ürita siis kõrbenud jäänused ettevaatlikult lahti saada.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Liisu 29.aug 2016 08:47
Praekapsas on prae kõrvale kapsas, mitte praetud kapsas.
Merle 28.dets 2013 10:44
Häiris see pidev kilekoti rõhutamine, nii et jäi juba mulje, et tohib keeta ainult ostetud kapsast või kodus hapendatud kapsast tuleb enne keetmist pista kilekotti. Ja kus jäi „praekapsas“, ehk siis, kuhu jäi praadimisprotsess???
1