Kasutajate retseptid

Pastoriproua õunakook

Keskmine hinne: 3.5 Autor: Liizbet
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 10 portsjonit
Seda kooki võib õunte asemel teha ka rabarberi või tikritega, sõltuvalt aastaajast ja personaalsest eelistusest. Kõigepealt panna ahi sooja ja valmistada täidis. TÄIDIS: Koorida õunad, eemaldada südamed ja tükeldada õunad suhteliselt väikesteks tükkideks. Kokku peaks saama vähemalt 1 kg õunatükke. Pruuniksminemise vältimiseks piserdada sidrunimahlaga. (Juhul kui teha seda kooki õunte asemel rabarberiga, siis peaks tükeldatud rabarberile lisama natuke suhkrut ja laskma pisut seista. Siis valada üleliigne siirup ära ja lisada rabarberile natuke tärklist, et vältida küpsetamise ajal koogi sisse liigse vedeliku tekkimist. Tikrite puhul piisab lihtsalt nende puhastamisest). Kui täidis on valmis, siis võib kokku segada koogipõhja. PÕHI: Või sulatada leigeks. Munad vahustada suhkruga ja lisada sulatatud või. Jahu segada küpsetuspulbirga ja segada muna-suhkru-või seguga. Lihtsaim on seda tainast teha köögikombainis või võimsa miksriga. Soovi korral võib taignale lisada natuke kardemoni. (Kardemon sobib maitselt õuntega, aga puhta klassikalise koogimaitse eelistajatele ei soovita). Koogivorm (kõige sobivaim oleks eemaldatava põhjaga ja keskel toruga/auguga koogivorm) soojendada mõni hetk ahjus, määrida margariiniga ja puistada üle mannaga. Tainas tõsta lusikaga koogivormi põhjale ja lükata õrnalt ja ettevaatlikult laiali. Seejärel panna koogivormi ettevalmistatud täidis (kas siis õunatükid, rabarberitükid või tikrid), mis tuleks jaotada ühtlaselt paksu kihina. Koogivorm ahju. Küpsetada keskmisest natuke madalamal temperatuuril ca 30-40 minutit (oleneb ahjust, täidisest, tähtede seisust jne.) Kui kook on seda nägu, et varsti on küpsetamisest küllalt, siis on aeg hakata valmistama katet. KATE: Või sulatada leigeks. Vahustada munad ja suhkur ning lisada segule sulatatud või. Taas soovitav vahustada kohe südamest, kas köögikombainis või võimsa miksriga. Segu maitsestada vanilliinsuhkruga ja natukese konjaki või brändiga. Tõsta kook korraks ahjust välja ning valada valminud segu ettevaatlikult koogi peale (võimalikult ühtlaselt, nii et täidis oleks kenasti kaetud). Seejärel panna kook ahju tagasi ja küpsetada veel ca 15 minutit. (Valmisolekut katsuda ettevaatlikult tikuga või läikiva võinoaga - kui jääb puhtaks ning ei hakka enam külge, siis on valmis.) Välimuselt peaks olema ilus kuldpruun. SERVEERIMINE: Kui küpsetamine jäi viimasele minutile või meeldiva lõhna tõttu ei kärsi jahtumist oodata, siis võib ka soojalt süüa.. Serveerida näiteks külma vanillijäätisega. Soovitav oleks siiski koogil lasta korralikult maha jahtuda, siis &#034monteerida&#034 see ettevaatlikult vormist välja ja asetada koogialusele. Võib serveerida niisama. Soovi korral võib pinnale puistada tuhksuhkrut. Ja kui kaloreid ei ole vaja lugeda ning tahaks sakslaste ja austerlaste kombel seda kooki eriti rammusaks muuta, siis võib selle serveerida koos vahukoorega. Vahukoor kas eraldi kausis, kust igaüks soovi järgi seda oma koogitaldrikule lisada saab. Või kuhjata koogi keskel olevasse auku (kuigi veidi aja pärast hakkab kook sellest natuke vettima). Väike vihje: see kook on eriti maitsev järgmisel päeval, pärast seda kui on öö otsa külmkapis olnud. Seega võib selle ka rahuliku südamega päev varem valmis teha.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa