Kasutajate retseptid

Juuretisega taluleib

Keskmine hinne: 3.5 Autor: Kaja Haldjas
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 4 portsjonit
Vormis leiva küpsetamiseks peab tainas olema pehmem, siis kerkib paremini, seega jahu panen vastavalt kas 1,5 või 1,4 kg. Suuremad jahukogused tagavad tugevama ehk raskem taigna, millest saab vormida pätse ja teha koorikleiba. Valmistamise aeg 24-30 h lisaks 60-70 min. küpsetamiseks. Õpetus on vormis küpsetamiseks mõeldud leivataignale. 1. Sega suures kausis juuretis sooja veega, kätega muidugi, lisa 500g rukkijahu, sega niikaua, kuni jahu on kenasti segunenud ja tekib kõrt. Kata leivaanum kilega ja pane peale veel topelt saunalina. Pane kõrt sooja kohta hapnema. HEa oleks, kui temp. püsiks 25-28 c juures.. Külmemas ruumis võtab hapnemine kauem aega. Hoidu tuuletõmbusest! Hapnemine võtab aega 16-20 h.Taignahakatis peab olema üles kerkinud ja seejärel alla langema. Anuma seinte pealt on seda näha. 2. Järgmisel päeval sega VALMIS LEIVATAINAS. kÕIGEPEALT SEGA TAIGNALE JUURDE SOOL JA SUHKUR., SEEJÄREL 800-900 G RUKKIJAHU(VASTAVALT JÄMEDUSELE). kätega muidugi. Tainast ei ole vaja sõtkuda, küll on hea seda hoogsalt kloppida, et lisada juurde kerkimiseks vajalikku hapnikku. 3. Nüüd võta 4-5 sl taigent ja pane kaanega karpi, see jääb järgmise leivateo juuretiseks. Juuretise karp sulge kilekotti, jäta kaas pisut lahti ( juuretis peab pisut õhku saama) ja säilita seda külmikus. säilimise aeg kuni 3 nädalat, sügavkülmas kauem kuid siis on vaja juuretis lasta käima minna ennem tarvitamist. 4. Nüüd lisa taignale kõik soovitud lisandid (kliid,seemned jne) ja veel 100g jahu, klopi lisandid kergelt taignasse. 5. Määri 3 keeksivormi võiga mitte õliga. Jaota taigen vormide vahel ühtlaseks, siluy mrgade kätega siledaks,vajuta sügavad lohud mis võimaldab jälgida kerkimist. Kata vormid õliga määritud toidukilega (siis ei jää tainas kile külge) aseta vormid sooja kohta kerkima ja kata froteerätikuga. Kerkimine võtab aega 4-6 h. Taignahulk peab olema kahekordistanud. Nüüd võid asuda küpsetama 6. Ise küpsetan konvektsioonahjus. Järgnevad küpsetamisajad ja temp. on antud sarnasele ahjule. Aseta leivad eelkuumutatud ahju! _ 220 c 10 min 175 c 35 min 150 c 25 min Järgmised kuumused ja ajad on mõeldud tavalisele ahjule: ja Florida ahjule 470 F e. 250 c 15-20 min. 390 F e. 200 c 20-25 min 350 F e. 180 c 30-35 min 7. Edasi määri kuumad leivad pealt vee või sulavõiga. pane rätiku alla rahunema ja jahtuma. 8. Lõigata võiks leiba umbes tunni pärast, liiga kuum leib on raske lõigata ja seedida. 9. Leib säilib kas leivakapis või paberkotis värskena vähemalt 2 nädalat. Suure niiskuse tõttu ei soovita säilitada kilekotis, kui muud võimalust ei ole siis kilekotiga külmikus.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa