Uudiskiri Instagram Facebook
 
Retsept
portsjonile
Stollen
Stollen
Kaheteistkümnele [2 tk]
Saksapärane jõuluküpsetis stollen sisaldab ohtralt võid, martsipani, kuivatatud puuvilju, pähkleid ja mandleid. Soovi korral võid rosinaid enne tainasse panekut paar tundi ka rummis leotada, see annab küpsetisele veel hõrguma maitse ja aroomi. Siinsetest kogustest saad kaks suurt saia, ühe võid rõõmsalt ka ära kinkida. Säilib maitsvana mitu päeva.
Eeltainas: • 25 g toasooja pärmi • 2,5 dl käesooja piima • 1 tl soola • 2 tl kardemoni • 2 tl vanillsuhkrut • näpuotsaga riivitud muskaatpähklit • 5 dl nisujahu
Tainas: • 150 g martsipanimassi • 200 g toasooja võid • 1 dl suhkrut • 3 dl segu rosinatest, kuivatatud kirssidest, ploomidest, aprikoosidest ja ananassitükkidest • 2 dl Kreeka ja sarapuupähklite segu • 5 dl nisujahu
Määrimiseks: • 50 g sulatatud võid
Pealepuistamiseks: • 1 dl tuhksuhkrut
Eeltaina valmistamiseks hõõru pärm soolaga vedelaks, ühenda käesooja piimaga. Lisa kardemon, vanillsuhkur, muskaatpähkel ja 5 dl jahu. Sega ühtlaseks ning lase kerkida rätiku all 30 minutit. Riivi martsipanipass, sega toasooja või ja suhkruga. [Võid need ained ühendada ka köögikombainis, sel juhul lisa martsipan tükikestena.] Sõtku eeltainasse martsipani-võisegu, siis tükeldatud puuviljad, pähklid ja mandlid ning ülejäänud 5 dl jahu. Jäta rätiku alla sooja kohta kerkima 1 tunniks. Jaga tainas pooleks ja vormi kaks pätsi. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Seejärel küpseta ahjus 200° juures 20 minutit või kuni saiad on kuldpruunid. Määri kuumad saiad sulavõiga ja puista üle rohke tuhksuhkruga.

Uued retseptid

Kurgibool

Jaanid
Kurgibool