Magustoidud ja maiustused  » Kreemid, pudingid ja vahud

Brüleekreem ehk crème brûlée

Keskmine hinne: 3.78 Allikas: 100 rooga Autor: Angeelika Kang
Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.
Kogus: 6 portsjonit
Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

1. Kuumuta koor ja vanillikaun kastrulis keemiseni (kui kasutad vanillsuhkrut, lisa see koos munakollastega.)
Sega teises kausis munakollased ja suhkur.

2. Tõsta koor tulelt ja eemalda vanillikaun. Lõika kaun pikuti pooleks, tõmba seemned noaotsaga seest välja ja sega koore hulka. Vispelda koor munakollasesegu hulka. Vala segu tagasi kastrulisse, aseta kuumaveevanni kohale ja kuumuta pidevalt segades umbes 15 minutit, kuni see veidi pakseneb.

3. Segu konsistents peaks olema umbes nagu vahustamata külmal vahukoorel (ei tohi muutuda vanillikastmeks, muidu läheb ahjus küpsetades tükki).

4. Kuumuta ahi 175 kraadini. Vala brüleekreem ahjupannile asetatud vormidesse, nii et need oleksid 2/3 ulatuses täidetud. Vala pannile nii palju sooja vett, et vormid oleksid 2/3 ulatuses vees. Kuumuta ahjus 35-45 minutit või kuni kreem on tihenenud. Võta välja, jahuta ja hoia kuni serveerimiseni külmkapis. Seda kõike võid vabalt teha ka päev varem ja hoida vorme kuni karamellistamiseni külmas. Arvesta, et jahtudes muutub kreem veidi tahedamaks.

5. Sõelu vormide peale kiht tuhksuhkrut ja karamellista leeklambiga või 250-kraadises ahjus grillelemendi all. Serveeri kohe näiteks värskete marjadega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
KL 23.dets 2015 13:26
Retseptis on 175C, mina tegin pöördõhuga ahjus 160 kraadiga ( 29 min) ning küpsetades jäi kreem liiga tahke.Tõsi munapurduks päris ei läinud kuid sellist konsistentsi nagu mulle meeldib ( lusikaga võttes veidi valguv olema ) ei saanud. Järgmine kord proovin pöördõhuga ahjus 150C juures või tavalises ahjus 160C
Siiri Kirikal 20.jaan 2014 14:39
Olen teinud ka suuremas vormis, aga kreem kipub nii minema veel kergemini munamaitseliseks. Üldiselt aitab madalam temperatuur ja pikem aeg. Aga karamellistada saab nii suurt kui väikseid vorme ühtemoodi :) Päris paika pole ma oma ahjuga seda varianti aga saanud, olen ikkagi viimased korrad väiksed vormid välja võtnud ja kreemi nendes valmistanud.
Tiia 20.jaan 2014 12:12
Küsimus oleks selline, kas keegi oskab öelda, et kas võib seda ka ühes suuremas anumas teha? Pärast ümber väiksematesse tõsta, ja siis eraldi karamellistada? Või mis sellisel viisil kehvemini tuleb?
Siiri Kirikal 17.jaan 2014 16:44
Väga imelik, kuna minul ei näita ei tahvlis, telefonis ega lehel koostisosadel mingeid reklaame. Palun saatke mulle mistahes seadmest ekraanipilt aadressile siiri.kirikal@kirjas-
tus.ee
Merka 17.jaan 2014 12:08
Täiesti võimatu on retspti koostisosi näha, sest reklaambännerid on ees ja midagi pole näha. Ei telefonist ega ipadist pole võimalik reklaame ka sulgeda. Palun võtke midagi ette, kui tahate oma leheküljel käijaid säilitada!!
eva 17.jaan 2013 13:33
Mina ei kuumutanud munakollase ja koore segu, vaid valasin otse vormidesse ja panin ahju ja siis õnnestus ideaalselt. Kui veel potis seda segu kuumutasin, siis läks ahjus ikkagi tükki.
helen 16.jaan 2013 12:22
Tegin ka eile ja kuumutasin täpselt 15 minutit ja mul küll tükki ei läinud,tuli täpselt selline nagu pidi tulema.
sipsik 18.nov 2012 13:52
Kus müüakse leeklambi täitmiseks gaasi
HeleReest 30.aug 2012 18:41
Kuna leeklampi pole, siis karamellistasin ahjus. Esimest korda tuhksuhkruga, aga edaspidi fariinsuhkruga. Tulemus jääb hõrgum.
uduke 03.aug 2012 23:47
15 minutit vesivannil kuumutamine on küll liiast, isegi 10 minutiga tõmbus juba tükki, mõnest minutist oleks täiesti piisanud. Proovin veel.
chr 24.märts 2012 16:17
väga hea!
Siret 05.dets 2011 13:49
Olen teinud korduvalt ja super hea. Kasutan ainult vanillisuhkrut, mitte vanillikauna. Ikkagi väga hea.
Kelts 11.aug 2011 14:40
Kas need vanillikaunad on väga kallid, kui kallid?:D
Kadi 23.juuni 2011 18:46
Mul jäi küpsetamise lõpuks alles vaid 1/4 kreemist. Kas keegi teab miks?
neiu 07.nov 2010 14:45
Tegin retsepti järgi, kuid mul tuleb neid küll rohkem kui kaheksa. Praegu on ahjus :)
tiina 13.veeb 2010 18:02
väga hea kiidan:D:Y
kristin 13.veeb 2010 08:04
tänan homme sõbrapäevaks tegema:Y:A:D
Atsinna 12.veeb 2010 15:16
Müügil suuremates toidupoodides maitseainete riiulitel.Santa Maria väikeses klaaspurgis. Kindlasti ka Saaremaal.
kristin 12.veeb 2010 15:08
kas saaremaal on ka vanillikauni:R:R
triinmy 03.jaan 2009 20:18
nii palju erinevaid andmeid on. siin on üks eestikeelne videoõpetus ka creme brule tegemiseks:htt-
p://www.toiduta-
re.ee/toidutv.php?i-
d=14896 seal jäetakse ka kuuma vanni osa ja , lõpuks 45 minutit 150 kraadi juures:) neid variante on siis palju erinevaid
triinmy 03.jaan 2009 20:12
proovisin ka. täitsa hea tuli. sai kasutatud leeklampi. olen näinud, et osades retseptides jäetakse see 15 minutiline kuuma vanni osa ära ja pannakse kohe ahju mingi 25 minutiks, 325 kraadi juurde...
claudia 09.dets 2008 20:57
olen proovinud. Jube hea on ! Soovitan.
liisu 18.nov 2008 20:44
see peaks olema ikka kreem. noh midagi pudingu taolist (muidugi ka oleneb pudingust)
Pesa 05.nov 2008 21:36
Kui tahke see kreem peale küpsetamist olema peab?
siiiir 15.aug 2008 10:28
mina ostsin need vormid tallinna kaubamajast... 34.-/tk.. täpselt samasugused,nagu siin pildil olev kausike...
12