Magustoidud ja maiustused  » Maiustused

Kodune halvaa

Keskmine hinne: 3.34 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Pange end valmis väikeseks mässamiseks. Aga sellise magusa nimel tasub vaeva näha, mida iidsed kultuuridki on kummardanud. Pärsiast pärit maiustuse tegemiseks vajad seesamipastat ehk tahiinit ja mandleid.
Valmistusaeg: kuni 20 min

+ 3-5 tundi külmikus

Kogus: 1 portsjon
Pane seesamiõli ja nisujahu paksupõhjalisse potti ja aseta pliidile. Sega pidevalt, segu keskmisel kuumusel kuumutades. Eesmärgiks on jahu korralikult läbi küpsetada, et see ei jääks toores. Umbes 5-7 minutiga peaksid saavutama kuldpruuni-küpsenud läikega massi.
Sega tahiini, et õli ja mass oleks omavahel ikka segunenud (purgis seistes kipub õli kuivmassist eralduma) ning mõõda vajalik kogus pastat välja. Lisa tahiini õli-jahusegusse ja sega. Eemalda pliidilt ning lisa tükeldatud mandlid.
Võta teine pott ja pane sellesse mesi. Keeda mett 1 minut ja kalla see siis varasemalt valminud segusse. Sega korralikult ühtlaseks ning kalla mass küpsetuspaberiga ääristatud 10x10 cm-sse vormi. Mass taheneb jahtudes umbes 3-5 tundi. Enne serveerimist ei tee paha halvaad veidi külmikus tahkestada.

HEA TEADA!
Seesamiõli ja tahhiinit müüvad näiteks ökopoed või maitseainetele spetsialiseerunud kauplused.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
McSwan 15.nov 2012 23:33
kas meepisar on ehk leidnud oma retsepti voi on keegi nous seda jagama ? olen vaga huvitatud
Merks53 24.okt 2012 16:07
uhh, ülejääkidest halvaad küll ei tahaks, seepärast siis mõnikord halvaa ei maitsegi nagu halvaa :) Meepisar, ma loodan, et see tehnoloog enam ei tööta vaid on auga väljateenitud pensiolnil:) muidu tuleks veel paksu pahandust :D
kallliii 20.okt 2012 19:11
meepisar kui juhuslikult leiad siis pane ikka siia ka, tundub maitsev
meepisar 19.okt 2012 10:24
no ei leia, kuid jagatud sai seda paljudele, äkki meenub mönele, kes siin lugemas käivad, annab retsepti edasi. mäletan, et tuli teha suhrusiirupit, see pidi olema just nii "paras", et ei körbenud,vaid oli see nn. kröbisev halvaa sees, teate küll, neid halavaale erilisi kristallitükikesi, mis öiges halvaas olema peab. ja tuli väga kiiresti kogu massi segada koos sidrunimahlaga, köik tuli töene halvaa jaa väga hea maitsega, teades veel, et oled ise ained seganud, et seal pole mingeid kondiitritööstuse ülejääke, kuigi "kalevis" läksid köik nihu läinud asjad justnimelt halvaa massi sisse.
Kats 18.okt 2012 12:27
kkiir- mina soovitan riisijahu. Ise pole küll halvaad sellega teinud aga maitse poolest peaks sobima küll.
Efi 17.okt 2012 19:37
loodan ka,et meepisar saab oma halvaaretsepti jagada,tundub olevat huvitav ja vist ka hästi maitsev.
meepisar 17.okt 2012 15:59
otsin oma märkmetest ja kindlasti annan siis oma retsepti, kaua aega ei ole teinud, kuid pestud marganiirikarbis hangus korralikuks halvaaks , kui panin karbid külmikusse, jahu ei olnud kohe kindlasti koostises, sest see teeks nn. toore maitse ja üleüldse ei meeldi mulle sellised poolsegased variandid, kus munavalge marjavahu sisse vahustatakse ja siis serveeritakse jne.kuid sirdunimahla oli küllaltki ohtralt ja vaniljet-sain kunagi 30 a. tagasi koduse halvaa retsepti "Kalev" kommivabriku tehnoloogilt. tegin viimati umbes 10 a.tagasi, kui lapselapsed väikesed olid ja väga tahtsid näha, kuidas kodus halvaa tehakse.
Pernilla 17.okt 2012 10:15
Tere, kas seda halvaad keegi shokolaadimaitseli-
seks pole proovinud saada? Mäletan veel lapsepõlvest, vene ajast, pärit halvaad mis oli väga hea shokolaadi maitsega, nüüd olen küll proovinud kõiki võimalikke halvaasid - ükski pole enam see...
BlueFairy 16.okt 2012 23:31
Nisujahu asemel võib kasutada näiteks riisi- ja kaera- või hoopis kikerhernejahu (eriti mõnus).
kraakjalg 16.okt 2012 22:48
Meepisar, äkki jagad retsepti? :)
meepisar 16.okt 2012 18:53
see on mingi serbeti ja magusa mögina kooslus, kuid vöib ka nimetada halvaaks.minu halvaa on poe omale sarnane, kasutasin vöid, sidrunit jne. muid koostisosi, muidugi ka pähkleid, meie oma metsapähkel on hea ja mandleid jahvatatult. ei armasta päevalilleseemnetest tulenevat posla-masla maitset.
kkiir 16.okt 2012 16:59
kui nisujahuga on allergilisi probleeme (st. ka täistera-nisujahu ei ole mõeldav valik), kas on võimalik nisujahu millegagi asendada? mis kõige vähem maitset muudaks või kõige talutavam oleks? aitäh! :)
kailis 16.okt 2012 15:51
Tahhiini on jahvatatud seesamiseemnetest valmistatud pasta. Tahhiinit müüakse kas värskena, konserveeritult või dehüdreeritult. Valmistatakse kas soolaga või ilma. Tavaliselt on tahhiini valmistamisel kasutatud kestadest puhastatud seesamiseemneid, kuid tehakse ka kroovimata seesamist tahhiinit, mis on mõnevõrra rikkam vitamiinide ja valkude poolest, kuid maitseb kibedam ja on tumedama värvusega. Tahhiinipastat kasutatakse idamaises köögis liha- ja aedviljatoitude maitsestamiseks (nt hummus, baba ghanoush, halvaa). Samuti võib tahhiinit kasutada võileivakattena alternatiivina võile ja margariinile.
Alice18 15.okt 2012 14:25
Väga väga hea on ! :D
1