Retseptid
Umbrohu maagia

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pik…

Uus number
Mai

Ilma pikema sissejuhatuseta jooks esmalt ära Karita saadetud lugejaretsepti järgi tehtud smuuti avokaadost, rukolast ja tikritest. Klõmm! Käes on maikuu!

Persoon
Lauri Pedaja: "Ma ei ole toidument."

“Söögitegemisega saan isegi hakkama, aga pärast köögi koristamine, see on nagu puhka jalga, ma ei viitsi!” Seriaalides pahelisi tüüpe kehastanud Lauri Pedaja (30) on käre nagu tšillipipar rolleriga kruusateel.

Retseptid
Täna on köögis Vladislav Djatšuk

Vladislav oli esimene, kes Eestit gastronoomiamaailma olümpiamängudeks nimetatavale Bocuse d’Orile esindama läks, ning tuli sealt tagasi kiiduväärt kohaga.

Retseptid
Täna on köögis Helena Õun

Kui jutuks tulevad organismi puhastavad toidud, siis on kõigil kombeks seda tõelise piinamisega seostada. Kuna oleme söögist rohkemal või vähemal määral sõltuvuses, tundub heast ja paremast loobumine päris raske ülesanne. Minu pakutud roogadega see siiski nii hull ei ole.

Retseptid
Kevadine rupskiralli

Lihavõttepühadel saab jälle liha võtta! Seekord on pildil n-ö teisejärguline liha, millest siiski on võimalik väga erilisi toite valmistada.

Persoon
Minu söök oli lihtsus ise

Toidulaisk toiduajakirjas! Just nii võib öelda raadiohääle ja telesaatejuhi Gaute Kivistiku alias Rohke Debelaki kohta Oma Maitses. Söök ei ole teda elus kohe üldse mitte huvitanud. Aga-aga ... vanusega hakkab mõtlemises üht-teist siiski muutuma. Seepärast on pealkirjas minevik põhjendatud. Ja muidu…

Uus number
Aprill

Natuke veel kannatust ja ongi lihavõtted! Loomulikult paistab see välja ka toiduajakirjast.

Uus number
Märts

Head asjad saabuvad kohale ikka mitmekaupa. Kevad, erksad värvitoonid, päikeseenergia juurdevool, armastus potipõllunduse vastu, mis kõiki teisigi ideid uutmoodi vaatama paneb. Maitsete maailmas saab selle mõttega suuri tegusid korda saata. 

Retseptid
Soojade salatite kuu

Endast vaikselt märku andev varakevad tähendab küll rohkem päikest ja valgust, kuid teisalt tuleb jätkuvalt valmis olla krõbedateks külmadeks ning esimene leheroheline annab veel oodata. Mõnusaks üleminekutoiduks on soe salat, mis on kergem kui lihane hautis, ent samas toitev ja soojendav.

Persoon
Õunakoogist ja vanaema pärandsist

Hiljuti Eesti Muusikaauhindade galal aasta parimaks naislauljaks pärjatud jazz-anne Kadri Voorand (30) teeb süüa nagu ka muusikat tunde järgi. Ja tunnetus on tal kiiduväärt.

Retseptid
Nelja põlve pikkune

Paljudes peredes on au sees põlvkonnaülesed retseptid: vanaema kohupiimakook, tädi “kasukas” või ema lihapirukad. Et vana hea kestma jääks, tasuks aeg-ajalt oma lastelegi esiemadeaegseid toite pakkuda.

Persoon
Tšillised Lilled

Särtsakas paar Liisi (32) ja Erko Lill (37) tegutseb tandemina ka süüa valmistades. Iseäranis oodatud on nad filmirahva hulgas võtete ajal. “Meie väikese korporatsiooni nimi on Tatar & Chilli OÜ. Teeme tavalist toitu, aga väikese vimkaga,” selgitab heatujuline Erko.

Retseptid
Ilmar Räni rammusad road

Ilmar on ametinimetuselt insener, olnud menüüinsener Santa Marias, kuid kõige enam huvitab teda käsitööõlle tegemine. Mehe isamaalist poolt näeb Kaitseliidu ridades, kus köögis õpitud tarkused samamoodi marjaks ära kuluvad. Ellujäämiskursuse toidu mõttes läbiks ta kindlasti edukalt. Ühtki hobi ega…

Uus number
Veebruar

Veebruarikuu ei anna oma toredate ja rõõmsate pidude poolest vaat et jõulukuule sugugi alla. 

Uus number
Jaanuar

Nonii, 2017, siit me tuleme! 2016 on õlgadelt heidetud ja tagasi me enam ei vaata. Ikka edasi. Kergelt ja rõõmsalt. Häid uusi maitseid ja söögikogemusi kõigile!

Retseptid
Alleaa, klimbid sees!

Inimesed jagunevad laias laastus kaheks: on need, kes suppe suurt ei söö, ja need, kes ilma supita kõhtu täis ei saa. Aasta külmimal ajal aga reedavad esimesed, need supitõrjujad, oma partei ja ühinevad head toidu- ja tervisepoliitikat tehes supiklubidega.

Persoon
Elu kuldsed hetked

“Hommikul oli meil päike väljas,” sõnab keraamik Liisu Arro (35) kerge kahetsusega, viidates Haapsalu tusasele taevale sel pärastlõunal. Õnneks lendleb kuldseid sulgi ja särab täppe Liisu portselannõudel, kuueteistkümnest esemest koosneval serviisil “Talveöö unenägu”.

Retseptid
Jõululaupäeva ootuses

Ingrem Raidjõe päästab kõiki murest, mida külaliste tulles lauale panna.

Retseptid
Inglid lumesajus

Köögi on vallutanud noored kokad Anett velsberg ja Mari-Liis Tammik, kes pakuvad oma arusaama jõululauast.

Persoon
Piparkoogimajakesest edasi

Tänu PiparkoogiMaaniale on tuhanded näitusekülastajad imetlenud Buddha kuju ja üleelusuuruses inglitiibu, kiikhobu ja president Ilvese mosaiikportreed, toruga grammofoni ja rulluiske ... Ikka piparkoogist.

Retseptid
Pühalikult kõrvitsast

Enda kasvatatud või turult ostetud kõrvitsad ootavad, et neist valmistada hoidiseid, mida jõululauale panna või kuuse alla kingituseks sokutada.

Uus number
Detsember

Tõmbame korraks sügavalt hinge: nüüd on see jälle käes. Me otsustasime, et me ikka tõepoolest armastame jõule. Siiralt ja südamest. Ning katame lauad peadpööritavalt hästi.

Retseptid
Toome lõhe headuse taas esile

Norra sugulased lõhe ja forell on jõudnud juba igasse Eesti nurka. Alati oodatud, aga pikapeale veidi tüütud. Selle vastu aitavad retseptid, mis lõhe headuse jälle välja toovad.

Uus number
November

Jahe november paneb köögis tegutsema ja tulemus soojendab meeli.

Retseptid
Tohuvabohu tofuga

Tofu ehk sojaoast valmistatud kohupiima- või juustulaadne toode on toidutegijates üsna vastakaid arvamusi tekitanud. Meil räägitakse tofust valdavalt ülivõrdes kui parimast valguallikast taimetoitlastele, kuid ükski toiduaine, isegi mitte maailma kõige tervislikum, kui selline üldse olemas on, pole…

Persoon
Kiites kodulähedast

Teleperekond Kahar – ETV saatejuht Kaidor (36) ning ETV2 toimetaja ja ehtedisainer Alice (38) – väärtustab kohalikku toorainet. Nad toetavad rõõmuga väiketootjaid ning sõpru-tuttavaid, kes varustavad neid värske kitseliha, koriandripuhmaste ja käsitöökaljaga.

Retseptid
Aeg sõelub välja parima

Kui ahjus küpsevad soolased porgandi-munapirukad ja kaneeline porgandikook, viib köögist imbuv nostalgialõhn justkui ajas tagasi. Aeg on kapist välja tuua vana täpiline serviis, kohvikann ja pildialbumid, mida on pirukate kõrvale igavesti tore vaadata.

Uus number
Oktoober

See sügis meile meeldib – juba tükk aega on saanud „toidusiilid“ omale talvevarusid luua ja kelder ähvardab lõhkeda. Köögis võib nüüd aga mõnuga valmistada toekamaid toite.

Retseptid
Tume ja hele siirup

Küpsetamisel on vahel hea mõte suhkrule siirupit eelistada, sest selles leiduv puuviljasuhkur annab koogi pinnale ilusa pruuni värvuse, muudab kooriku pehmeks ja muredaks ning küpsetise sisu niiskeks ja õhuliseks. Lisaks magusatele on siirupil koht ka soolastes roogades ja lihaglasuuris.

Persoon
Küllusesarves. Helgelt ja südamega

Vanasti olevat Sarve küla olnud Hiiumaal pättide-mõrtsukate pesa. Nüüd valitseb seal aga tasakaal. Ning sellesse tasakaalu on oma imelise idülli pununud Heli Hahndorf ja Kalle Talvi.

Uus number
September

Ilus, ilus, ilus – seda on nii praegune lopsakas saagiaeg kui ka meie ajakirja septembrinumber.

Retseptid
Täna köögis Andra Kalda

Meie pere toidulaud on üldiselt väga hooajaline, mistõttu kogu kraam on pärit kohalikult turult, oma pisikeselt peenralt või sõprade aiamaalt. Laual on ausate maitsetega kodused road, mis võluvad oma lihtsuse ja headusega ning mida kiidavad ka pere pisimad.

Persoon
Kiire mees, kuum pliit

Eesti üks paremaid rallisõitjaid Karl Kruuda (23) hoiab tugevasti roolist, aga ei klammerdu retseptidesse.

Uus number
August

Nagu igal aastal, nii toome ka tänavu augustis teie ette Good Foodi retseptid. Toimetuserahvas pistis juulis varbad vette, lükkis metsmaasikaid kõrre otsa, vältis linnamelu ja reastas peas tulevikuplaane, et õige pea innustunult jätkata. Aga et oma mätta otsast kaugemale näha, selleks on igati hea…

Retseptid
Jäätunud varad

Kuidas salvestada palava suve maitsed jäähelvesteks? Kuidas saaks süüa suppi ja pitsat, kui taina ja puljongiga pole aega mässata? Appi tuleb sügavkülm.

Uus number
Juuli

Puhkusekuu. Võrratu. Käime külas Ahvenamaal sealsel praostil Mårten Anderssonil ja avastame maitseparadiisi. Aega on kõigeks ja süüa tuleb mõnuga teha. Lisaks piilume, kuidas elab näitlejanna Carita Vaikjärv.

Persoon
Rootsipunase maja perenaine

Kui näitlejanna Carita Vaikjärv (36) köögis toimetab, toob ta meelde ühe oma tähtrollidest, jonnakalt tugeva ja naiseliku Ukuaru Minna.

Retseptid
Täiusliku koogi päev

Koogid-magustoidud, mille uhke välimus reedab nende keerulist tegevuskäiku ... Ei, tegelikult väga mugavad teha ja kõigile jõukohased.

Retseptid
Suvised rullid

Mõnusad rullid nii šašlõki juurde kui ka niisama ampsamiseks.

Persoon
Berliini hingus Kalamaja köögis

Vaatepilt on lummav: ebamaiselt rohelised piri-hapud laimid, kärniline kaheksajalg, tündrikesed ürtidega, klaaskannu voolav tumeoranž ebaküdooniasiirup. Köögis askeldavad režissöör Anu Aun (36), kelle esimene mängufilm “Polaarpoiss” linastus maikuus, ning tema kaasa, samuti režissöör ja “Polaarpoisi…

Retseptid
Kaste + salat

Kaste kroonib salati – see on juba teada-tuntud tõde. Et aga õige kaste leiaks õige salati, selleks tuleb ise kogeda maitsete ja tekstuuride omavahelist sobivust.

Uus number
Juuni

Ta on käes! Ta on tõesti käes! Aasta parim aeg, suvi, me kokanduskallike ja rõõmus ime! Küllusesarved hakkavad tasapisi juba avanema. No ja muidugi hõljub juunis kõige kohal grillisuits. Tulge meiega! Läheme koos läbi pikkade päevade ja valgete ööde!

Persoon
Kõige tähtsam retsept

On üks esimesi sooje kevadpäevi, kui Eesti Draamateatri näitlejanna Viire Valdma (55) kodu poole liigume. Samm on tõtakas ja teele läheb natuke kobav SMS, kas võime varem jõuda; kui ei, pole probleemi ... “Piip-piip!” saabub vastus naerusuise emotikoniga otsekohe. “Palun tulge! Me oleme valmis ja ve…

Retseptid
Parem üks luts kui kaks vähka (Maarja-Magdaleena)

Maikuu möödub meil kalade taktis. Lisaks fileele lähevad käiku nii mari, maks kui ka pea.

Retseptid
Tordiks meisterdatud leib

Tort kuulub kahtlemata eestlaste peolaua juurde. Au ja kiitust väärib perenaine, kes tahab ja suudab isetehtud võileivatordiga oma peret ja külalisi üllatada.

Uus number
Mai

Aus valmistumine suveks: grillivardad ihutakse teravaks ja rabarber pritsib hamba hall happelist värskust. Ehk siis – käes ongi mai. Pisut mehelikku ja revolutsioonilist kevadindu tasakaalustab emadepäevaga kaasnev südamlikkus ja malbus.

Retseptid
Meie igapäevast anna meile ... VÕILEIBA

Kuidas määratleda võileiba, seda igapäevast ja ometi oma tähenduselt nii erinevat?

Persoon
Lõuna Tõnissonidega

Lauale ilmuvad roheline Moskiito-jook ja sidrunikook – nii kohev, et puhud peale ning tõuseb lendu ... Ja sõnades saavad ette kantud vana kooli koorest nõrguv kartulisalat ja tünnitäis kondenspiima koos hiigelpikkade kõrsikutega. Kahvlid ja peedisalat Nukuteatri kunstilise juhi, lavastaja ja näitlej…