Retseptid
Kui hobist saab töö

Oma Maitse ajakirja tiimiga liitus sel suvel uus turundusjuht ja toidublogija Paula Särekanno. Tema lugu kuulates saab kinnitust teadmine, et iga pealehakkamine, kui seda teha pühendunult, võib viia unistuste täitumiseni.

Retseptid
Retrosalat trügib tagasi

Oliiviõli on pöördumatult meie toidulauale kolinud, nagu ka kookospiim, chia-seemned, kinoa, sojaoad ja paljud teised võõramaised toiduained ja serveerimiskombed. Ometi tuleb aeg-ajalt ikkagi isu korraliku koorekastmes kartulisalati järele.

Persoon
Rattapiknik Veikoga

“Tervislikuks hakkamine ei ole mul kunagi olnud uusaastalubadus, vaid seotud hoopis sügisega. Suvi saab otsa, tunnen, et on aeg end kokku võtta,” ütleb vabakutseline näitleja, helilooja, luulejata ja DJ Veiko Tubin (34). Sportides ja toitumist muutes on ta kaotanud 40 kilo. 

Uus number
Oktoober

Oh seda oktoobrit! Õnnemarjad konkureerivad vaimudekuu küpseämblikega, muskaatkõrvits figureerib sahisevate seemnete ligidal, nuikapsal ja rooskapsalgi on omad võlud. 

Retseptid
Sügisemeelsed supid

Kui juurikate ahjus küpsetamine on käe sees, siis suppi pole üldse keerulisem teha. Lisaks kurdavad supisööjad seedimisvaevuste üle mitmeid kordi harvemini. Miks nii? Otse põllult patta filosoofia kehtib septembris kõige enam. Mida lühem on köögiviljade säilitamiseks kulunud aeg, seda rohkem on vilj…

Uus number
September

Me oleme Oma Maitse toimetuses rõõmsad, puhanud ja värsked ning seepärast ragistame hoogsalt varasügise kallal: amps-amps!

Persoon
“Stopp, pildistan!”

Kuidas talletada fotole krõbedad pinnad, nõrguvad mahlad, pudenenud ürdipuru ning kõige tähtsam – aimdus ees ootavast maitsest? Mismoodi ohjata eriti piredaid staartoite? Kas toidupiltniku põli on lõputu nautimine? Oma Maitse vestles kolme toidufotograafiga.

Retseptid
Metsa läksid sa ja metsa läksin ma …

Tänavune vaheldusrikas suvi ei jäta seenesõpru rahule. Kui veidike vihma tuleb, on metsa alt leida nii sambla seest välja punnitavaid puravikke kui ka saledaid riisikaid. Päikselisematest kohtadest leiab kukeseeni veel septembriski.

Retseptid
Viljad purki!

Kui päikese käes lesimisest hakkab vaikselt küll saama, köidavad usinamad perenaised põlled ette ja asuvad sahvrimajandust korrastama. Hoidistajate tippajast võib mõelda kui suurest loomepuhangust, mis tõmbab maitsekunstnikke justkui iseenesest liikuma.

Uus number
August

Taas on august ja see tähendab, et taas on Oma Maitse Good Foodi retseptide päralt – otsast otsani! Imeline kergus ja uued ideed! Rõõmustavad kõik: lapsed, grillisõbrad, taimetoitlased, küpsetajad ja maiasmokad. AVASTAGEM! NAUTIGEM!

Retseptid
Puhkus maal

Suvi. Puhkus. Valgus. Päike. Päevitamisest kipitavad õlanukid ning marjakorjamisest värvunud näpuotsad. Suplemised ja metsaskäigud. Suvised tegemised ja söömised. Igal suvel on oma maitse, aga ühine nimetaja on alati sama – värsked loodusannid.

Uus number
Juuli

Aasta parim aeg on käes ja võib öelda, et rikkus ja küllus on toidulaual nüüd kohal. Seepärast rõkkab maitsetest ja suvevärvidest ka meie ajakiri.

Persoon
Sandra Sentjurin: “Mulle meeldib, kui tort ei näe välja nagu tort!”

Magusakunstnik, võiks seista tema visiitkaardil. Lehtkullaga kaetud šokolaadist pealuud, lilleõied nagu dekadentlikust luuletusest, trimmitud pisarad, suhkurdatud suled, kohrutused, keerdus laastud. Sageli müstilistes toonides: tumeroosad, uduhallid…

Retseptid
Maasikamagus aeg

Suvine maasikaaeg on magusvalus – magus seetõttu, et küpse kodumaise maasika maitse ei ole võrreldav ühegi välismaise marja mekiga, ning valus seetõttu, et seda aega jagub vaid paariks lühikeseks nädalaks.

Uus number
Juuni

"Kuidas ja mida süüa ja kokata-keeta perele nii, et kõht oleks rahul ja soolestik funktsioneeriks? Sellele küsimusele vastavad juuninumbris üht- või teistpidi kõik meie autorid.

Persoon
Muusik Jalmar Vabarna: "Sa oled TERVE, mitte kolmveerand oma olekust!”

Muusik Jalmar Vabarnal (30) on Värska lähedal oma talukoht. Päris oma ja kindlasti magnetiga, sest Treski küün veab tuntud pärimusmuusiku “omade juurde” igast maailma otsast: Malaisiast ja Kanadast, Pariisist ja Vladivostokist, Itaaliast ja Udmurdima…

Retseptid
Mida SA õhtul SÜÜA teed?

Oma Maitse toimetus lööb oma suvised argiõhtulemmikud letti.

Retseptid
Umbrohu maagia

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pik…

Uus number
Mai

Ilma pikema sissejuhatuseta jooks esmalt ära Karita saadetud lugejaretsepti järgi tehtud smuuti avokaadost, rukolast ja tikritest. Klõmm! Käes on maikuu!

Persoon
Lauri Pedaja: "Ma ei ole toidument."

“Söögitegemisega saan isegi hakkama, aga pärast köögi koristamine, see on nagu puhka jalga, ma ei viitsi!” Seriaalides pahelisi tüüpe kehastanud Lauri Pedaja (30) on käre nagu tšillipipar rolleriga kruusateel.

Retseptid
Täna on köögis Vladislav Djatšuk

Vladislav oli esimene, kes Eestit gastronoomiamaailma olümpiamängudeks nimetatavale Bocuse d’Orile esindama läks, ning tuli sealt tagasi kiiduväärt kohaga.

Retseptid
Täna on köögis Helena Õun

Kui jutuks tulevad organismi puhastavad toidud, siis on kõigil kombeks seda tõelise piinamisega seostada. Kuna oleme söögist rohkemal või vähemal määral sõltuvuses, tundub heast ja paremast loobumine päris raske ülesanne. Minu pakutud roogadega see siiski nii hull ei ole.

Retseptid
Kevadine rupskiralli

Lihavõttepühadel saab jälle liha võtta! Seekord on pildil n-ö teisejärguline liha, millest siiski on võimalik väga erilisi toite valmistada.

Persoon
Minu söök oli lihtsus ise

Toidulaisk toiduajakirjas! Just nii võib öelda raadiohääle ja telesaatejuhi Gaute Kivistiku alias Rohke Debelaki kohta Oma Maitses. Söök ei ole teda elus kohe üldse mitte huvitanud. Aga-aga ... vanusega hakkab mõtlemises üht-teist siiski muutuma. Seepärast on pealkirjas minevik põhjendatud. Ja muidu…

Uus number
Aprill

Natuke veel kannatust ja ongi lihavõtted! Loomulikult paistab see välja ka toiduajakirjast.

Uus number
Märts

Head asjad saabuvad kohale ikka mitmekaupa. Kevad, erksad värvitoonid, päikeseenergia juurdevool, armastus potipõllunduse vastu, mis kõiki teisigi ideid uutmoodi vaatama paneb. Maitsete maailmas saab selle mõttega suuri tegusid korda saata. 

Retseptid
Soojade salatite kuu

Endast vaikselt märku andev varakevad tähendab küll rohkem päikest ja valgust, kuid teisalt tuleb jätkuvalt valmis olla krõbedateks külmadeks ning esimene leheroheline annab veel oodata. Mõnusaks üleminekutoiduks on soe salat, mis on kergem kui lihane hautis, ent samas toitev ja soojendav.

Persoon
Õunakoogist ja vanaema pärandsist

Hiljuti Eesti Muusikaauhindade galal aasta parimaks naislauljaks pärjatud jazz-anne Kadri Voorand (30) teeb süüa nagu ka muusikat tunde järgi. Ja tunnetus on tal kiiduväärt.

Retseptid
Nelja põlve pikkune

Paljudes peredes on au sees põlvkonnaülesed retseptid: vanaema kohupiimakook, tädi “kasukas” või ema lihapirukad. Et vana hea kestma jääks, tasuks aeg-ajalt oma lastelegi esiemadeaegseid toite pakkuda.

Persoon
Tšillised Lilled

Särtsakas paar Liisi (32) ja Erko Lill (37) tegutseb tandemina ka süüa valmistades. Iseäranis oodatud on nad filmirahva hulgas võtete ajal. “Meie väikese korporatsiooni nimi on Tatar & Chilli OÜ. Teeme tavalist toitu, aga väikese vimkaga,” selgitab heatujuline Erko.

Retseptid
Ilmar Räni rammusad road

Ilmar on ametinimetuselt insener, olnud menüüinsener Santa Marias, kuid kõige enam huvitab teda käsitööõlle tegemine. Mehe isamaalist poolt näeb Kaitseliidu ridades, kus köögis õpitud tarkused samamoodi marjaks ära kuluvad. Ellujäämiskursuse toidu mõttes läbiks ta kindlasti edukalt. Ühtki hobi ega…

Uus number
Veebruar

Veebruarikuu ei anna oma toredate ja rõõmsate pidude poolest vaat et jõulukuule sugugi alla. 

Uus number
Jaanuar

Nonii, 2017, siit me tuleme! 2016 on õlgadelt heidetud ja tagasi me enam ei vaata. Ikka edasi. Kergelt ja rõõmsalt. Häid uusi maitseid ja söögikogemusi kõigile!

Retseptid
Alleaa, klimbid sees!

Inimesed jagunevad laias laastus kaheks: on need, kes suppe suurt ei söö, ja need, kes ilma supita kõhtu täis ei saa. Aasta külmimal ajal aga reedavad esimesed, need supitõrjujad, oma partei ja ühinevad head toidu- ja tervisepoliitikat tehes supiklubidega.

Persoon
Elu kuldsed hetked

“Hommikul oli meil päike väljas,” sõnab keraamik Liisu Arro (35) kerge kahetsusega, viidates Haapsalu tusasele taevale sel pärastlõunal. Õnneks lendleb kuldseid sulgi ja särab täppe Liisu portselannõudel, kuueteistkümnest esemest koosneval serviisil “Talveöö unenägu”.

Retseptid
Jõululaupäeva ootuses

Ingrem Raidjõe päästab kõiki murest, mida külaliste tulles lauale panna.

Retseptid
Inglid lumesajus

Köögi on vallutanud noored kokad Anett velsberg ja Mari-Liis Tammik, kes pakuvad oma arusaama jõululauast.

Persoon
Piparkoogimajakesest edasi

Tänu PiparkoogiMaaniale on tuhanded näitusekülastajad imetlenud Buddha kuju ja üleelusuuruses inglitiibu, kiikhobu ja president Ilvese mosaiikportreed, toruga grammofoni ja rulluiske ... Ikka piparkoogist.

Retseptid
Pühalikult kõrvitsast

Enda kasvatatud või turult ostetud kõrvitsad ootavad, et neist valmistada hoidiseid, mida jõululauale panna või kuuse alla kingituseks sokutada.

Uus number
Detsember

Tõmbame korraks sügavalt hinge: nüüd on see jälle käes. Me otsustasime, et me ikka tõepoolest armastame jõule. Siiralt ja südamest. Ning katame lauad peadpööritavalt hästi.

Retseptid
Toome lõhe headuse taas esile

Norra sugulased lõhe ja forell on jõudnud juba igasse Eesti nurka. Alati oodatud, aga pikapeale veidi tüütud. Selle vastu aitavad retseptid, mis lõhe headuse jälle välja toovad.

Uus number
November

Jahe november paneb köögis tegutsema ja tulemus soojendab meeli.

Retseptid
Tohuvabohu tofuga

Tofu ehk sojaoast valmistatud kohupiima- või juustulaadne toode on toidutegijates üsna vastakaid arvamusi tekitanud. Meil räägitakse tofust valdavalt ülivõrdes kui parimast valguallikast taimetoitlastele, kuid ükski toiduaine, isegi mitte maailma kõige tervislikum, kui selline üldse olemas on, pole…

Persoon
Kiites kodulähedast

Teleperekond Kahar – ETV saatejuht Kaidor (36) ning ETV2 toimetaja ja ehtedisainer Alice (38) – väärtustab kohalikku toorainet. Nad toetavad rõõmuga väiketootjaid ning sõpru-tuttavaid, kes varustavad neid värske kitseliha, koriandripuhmaste ja käsitöökaljaga.

Retseptid
Aeg sõelub välja parima

Kui ahjus küpsevad soolased porgandi-munapirukad ja kaneeline porgandikook, viib köögist imbuv nostalgialõhn justkui ajas tagasi. Aeg on kapist välja tuua vana täpiline serviis, kohvikann ja pildialbumid, mida on pirukate kõrvale igavesti tore vaadata.

Uus number
Oktoober

See sügis meile meeldib – juba tükk aega on saanud „toidusiilid“ omale talvevarusid luua ja kelder ähvardab lõhkeda. Köögis võib nüüd aga mõnuga valmistada toekamaid toite.

Retseptid
Tume ja hele siirup

Küpsetamisel on vahel hea mõte suhkrule siirupit eelistada, sest selles leiduv puuviljasuhkur annab koogi pinnale ilusa pruuni värvuse, muudab kooriku pehmeks ja muredaks ning küpsetise sisu niiskeks ja õhuliseks. Lisaks magusatele on siirupil koht ka soolastes roogades ja lihaglasuuris.

Persoon
Küllusesarves. Helgelt ja südamega

Vanasti olevat Sarve küla olnud Hiiumaal pättide-mõrtsukate pesa. Nüüd valitseb seal aga tasakaal. Ning sellesse tasakaalu on oma imelise idülli pununud Heli Hahndorf ja Kalle Talvi.

Uus number
September

Ilus, ilus, ilus – seda on nii praegune lopsakas saagiaeg kui ka meie ajakirja septembrinumber.