Retseptid
Purpursed maasikapurjed

Oleme ehk isegi juba harjunud, et maasikaaeg algab aprillikuus. Kuid need tõelised maasikad – päikesevõetud magusapõselised kodumaised marjad – on pärast pikka talve alati magusamalt mahlased kui kaugelt toodud.

Uus number
Juuni

Ta tuli, tuleb ja on. Suvi võiks lõputult kesta. Uhkelt, valsiliselt ja sõnajalaõieliselt, pilti raamimas maasikad-võililled-jäätis-hapukurk jne. Mis täpsemini, seda vaatame kohe.

Retseptid
Murueide kaasavarast

Gurmaan Tuuli Mathisen võtab ette hunniku eestimaiseid maitseid ja mängib nendega juunikuust inspireerituna. Ta kutsub üles meie lemmikmugulaga uusi tutvusi sõlmima ning ürdirohelisega julgemaid kooslusi proovima. Ka rabarberit võid veel purki panna ning koogi sees ingveri paistel särtsuma sättida.

Persoon
Kreeka kuumad tuuled

Kosmopoliitne Kreeka juurtega tippkokk Nikolaos Stavrakakis, kellel kogemusi nii Michelini tärni restoranidest kui ka Nomast, on tulnud Eestisse, et oma värvika natuuri ja meisterliku kokakunstiga rikastada siinset kulinaariamaastikku. Manna La Roosa köögivägede juhatamise järel on tema uus peatuspa…

Salakuulaja
Asjalikult mugav ENZO

Tallinna sadamapiirkond teeb edusamme. Kõige muu uue ja toreda seas on seal äri- ja muidulõunateks avatud peakokk Artur Ovchinnikovi juhatatav kohvik ja restoran ENZO. Tallinn, Laeva 2, www.enzocafe.ee

Maitsetark
Hea lõhna mõõdupuu

Tüümian ehk aed-liivatee on vürtsikas ja pisut vaigune ürt, mis mõjub ühtaegu nii hingele kui ka ihule.

Salakuulaja
Restoran Noa

Meie kaunile ja kargele põhjamaa rannale on riburada juurde sündimas hingematvalt kauni vaatega restorane ja kohvikuid. NOA avamine rõõmustab pealinlasi, kes tahavad kesklinnasaginast eemalduda. Ranna tee 3 Tel 50 80 589 noa@noaresto.ee

Retseptid
Rabarberi võidumarss

Esimesed rabarberikoogid on kui kevadekuulutajad. Kuniks oma aia rabarberivarred veel pisikesed, tuleb varusid täiendada poest. Ladina keeles tähendab rabarber just nimelt barbarite juurikat. Botaaniliselt pole tegu aga ei juurika ega frukti, vaid hoopis köögiviljaga.

Maitsetark
Pilk hapuoblika sisemaailma

Eestisse sattunud prantslased on imestusest suisa keeletud, sest meil kraaviäärsetel maltsana kasvav hapuoblikas on sealsetel turgudel hingehinna eest müügil.

Persoon
Onu Arturi plov

Küllakutse Arturi juurde tähendab, et kõik juba tehtud plaanid saavad kiiresti ümber mängitud. Või mida teie teeksite, kui pakutakse võimalust veeta üks meeldiv õhtupoolik peakoka lauas koos suurepäraste toitude ning toredate inimestega?

Uus number
Mai

Kogu Eesti on suveks vinnastatud. Vaja on vaid väikest vajutust ja käes ta plahvatuslikult ongi. Aga enne on veel mõned kevadised toimingud teha. Olgu need siis roherohelised või hoopis köögis sisustust värskendavad.

Nädalalood
Bestsellerid

Olgu tegu mistahes tähtpäevaga, vahukooreta ei sünni ükski kook.

Retseptid
Lihavõttelauale

Pakun lihavõttelauale soolaseid roogi, mida tavapäevade jaoks on mu varamus muidu väga vähe. Suur kirg ja armastus kuulub ikka magusale ja kookidele.

Salakuulaja
Bocca Pescheria

Modernset Itaalia kööki pakkuva Tallinna vanalinna restorani Bocca värske sõsar Bocca Pescheria on end sisse seadnud endisesse baariruumi, olles n-ö restoran restoranis.

Persoon
Jaan Jott, isa Sakarias

Võhiklikumalt vaadates võib paista, et küll ühel papil on hea elu. Laulab oma laulud maha, korras, tööpäev läbi. Ja veel palka makstakse, külamutid topivad raha korjanduskasti, vanamehed viipavad aiva viina jooma. Lill, täielikult.

Maitsetark
Tähelepanu, valmis olla - spargel!

Spargel on kevadekuulutaja, köögiviljade kuningas, gurmaanide ihalusobjekt. Objektiivseks põhjuseks pehme konsistents ja mahe maitse, kuid samavõrra maagiat lisavad taimele ka lühike saagiaeg ja üpris krõbe hind.

Nädalalood
Aprill

Oma Maitsele on juba jupp aega saanud selgeks, et tegelikult on masu läbi mis läbi ning inimestel on jälle tahtmist ja võimalust iseendaga tegeleda. 

Retseptid
Oma väike meierei

Eestis ei ole kodune juustutegu just väga levinud. Kõige rohkem on aegade jooksul valmistatud sõira, samas pole mingi kunst keeta ka ricotta’t, kodu- ja jogurtijuustu või mascarpone’t.

Persoon
Klassiõel külas

Juba karupoeg Puhh teadis, et heade sõprade juures maitseb hüva toit veel paremini. Meie käisime sellele kinnitust saamas oma Haapsalu “valgest daamist” klassiõe Maret Suklese juures.

Maitsetark
Rammusalt roheline avokaado

Roheline salat ilma võise ja pähklise avokaadota on nagu i-täht ilma täpita. Avokaadot peaksime rohkem sööma juba ainuüksi seepärast, et alandada liiga kõrget kolesteroolitaset veres.

Salakuulaja
Manna la Roosa

Vana miljööväärtusega puitmaja, millel tuntud omanikud, Viru väljak ... Manna la Roosa lausa ootab, et tuleksid litrisäras, boa laisalt üle õla heidetud ning huuled fuksiatoonis.

Uus number
Märts

Märts on vahva. Igaüks nokitseb asjaliku näoga oma tegemisi teha ja kokkuvõttes on kõik õnnelikud.

Retseptid
Kohvilauake, kata end!

Esmalt alustame pirukatega. Avatud või kinnised, kohevad või krõbedad – pärmitainas annab pirukate tegemiseks palju võimalusi. Magusaks serveerime kiirelt valmivaid kausimagustoite.

Maitsetark
Lääts - herne vaene sugulane

Tervise aspektist on lääts ülimalt kasulik kaunvili.

Persoon
Neli meest köögis, tšellod käeulatuses

Oma Maitse keeras ajaloos ette seninägematu lehekülje – teie vaatevälja astub neli meest, et köögis oma toidusoolosid esitada. Koht: Tallinn, Kalamaja. Asjaosalised: Margus Uus, Andreas Lend, Levi-Danel Mägila ja Pärt Tarvas ehk kõik kokku maailma kauneima kõlaga pille mängiv tšelloansambel C-Jam.

Uus number
Veebruar

Eestlaste talvelauad on uhked ja aina toredamaks lähevad. Veebruar on väärikas.

Salakuulaja
Talleke ja Pullike

Õismäe rahva uus kohtumispaik meelitab ligi lihasõbrad ja rohke täidisega pirukate austajad. Tallinn, Ehitajate tee 109, tel 55 513 818

Retseptid
Praksub pliit ja köeb ahi

Siin on talvised toidud puupliidile ja ahjusütele, kuid linnainimese jaoks on ka elektriahju temperatuurid välja toodud.

Retseptid
Nutieined

Kõik need toidud ja maitsekastmed säilivad külmikusse pakendatult nädal või kaks. Tee enda elu lihtsamaks.

Retseptid
Kastmest tunned meistrit

Meie loo sissejuhatuseks sobib hästi õpetus puljongi tegemisest, kuna just puljong on mitme kastmeklassiku olulisim komponent. Ja jätkuks pakume rea kastmeid, mis roogi nii oma toetavalt maitselt kui ka siidiselt konsistentsilt õilistavad. Ja kui kastme tegemise kunst on juba käe sees, siis tead sa…

Salakuulaja
Alati hea Tigu

Mereannirestoran Tigu avab oma koja kord siin, kord seal, aga toit on selles alati väga hea.

Persoon
Kui katsetamisest saab reegel

Puhkuste ajal ja pühapäeviti keerleb kunagise Miss Estonia Lilia Kristiansoni (38) ja tema abikaasa Marko (43) elu suuresti ümber toidu. Argiõhtuti tehakse midagi kerget ja kiiret, aga vabal ajal kokatakse tihti koos sõpradega.

Maitsetark
Pemmikanist kuivatatud lihani

Liha kõikvõimalike säilitusviiside seas pole eluõigust kaotanud ka ülilihtne kuivatamine.

Uus number
Jaanuar

See talv on teistsugune. Jaanuaris pakime kohvrid ja läheme itta. Järgne meile!

Retseptiregister
2013. aastal ilmunud retseptid

Ajakirjas 2013. aasta ilmunud retseptid.

Retseptid
Kristalliläikeline aastavahetus

Kristall ei ole enam trendikas. Olen palju pidanud kurbusega nägema, kuidas järglased oma vanematest või vanavanematest järele jäänud nõudest just kristalli välja praagivad. Ent kristall on ilus! Ja kui tegu on veel perekonnapärandiga, siis väärib see just kõige pidulikumatel hetkedel tolmukorra al…

Persoon
Litrite ja bassikäigu vahele

Moekunstnik Karolin Kuusik (32) ja muusik Kostja Tsõbulevski (27) õpetavad, kuidas vaalida ja vormida peent tainast, et valmiks tõeliselt soojendav talvine toit.

Salakuulaja
Rahu, ainult rahu

Restoran Ruhe asub poolsaarel, kuhu kisa ja kära ei ulatu, menüü on mereline ning maitsed meeliköitvad.

Retseptid
Kaie Mei jõulumenüü

Minu pakutud jõuluroad on oma kujunemsilooga ja seetõttu mulle väga olulised.

Uus number
Detsember

Nüüd on ta jälle käes. Detsember – aasta pidulikem kuu, kus söögilauad kattuvad tahes-tahtmata kõigis kodudes uhkete pidusöökidega. Oma Maitse aitab lahendusi leida.

Maitsetark
Lihakas ananass

Suurem osa ananassisaagist pressitakse mahlaks või pannakse purki kompotina. Lisaks sellele tikitakse ananassikiududega imeilusat kangast ja kasvatatakse teda ilutaimena aias.

Retseptid
Täida, põimi ja punu

Kringel seostub peaaegu kõikidel ikka sünnipäeva või piduliku kokkusaamisega. Rikkaliku kardemonisekaneelise täidisega pehme kohev sai on kui magnet, mis enda poole tõmbab.

Retseptid
Lihad sügiseks patta ja vormi

Käes on parim aeg siduda liha ja köögiviljad maitsvaks koosluseks. Võidavad kõik osapooled, sööjaist rääkimata.

Persoon
Koogilõhnaline sügis

Kargel sügisel on oma võlu. Eriti kui seda tunnetada lavastaja ja dramaturgi Urmas Lennuki ja ta naise, näitleja Liisa Aibeli suures aias ja väikeses majas. Rakveres. Linnas, kus ükski vahemaa ei ole nii suur, et jala ei saaks.

Salakuulaja
Gourmet Coffee

Kadriorus saab tassile heale kohvile alati kindel olla, kui astuda sisse hubasesse ja erilisse Gourmet Coffeesse.  L. Koidula 13A, tel 661 3035

Uus number
November

Piu-tiu – sel aastal tuleb ta jälle ja üsna samamoodi kui mullu. Novembrinumbrisse kudusime sisse palju kooke, ohtralt magustoite ja kommisid-šokolaadisid. Miks? Sest see meeldib emale, sest see meeldib isale ja kõigile maailma lastele.

Maitsetark
Kuhu kuhjuvad nitraadid?

Toiduga on lämmastikhappesoolad ehk rahvapärases kõnepruugis salpeetrid (sal petrae – ld k “kivistunud sool”) mitmeti seotud. Neid kasutatakse toidutaimede väetistena ja lisaainetena lihatoodetes. Nitraadid satuvad meie kehasse igapäevase toiduga. Nende põhiallikaks pole aga mitte punaseks timmitud…

Retseptid
Vanaema õunapuu all

Üks õun päevas kaotab ihuvaevad, ütleb vana tarkus. Viimasest saagist saab valmistada veel mõndagi head. Austame siis tänase loo peategelaseks olevat koduõues kasvavat õuna ja pistame sekka ka ühe lihtsa pirnihõrgutise.

Persoon
Hästitempereeritud kõrvits

Mis siin salata, kui mees valmistab toitu oma nime kandvast köögiviljast, tekitab see elevust. helilooja ja muusikapeadgoog Tõnu Kõrvits (44) ütleb, et kõrvitsavorm on tema hittroog. Traditsiooniga pealegi. Tõnu teeb seda ikka, kui talle tudengid külla tulevad.

Uus number
Oktoober

Värvid rõkkavad praegu – enam kirevamaks minna ei saa. Seepärast on ka Oma Maitse nüüd tavapärasest värvilisem.