Retseptid
Kohvilauake, kata end!

Esmalt alustame pirukatega. Avatud või kinnised, kohevad või krõbedad – pärmitainas annab pirukate tegemiseks palju võimalusi. Magusaks serveerime kiirelt valmivaid kausimagustoite.

Maitsetark
Lääts - herne vaene sugulane

Tervise aspektist on lääts ülimalt kasulik kaunvili.

Persoon
Neli meest köögis, tšellod käeulatuses

Oma Maitse keeras ajaloos ette seninägematu lehekülje – teie vaatevälja astub neli meest, et köögis oma toidusoolosid esitada. Koht: Tallinn, Kalamaja. Asjaosalised: Margus Uus, Andreas Lend, Levi-Danel Mägila ja Pärt Tarvas ehk kõik kokku maailma kauneima kõlaga pille mängiv tšelloansambel C-Jam.

Uus number
Veebruar

Eestlaste talvelauad on uhked ja aina toredamaks lähevad. Veebruar on väärikas.

Salakuulaja
Talleke ja Pullike

Õismäe rahva uus kohtumispaik meelitab ligi lihasõbrad ja rohke täidisega pirukate austajad. Tallinn, Ehitajate tee 109, tel 55 513 818

Retseptid
Praksub pliit ja köeb ahi

Siin on talvised toidud puupliidile ja ahjusütele, kuid linnainimese jaoks on ka elektriahju temperatuurid välja toodud.

Retseptid
Nutieined

Kõik need toidud ja maitsekastmed säilivad külmikusse pakendatult nädal või kaks. Tee enda elu lihtsamaks.

Retseptid
Kastmest tunned meistrit

Meie loo sissejuhatuseks sobib hästi õpetus puljongi tegemisest, kuna just puljong on mitme kastmeklassiku olulisim komponent. Ja jätkuks pakume rea kastmeid, mis roogi nii oma toetavalt maitselt kui ka siidiselt konsistentsilt õilistavad. Ja kui kastme tegemise kunst on juba käe sees, siis tead sa…

Salakuulaja
Alati hea Tigu

Mereannirestoran Tigu avab oma koja kord siin, kord seal, aga toit on selles alati väga hea.

Persoon
Kui katsetamisest saab reegel

Puhkuste ajal ja pühapäeviti keerleb kunagise Miss Estonia Lilia Kristiansoni (38) ja tema abikaasa Marko (43) elu suuresti ümber toidu. Argiõhtuti tehakse midagi kerget ja kiiret, aga vabal ajal kokatakse tihti koos sõpradega.

Maitsetark
Pemmikanist kuivatatud lihani

Liha kõikvõimalike säilitusviiside seas pole eluõigust kaotanud ka ülilihtne kuivatamine.

Uus number
Jaanuar

See talv on teistsugune. Jaanuaris pakime kohvrid ja läheme itta. Järgne meile!

Retseptiregister
2013. aastal ilmunud retseptid

Ajakirjas 2013. aasta ilmunud retseptid.

Retseptid
Kristalliläikeline aastavahetus

Kristall ei ole enam trendikas. Olen palju pidanud kurbusega nägema, kuidas järglased oma vanematest või vanavanematest järele jäänud nõudest just kristalli välja praagivad. Ent kristall on ilus! Ja kui tegu on veel perekonnapärandiga, siis väärib see just kõige pidulikumatel hetkedel tolmukorra al…

Persoon
Litrite ja bassikäigu vahele

Moekunstnik Karolin Kuusik (32) ja muusik Kostja Tsõbulevski (27) õpetavad, kuidas vaalida ja vormida peent tainast, et valmiks tõeliselt soojendav talvine toit.

Salakuulaja
Rahu, ainult rahu

Restoran Ruhe asub poolsaarel, kuhu kisa ja kära ei ulatu, menüü on mereline ning maitsed meeliköitvad.

Retseptid
Kaie Mei jõulumenüü

Minu pakutud jõuluroad on oma kujunemsilooga ja seetõttu mulle väga olulised.

Uus number
Detsember

Nüüd on ta jälle käes. Detsember – aasta pidulikem kuu, kus söögilauad kattuvad tahes-tahtmata kõigis kodudes uhkete pidusöökidega. Oma Maitse aitab lahendusi leida.

Maitsetark
Lihakas ananass

Suurem osa ananassisaagist pressitakse mahlaks või pannakse purki kompotina. Lisaks sellele tikitakse ananassikiududega imeilusat kangast ja kasvatatakse teda ilutaimena aias.

Retseptid
Täida, põimi ja punu

Kringel seostub peaaegu kõikidel ikka sünnipäeva või piduliku kokkusaamisega. Rikkaliku kardemonisekaneelise täidisega pehme kohev sai on kui magnet, mis enda poole tõmbab.

Retseptid
Lihad sügiseks patta ja vormi

Käes on parim aeg siduda liha ja köögiviljad maitsvaks koosluseks. Võidavad kõik osapooled, sööjaist rääkimata.

Persoon
Koogilõhnaline sügis

Kargel sügisel on oma võlu. Eriti kui seda tunnetada lavastaja ja dramaturgi Urmas Lennuki ja ta naise, näitleja Liisa Aibeli suures aias ja väikeses majas. Rakveres. Linnas, kus ükski vahemaa ei ole nii suur, et jala ei saaks.

Salakuulaja
Gourmet Coffee

Kadriorus saab tassile heale kohvile alati kindel olla, kui astuda sisse hubasesse ja erilisse Gourmet Coffeesse.  L. Koidula 13A, tel 661 3035

Uus number
November

Piu-tiu – sel aastal tuleb ta jälle ja üsna samamoodi kui mullu. Novembrinumbrisse kudusime sisse palju kooke, ohtralt magustoite ja kommisid-šokolaadisid. Miks? Sest see meeldib emale, sest see meeldib isale ja kõigile maailma lastele.

Maitsetark
Kuhu kuhjuvad nitraadid?

Toiduga on lämmastikhappesoolad ehk rahvapärases kõnepruugis salpeetrid (sal petrae – ld k “kivistunud sool”) mitmeti seotud. Neid kasutatakse toidutaimede väetistena ja lisaainetena lihatoodetes. Nitraadid satuvad meie kehasse igapäevase toiduga. Nende põhiallikaks pole aga mitte punaseks timmitud…

Retseptid
Vanaema õunapuu all

Üks õun päevas kaotab ihuvaevad, ütleb vana tarkus. Viimasest saagist saab valmistada veel mõndagi head. Austame siis tänase loo peategelaseks olevat koduõues kasvavat õuna ja pistame sekka ka ühe lihtsa pirnihõrgutise.

Persoon
Hästitempereeritud kõrvits

Mis siin salata, kui mees valmistab toitu oma nime kandvast köögiviljast, tekitab see elevust. helilooja ja muusikapeadgoog Tõnu Kõrvits (44) ütleb, et kõrvitsavorm on tema hittroog. Traditsiooniga pealegi. Tõnu teeb seda ikka, kui talle tudengid külla tulevad.

Uus number
Oktoober

Värvid rõkkavad praegu – enam kirevamaks minna ei saa. Seepärast on ka Oma Maitse nüüd tavapärasest värvilisem.

Retseptid
Meie igapäevast juustu anna meile

Maailmas on tuhandeid juustusorte, mis viivad keele alla. Sama lugu on ka juusturoogadega, need lasevad juustudel oma parimaid tüübiomadusi välja tuua.

Maitsetark
Kullast kallim kibuvits

Pole üldse juhus, et meie loodusliku roosi nimi on kibuvits. Kibu tähendab Lõuna-Eestis nimelt valu. Ja kuigi kibuvitsaoks kipub meid katki kriipima, on kibuvitsahoidistesse sisse segatud palju tervist.

Salakuulaja
Hapsal Dietrich

Haapsalu õilmitseb oma kuurordibriisis ja söögikohti jagub seal küll ja enam. Isegi sügisel. Isegi talvel. Isegi niimoodi, et mõne pärast tasub sinna eraldi retk ette võtta. Üks parimaid näiteid – Hapsal Dietrich. Karja 10, Haapsalu, www.dietrich.ee

Maitsetark
Palju kära goji ümber

Peene nimega goji-mari pole mingi eksoot, vaid Eestiski kasvava taralõnga vili. Seda taime on varasemalt peetud mürgiseks.

Retseptid
Toidud minu aiast

September on kokkajatele tõeline rõõmuaeg! Kõik viljad saavad valmis: tomatid küpsevad magusaks, peedid paisuvad parajalt pontsakaks, aed uputab suvikõrvitsatest ja metsatukk kubiseb seentest.

Salakuulaja
Elutuba

Elutuba on täpselt selline restoran, mida Kalamajast ja vanast tööstushoonest ootadki. Alates vaipadest ja lõpetades vitriinkapis asetsevate kohvitassidega, jääb restorani sisenejale kohe mulje, et oled kellegi õdusas toas. Kohe-kohe serveeritakse koduseid pannkooke ja auravat teed ... Vabriku 6…

Persoon
Visiitabielus toiduga

Just nõnda iseloomustab ERR-i ajakirjanik Neeme Raud (44) oma suhet toidusse New Yorgis veedetud 19 aasta jooksul: koju ta seda küll sageli ei toonud, aga väljas veetsid nad hiilgavalt aega.

Uus number
September

Läbi ta ongi. Head uut aastat! Ja see soov ei kehti üksnes koolilastele, vaid kõigi kohta. Asjalikumad käigud lükatakse sisse – ja nii ta läheb. Oma Maitse on õnnelik. Individualistlikuvõitu suvehoidised on kõik leidnud omale koha riiuleil, suvistele aiapidudele viipame muretult järele ja nüüd naudi…

Retseptid
Siiliema suvekollektsioon

Magus või soolane, hapu või terav, kohe söömiseks või ületalve- Oma Maitse köögitoimetajad pakuvad parima valiku oma hoidiseretseptidest.

Uus number
August

Suvi on jälle sealmaal, et terve Oma Maitse on Good Foodi kokkade päralt. 

Maitsetark
Toompihlakas - hoidiste seas kuum vili

Toompihlakas on igatpidi tänuväärne väike põõsas, mis kevadsuvel pakub silmailu valgete lõhnavate õiekobaratega, suve keskel aga annab rikkalikult maitsvaid vilju. Ole vaid varmas neid korjama, sest need meeldivad kangesti ka lindudele.

Retseptiregister
2012. aastal ilmunud retseptid

Ajakirjas 2012. aastal ilmunud retseptid.

Salakuulaja
Lavendel

Kuressaares on valla uus söögikoht, mille menüü vahetub tihti, kasutades ära hooajalisi tooraineid ning sõltudes kokkade fantaasiast. Käisime asja uurimas.

Maitsetark
Sinep, see krehvtine käiviti

Tuubisinep, sinepiseemned, sinepipulber – sinepitaimest valmivad erinevad tooted turgutavad meie isu ja keha väga tänuväärsel, ent vahel ka silmist vett välja pigistaval moel.

Retseptid
Kodumaiselt suves

Jagan teiega oma suguvõsa põlvkonnaretsepte, mis vormivad aiamaal riburada pidi tärkava värske kraami oskuslikult suviseks söömaajaks.

Persoon
Ilves@köögis.räpina.lõuna.ee

Lõuna-Eestiga on üks suur häda. Kuidagi ei taha sealt ära tulla. Mõelge ise – päike paistab, laud head täis. Vaade järvele, kui pead kõvasti keerata. Ilvese Aapo, samamoodi kuritahtlikult rahuloleva näoga. Kes tahaks lahkuda? Kohast, mida Aapo vahel nimetab ilves@metsas.ee?

Uus number
Juuli

Juuli on laisk naudingute kuu. Maitsev puhkus. Just selles maitsvuse tagamises panemegi nüüd jälle jõudsalt õla alla. Enne kui varbad merevette pistame.

Retseptid
Suutäis magusat õhku

Kuidas maitsevad kohevad valged pilvepadjad? Tõenäoliselt nii meelalt kui tükk beseerulli.

Retseptid
Jaanilaupäev

Jaanipäevaks sõidab viimane kui üks linnast ära: külla või kodukohta, oma sõprade või omaste juurde. Tore on koos õues kokata, õhtul lõkke ääres jutustada ja toidul hea maitsta lasta. Siin on väike valik Lõuna- Eesti järveandidest, mida saab aga asendada nii merekalade kui ka poest ostetud peenema…

Retseptid
Jäätisehelbed kuumas öös

Vanillijäätist saab poest, aga rabarberi, mango, mündi ja heeringa maitse järele tuleb minna oma kodukööki.

Persoon
Piknik Kuressaare jahisadamas

Inglismaalt Manchesteri lähedalt pärit Martin Dixon Tyrer on globaalse silmaringiga gurmaan, kes koolitas end lihtsalt huvist Le Cordon Bleu kokakoolis. Kahe aasta tagune juhuslik kohtumine Kariibi mere saarel seilanud eestlanna Maret Allikuga keeras mehe elukorralduse pea peale. Sel talvel elasid…

Salakuulaja
Volga 7

Tartu legendaarsest Volgast on saanud terve kompleks nimega Volga 7, mis ühendab endas seitset kontseptsiooni kokteilibaaridest kuni avatud köögini. Küütri 1, Tartu