Maitsetark
Kuuselaanelantš

Kuuske arvab igaüks end tundvat, kuid sel puul on meie jaoks varuks hulk maitseüllatusi.

Persoon
Little China Girl Katja

Tallinna Ülikooli hiina keele ja kultuuriloo lektor Katja Koort (39) võiks liibuvat püstkraega kleiti qipao’d ülle tõmmates kehastuda salapäraseks rebasenaiseks armu- ja hirmujuturaamatust “Libarebased ja kooljad”. Kõrvu kerkib David Bowie lauluviis ning keelele küsimus, kas Katjas ei voola ehk tilg…

Uus number
Mai

„Õrn, armas, õrn,” laulab Kiigelaulukuuik Runneli-Ehala tandemlaulus. Maikuus haaravad just need tunded. Kõik on värske, habras ja roheline, olles justkui sissejuhatus kohe-kohe algavale lopsakusele.

Retseptid
Nuudlist niidid, ilma nõela pistmata

Kroonikate andmetel osati Hiinas nuudleid ehk riisi- või kaunviljajahust valmistatud imepeenikesi tainaribasid valmistada juba rohkem kui 2200 aastat tagasi.

Persoon
Saarlase hingega linnapoiss - Urmas Vaino

Saatejuht Urmas Vaino valmistab täidetud suvikõrvitsaid ja räägib sellest, miks pole ellu tarvis liiga palju masinaid ja miks talle meeldib süüa eestimaist toitu.

Maitsetark
Kummiaraabik - mis ja milleks?

On rida toiduaineid, mida paksendatatakse kummiaraabiku abil. Mis ainega on tegu?

Salakuulaja
La Bottega

Trattoria-stiilis kohti, kus hea tooraine meid kohe kõnetaks, võiks rohkem olla. Mis sellest, et lihtsate Itaalia koduroogade valmistamises on paljud ise profid.

Uus number
Aprill

Kevad on kerge, muretu, vaba ja võrratu. Nagu Itaalia köökki. Oma Maitse aprillinumber on pühendatud Itaalia toitudele. Buon appetito! NB! Ajakirjaga on seekord kaasas ka üks imeline maitseelamus!

Retseptid
Minu lihavõtted

Lihavõttelaua kõige tähtsamad tegelased on munad, pasha ja pühadesai. Kõik muu on aastast aastasse natuke erinev, sõltudes tujust ja kalendrist – lihavõtted on ju liikuv püha, seetõttu võib vahel õues paukuda pakane või vastupidi, olla esimene kevadsoe nädalavahetus. Mina valisin oma peolauale selli…

Salakuulaja
Üllatus Rataskaevu tänavalt

Rataskaevu 16, endine Kaevukohvik, ei ole restoran, mida igaüks une pealt teaks. Aga koka osavus ja maitsetaju võtsid jalust nõrgaks nii profi kui ka profaanid.

Maitsetark
Sümpaatne puu - mänd

Seedermänni seemned ja piiniaseemned ei ole üks ja seesama.

Persoon
Rahva lemmik Martti

Kui aasta lõpus oma lugejatelt uurisime, millise tuntud persooni tegemistest nad tahaksid lähemalt teada, oli just teleekraanilt tuntud Martti Koppel see, kelle nimi paljudest kirjadest kõlama jäi. Meest, kes ise oma saavutustega esiplaanile ei kipu, võivad toidusõbrad tänada nii kokast poja Joonase…

Uus number
Märts

Õhus on kevade aimust. Kes paastub, kes mitte – vaba valik. Aga märtsi lõpus tuleb tore aeg – lihavõtted, munadepühad. Toiduilmas tähendab see rõõmsat ja kerget kevadetervitust ning otse loomulikult aitab Oma Maitse siin kaasa mõelda.

Maitsetark
Kibeda bergamoti veetlus ja hurm

Mahlakasmagusate tsitruste seas on mustaks lambaks bergamotipuu mõrud annid.

Retseptid
Lemberoad nelja tuule poolt

Meid haaravate emotsioonide tagamaad pole teaduses veel väga selged. Kuid nende seost söödava joodavaga on alati usutud ja paljudes kultuurides väga oskuslikult ära kasutatud. Eriti uhkelt on kogutud tarkust afrodisiaakumite ehk seksuaalsust, iha ja armastamisvõimekust tõstvate toiduainete ning -koo…

Salakuulaja
Sinilindu püüdmas

Restoran-kohvik Sinilind on tasahilju vallutanud pealinlaste südamed oma lihtsate heade maitsete ning inimsõbraliku hinnatasemega. Vanalinnas on see harulduseks.

Persoon
Sinine ja must ja valge

Ehk sobib talv talle enam kui teised aastaajad – ainuüksi tema loomingu, mullitavate, pärlitest ja atlasslipsudest kirjatud kinnaste pärast. Jaanuarikuise sünnipäeva pärast. Kõigi sooja sisendavate maitsete pärast. Isegi turul käib toidu- ja kindakunstnik Maru (30) siis, kui keegi enam ei käi, letid…

Uus number
Veebruar

Veebruar on tavapäraselt lühike, tihe ja tubli. Ja väga meeldivalt rohkelt eestine. Seda eestipärasust on seekord jagunud kui glasuuri koogile – olgu siis parasjagu käsil vastlapäev, sõbrapäev või Eesti sünnipäev.

Retseptid
Imemugul küüslauk

Pühendusega kõigile vanaisadele ja vanaemadele, kes küüslauku kasvatavad! Eestimaine uhkelillas kostüümis küüslauk edvistab oma kahvatuvalge Hiina sugulase ees. Ta on maitselt tugevam, krehvtisem ja omab peale hea maitse veel võimet meid sügiskülma eest kaitsta ning hoida sööjaid teravana kui rääst…

Maitsetark
Tomati välimusega talivili - hurmaa

Talvise vitamiinipõua aitab üle elada hurmaa, sest selles on eriti rikkalikult A- ja C-vitamiini.

Salakuulaja
Äriasjad Monacos

Hotellirestoranid satuvad gurmaanide tavaradadele harva. Nordic Hotel Forumi restoran Monaco on aga äriasjade ajamiseks parim paik, sest lõunasöögi saab kiirelt ja hea hinna eest ning maitsed on üllatusi täis.

Persoon
Punast liha ja adrenaliini

Näitleja, teatri- ja filmilavastaja Ain Mäeots säristab kuumal pannil veisefileed ning tunnistab, et on kunagi ka päris nälga kannatanud.

Uus number
Jaanuar

Juba ta paistab. Uus aasta. Vaatame, mida jaanuar Oma Maitsesse kaasa toob.

Retseptid
Jõulu, külamees!

Kord kõledal detsembriõhtul koputanud võõras vaese popsipere uksele ja palunud ulualust. Perenaine otsinud sisseastujale suupoolist ning lausunud oma kehva elujärge häbenedes: “Pole meil siin midagi, ainult vastküpsetatud musta leiba, soolakala ja mett.” Kaugelt tulnule olid need aga parimatest pari…

Salakuulaja
Kõue mõisa Kaheksa Jalga

Eesti ühe vanema mõisa restorani köök lummas nii proffi kui ka profaani. www.kau.ee, tel 644 1411 Triigi küla, Harjumaa

Maitsetark
Notsurasv Eesti moodi

Searasv pole iial olnud sellise põlu all kui viimasel paaril aastakümnel. Me lausa kardame seda ja tilgutame taimseid õlisid isegi sinna, kuhu need ei peaks kuuluma.

Persoon
Igor Mangi harmoonilise elu saladused

Tähetark Igor Mang väärtustab üle kõige lihtsat ja maalähedast eluviisi. Lemmiktoiduks on tal rukkijahupuder hapupiimaga ning mesi. Oma ilmavaateid pole mees kitsi teistegagi jagama.

Uus number
Detsember

Oma Maitse detsembrinumber Tuisud toovad meile detsembri, trükipresside alt ilmub aga õige pea uus Oma Maitse number. Tagasi pole hoitud millegagi. Vaadake ise, et nii see on, võimaluste arvukus paneb lausa pea ringi käima.

Persoon
Nutt (Mart) ja hala võõras köögis

Poliitiku puhul tuleks muidugi alustada millestki piinlikust. Näiteks, miks Sa, Mart, “rahvast” oma kööki ei tahtnud lasta? Häbened, isamaaliitlane? Nelja keskmise palgaga rahvasaadik?

Uus number
November

Lumi lendab, lumi jäätub. Mis edasi saab, ei tea keegi, aga mis Oma Maitses hakkab kohe-kohe juhtuma, seda oskame teile küll täpselt rääkida. Märksõnad: mehine-karune, metsane, ulukiline, lihane. No ilmselgelt mas kuliinsuse poole seekord kaldu. Aga see ei tähenda, et naispoolus peaks kuidagi heitum…

Salakuulaja
Tubarestoran Salt

Kodutänava restorane pole meil kuigi palju. Tilluke Salt on oma asukoha ja sisekujunduse poolest selleks kui loodud, ent hinnalt rohkem südalinna peenemate paikadega konkureeriv. Vase 14, Tallinn Tel 51 88 510

Retseptid
Ingver, revolutsionäär sinu köögis

See meelelise lõhnaga kentsakas juurikas koondab oma tulise ja põletava maitsega vastupanujõuliikumist külmade ilmade vastu.

Maitsetark
Lood hariliku pihlakaga

Tõmmusid pihlakaid potti pannes saate maitsekogumeid, mida niisama lihtsalt ja mis tahes eksootikaga juba ei asenda.

Uus number
Oktoober

Koogid on kohal. Oma Maitse toimetus avas kõrvad ja meeled kõigile neile lõpututele koogiküsi…

Persoon
Riina Sildos: "Salatid tõrjusid koogid köögist."

Filmiprodutsent Riina Sildos kasutab toiduvalikutega toimetulekuks mõistust ja kiusatustele naljalt järele ei anna. Koogitüki lubab ta endale pigem kohvikus, et kogustega mitte liialdada.

Maitsetark
Mis on tauriin?

Tauriini olemasolust teavad koolilapsed “tänu” energiajookidele vaat et paremini kui nende vanemad. Loe, mis aine see on.

Salakuulaja
Igavene kohvik Narva

Heade kohvikutega on meil kitsas käes: sellel peaks olema nimi, ajalugu, mugav ja mõnus atmosfäär ning menüüs imehead saiad-koogid. Kohvik Narva legendaarsed kringlid on tänaseni ületamatud ning inimesed seisavad hommikuti tellimusi sisse andes järjekorras. Kohvik Narva, Tallinn, Narva mnt 10, Te…

Retseptid
Kaalikaga kasud sees

Vana hea legend räägib, et kapsa sugulane kaalikas olevat väärt sama palju hõbedat, kui palju see kaalub.

Salakuulaja
Üks Kohvik - hallitusjuust jäätises ja kapsas pelmeenis

Pärnus hiljuti avatud Üks Kohvik igavust ei armasta ning teiste söögikohtade menüüd ei kopeeri. Siin osatakse loovalt mõelda ja sööjat üllatada.

Retseptid
Ridi-radi-ralla, räimeaeg on valla

Sügisene räim on lahe suutäis enne talviseid raskeid ahjupraade.

Uus number
September

* September Anni Arro köögis* Staar: filmirežissöör Marko Raat pistab vahle nahka mõne kahtla…

Persoon
Mees seakintsu ja hernesupiga

Nagu enamikul hispaanlastel, on ka Eesti suursaadikul Toomas Kahuril köögis kohustuslik seakints. Nii selle singi, tervituseks tehtud põsemuside kui ka sooja suhtlemise järgi võib öelda, et meie mees Madridis tunneb end koduselt.

Maitsetark
Kuuseriisikas - oma klassi parim

Kuuseriisikad on riisikaseltskonna meeldivaks erandiks, kuna neid saab otse metsavärskelt toiduks valmistada.

Uus number
August

BBC Good Foodi retseptivihik brittide 65 kõige menukama retseptiga.

Maitsetark
Kanep - tundlik teema

Kas leivatainasse puistamise tarvis ökopoest soetatud kanepiseemned või salatile niristatav kanepiõli toovad politseiniku ukse taha?

Retseptid
Hoidistevabriku kiired päevad

Kesksuvel on esimene vasikavaimustus noorest ja rohelisest kraamist veidi vaibunud ning pilku köidab hoopis küpsem kraam. Pakenda päikesevitamiinid purki ja kosuta end nendega pikkadel kaamosekuudel.

Retseptid
Suitsune maitse

Tänapäeva tiheasustuse juures on tihti mõeldamatu püstitada omale aianurka suur suitsuahi. Õnneks saab head suitsuliha ja -kala ka palju kiiremini, lihtsamalt ja käepärasemate vahenditega.

Salakuulaja
Lahke Sadhu

Iga hea kohviku südameks on selle õhkkond. Sadhu poeb hinge otse ja lihtsalt, ilma plinkiva glamuurita.

Uus number
Juuli

Suvised biskviidid:-    apelsiniga-    šokolaadiga-    viinamarjadega-    porgandigaPalju her…

Maitsetark
Pühad pärnapuud

Pärnapuude õitsemise aegu hingame justkui sügavamalt. Meie esivanemate hiiepuu on oma jämedasse tüvesse kogunud nii mõndagi ja selle puu ande ei jõua mitte kuidagi ära kiita.