Retseptid
Meie igapäevast juustu anna meile

Maailmas on tuhandeid juustusorte, mis viivad keele alla. Sama lugu on ka juusturoogadega, need lasevad juustudel oma parimaid tüübiomadusi välja tuua.

Maitsetark
Kullast kallim kibuvits

Pole üldse juhus, et meie loodusliku roosi nimi on kibuvits. Kibu tähendab Lõuna-Eestis nimelt valu. Ja kuigi kibuvitsaoks kipub meid katki kriipima, on kibuvitsahoidistesse sisse segatud palju tervist.

Salakuulaja
Hapsal Dietrich

Haapsalu õilmitseb oma kuurordibriisis ja söögikohti jagub seal küll ja enam. Isegi sügisel. Isegi talvel. Isegi niimoodi, et mõne pärast tasub sinna eraldi retk ette võtta. Üks parimaid näiteid – Hapsal Dietrich. Karja 10, Haapsalu, www.dietrich.ee

Maitsetark
Palju kära goji ümber

Peene nimega goji-mari pole mingi eksoot, vaid Eestiski kasvava taralõnga vili. Seda taime on varasemalt peetud mürgiseks.

Retseptid
Toidud minu aiast

September on kokkajatele tõeline rõõmuaeg! Kõik viljad saavad valmis: tomatid küpsevad magusaks, peedid paisuvad parajalt pontsakaks, aed uputab suvikõrvitsatest ja metsatukk kubiseb seentest.

Salakuulaja
Elutuba

Elutuba on täpselt selline restoran, mida Kalamajast ja vanast tööstushoonest ootadki. Alates vaipadest ja lõpetades vitriinkapis asetsevate kohvitassidega, jääb restorani sisenejale kohe mulje, et oled kellegi õdusas toas. Kohe-kohe serveeritakse koduseid pannkooke ja auravat teed ... Vabriku 6…

Persoon
Visiitabielus toiduga

Just nõnda iseloomustab ERR-i ajakirjanik Neeme Raud (44) oma suhet toidusse New Yorgis veedetud 19 aasta jooksul: koju ta seda küll sageli ei toonud, aga väljas veetsid nad hiilgavalt aega.

Uus number
September

Läbi ta ongi. Head uut aastat! Ja see soov ei kehti üksnes koolilastele, vaid kõigi kohta. Asjalikumad käigud lükatakse sisse – ja nii ta läheb. Oma Maitse on õnnelik. Individualistlikuvõitu suvehoidised on kõik leidnud omale koha riiuleil, suvistele aiapidudele viipame muretult järele ja nüüd naudi…

Retseptid
Siiliema suvekollektsioon

Magus või soolane, hapu või terav, kohe söömiseks või ületalve- Oma Maitse köögitoimetajad pakuvad parima valiku oma hoidiseretseptidest.

Uus number
August

Suvi on jälle sealmaal, et terve Oma Maitse on Good Foodi kokkade päralt. 

Maitsetark
Toompihlakas - hoidiste seas kuum vili

Toompihlakas on igatpidi tänuväärne väike põõsas, mis kevadsuvel pakub silmailu valgete lõhnavate õiekobaratega, suve keskel aga annab rikkalikult maitsvaid vilju. Ole vaid varmas neid korjama, sest need meeldivad kangesti ka lindudele.

Retseptiregister
2012. aastal ilmunud retseptid

Ajakirjas 2012. aastal ilmunud retseptid.

Salakuulaja
Lavendel

Kuressaares on valla uus söögikoht, mille menüü vahetub tihti, kasutades ära hooajalisi tooraineid ning sõltudes kokkade fantaasiast. Käisime asja uurimas.

Maitsetark
Sinep, see krehvtine käiviti

Tuubisinep, sinepiseemned, sinepipulber – sinepitaimest valmivad erinevad tooted turgutavad meie isu ja keha väga tänuväärsel, ent vahel ka silmist vett välja pigistaval moel.

Retseptid
Kodumaiselt suves

Jagan teiega oma suguvõsa põlvkonnaretsepte, mis vormivad aiamaal riburada pidi tärkava värske kraami oskuslikult suviseks söömaajaks.

Persoon
Ilves@köögis.räpina.lõuna.ee

Lõuna-Eestiga on üks suur häda. Kuidagi ei taha sealt ära tulla. Mõelge ise – päike paistab, laud head täis. Vaade järvele, kui pead kõvasti keerata. Ilvese Aapo, samamoodi kuritahtlikult rahuloleva näoga. Kes tahaks lahkuda? Kohast, mida Aapo vahel nimetab ilves@metsas.ee?

Uus number
Juuli

Juuli on laisk naudingute kuu. Maitsev puhkus. Just selles maitsvuse tagamises panemegi nüüd jälle jõudsalt õla alla. Enne kui varbad merevette pistame.

Retseptid
Suutäis magusat õhku

Kuidas maitsevad kohevad valged pilvepadjad? Tõenäoliselt nii meelalt kui tükk beseerulli.

Retseptid
Jaanilaupäev

Jaanipäevaks sõidab viimane kui üks linnast ära: külla või kodukohta, oma sõprade või omaste juurde. Tore on koos õues kokata, õhtul lõkke ääres jutustada ja toidul hea maitsta lasta. Siin on väike valik Lõuna- Eesti järveandidest, mida saab aga asendada nii merekalade kui ka poest ostetud peenema…

Retseptid
Jäätisehelbed kuumas öös

Vanillijäätist saab poest, aga rabarberi, mango, mündi ja heeringa maitse järele tuleb minna oma kodukööki.

Persoon
Piknik Kuressaare jahisadamas

Inglismaalt Manchesteri lähedalt pärit Martin Dixon Tyrer on globaalse silmaringiga gurmaan, kes koolitas end lihtsalt huvist Le Cordon Bleu kokakoolis. Kahe aasta tagune juhuslik kohtumine Kariibi mere saarel seilanud eestlanna Maret Allikuga keeras mehe elukorralduse pea peale. Sel talvel elasid…

Salakuulaja
Volga 7

Tartu legendaarsest Volgast on saanud terve kompleks nimega Volga 7, mis ühendab endas seitset kontseptsiooni kokteilibaaridest kuni avatud köögini. Küütri 1, Tartu

Maitsetark
Tutvumisring ümber leedripõõsa

Leedrisiirupid ja -siidrid on erilised ja hea minekuga. Hapukalt mesise maitsega jooki ei saa aga teha mitte iga leedripõõsa viljadest või õisikutest.

Uus number
Juuni

Juuni tuli maasikate ja jäätisega, ise mõnusalt soe ja lopsakas. 

Retseptid
Kiire aja piduroad

Kevad ja varasuvi toovad kaasa palju koduseid pidusid ja suuremat sorti ajakriisi.

Salakuulaja
Kolm Sibulat

Kolm Sibulat tõmbab vaatamata kõrgele hinnatasemele enda poole pealinna toidufriike.

Maitsetark
Kuuselaanelantš

Kuuske arvab igaüks end tundvat, kuid sel puul on meie jaoks varuks hulk maitseüllatusi.

Persoon
Little China Girl Katja

Tallinna Ülikooli hiina keele ja kultuuriloo lektor Katja Koort (39) võiks liibuvat püstkraega kleiti qipao’d ülle tõmmates kehastuda salapäraseks rebasenaiseks armu- ja hirmujuturaamatust “Libarebased ja kooljad”. Kõrvu kerkib David Bowie lauluviis ning keelele küsimus, kas Katjas ei voola ehk tilg…

Uus number
Mai

„Õrn, armas, õrn,” laulab Kiigelaulukuuik Runneli-Ehala tandemlaulus. Maikuus haaravad just need tunded. Kõik on värske, habras ja roheline, olles justkui sissejuhatus kohe-kohe algavale lopsakusele.

Retseptid
Nuudlist niidid, ilma nõela pistmata

Kroonikate andmetel osati Hiinas nuudleid ehk riisi- või kaunviljajahust valmistatud imepeenikesi tainaribasid valmistada juba rohkem kui 2200 aastat tagasi.

Persoon
Saarlase hingega linnapoiss - Urmas Vaino

Saatejuht Urmas Vaino valmistab täidetud suvikõrvitsaid ja räägib sellest, miks pole ellu tarvis liiga palju masinaid ja miks talle meeldib süüa eestimaist toitu.

Maitsetark
Kummiaraabik - mis ja milleks?

On rida toiduaineid, mida paksendatatakse kummiaraabiku abil. Mis ainega on tegu?

Salakuulaja
La Bottega

Trattoria-stiilis kohti, kus hea tooraine meid kohe kõnetaks, võiks rohkem olla. Mis sellest, et lihtsate Itaalia koduroogade valmistamises on paljud ise profid.

Uus number
Aprill

Kevad on kerge, muretu, vaba ja võrratu. Nagu Itaalia köökki. Oma Maitse aprillinumber on pühendatud Itaalia toitudele. Buon appetito! NB! Ajakirjaga on seekord kaasas ka üks imeline maitseelamus!

Retseptid
Minu lihavõtted

Lihavõttelaua kõige tähtsamad tegelased on munad, pasha ja pühadesai. Kõik muu on aastast aastasse natuke erinev, sõltudes tujust ja kalendrist – lihavõtted on ju liikuv püha, seetõttu võib vahel õues paukuda pakane või vastupidi, olla esimene kevadsoe nädalavahetus. Mina valisin oma peolauale selli…

Salakuulaja
Üllatus Rataskaevu tänavalt

Rataskaevu 16, endine Kaevukohvik, ei ole restoran, mida igaüks une pealt teaks. Aga koka osavus ja maitsetaju võtsid jalust nõrgaks nii profi kui ka profaanid.

Maitsetark
Sümpaatne puu - mänd

Seedermänni seemned ja piiniaseemned ei ole üks ja seesama.

Persoon
Rahva lemmik Martti

Kui aasta lõpus oma lugejatelt uurisime, millise tuntud persooni tegemistest nad tahaksid lähemalt teada, oli just teleekraanilt tuntud Martti Koppel see, kelle nimi paljudest kirjadest kõlama jäi. Meest, kes ise oma saavutustega esiplaanile ei kipu, võivad toidusõbrad tänada nii kokast poja Joonase…

Uus number
Märts

Õhus on kevade aimust. Kes paastub, kes mitte – vaba valik. Aga märtsi lõpus tuleb tore aeg – lihavõtted, munadepühad. Toiduilmas tähendab see rõõmsat ja kerget kevadetervitust ning otse loomulikult aitab Oma Maitse siin kaasa mõelda.

Maitsetark
Kibeda bergamoti veetlus ja hurm

Mahlakasmagusate tsitruste seas on mustaks lambaks bergamotipuu mõrud annid.

Retseptid
Lemberoad nelja tuule poolt

Meid haaravate emotsioonide tagamaad pole teaduses veel väga selged. Kuid nende seost söödava joodavaga on alati usutud ja paljudes kultuurides väga oskuslikult ära kasutatud. Eriti uhkelt on kogutud tarkust afrodisiaakumite ehk seksuaalsust, iha ja armastamisvõimekust tõstvate toiduainete ning -koo…

Salakuulaja
Sinilindu püüdmas

Restoran-kohvik Sinilind on tasahilju vallutanud pealinlaste südamed oma lihtsate heade maitsete ning inimsõbraliku hinnatasemega. Vanalinnas on see harulduseks.

Persoon
Sinine ja must ja valge

Ehk sobib talv talle enam kui teised aastaajad – ainuüksi tema loomingu, mullitavate, pärlitest ja atlasslipsudest kirjatud kinnaste pärast. Jaanuarikuise sünnipäeva pärast. Kõigi sooja sisendavate maitsete pärast. Isegi turul käib toidu- ja kindakunstnik Maru (30) siis, kui keegi enam ei käi, letid…

Uus number
Veebruar

Veebruar on tavapäraselt lühike, tihe ja tubli. Ja väga meeldivalt rohkelt eestine. Seda eestipärasust on seekord jagunud kui glasuuri koogile – olgu siis parasjagu käsil vastlapäev, sõbrapäev või Eesti sünnipäev.

Retseptid
Imemugul küüslauk

Pühendusega kõigile vanaisadele ja vanaemadele, kes küüslauku kasvatavad! Eestimaine uhkelillas kostüümis küüslauk edvistab oma kahvatuvalge Hiina sugulase ees. Ta on maitselt tugevam, krehvtisem ja omab peale hea maitse veel võimet meid sügiskülma eest kaitsta ning hoida sööjaid teravana kui rääst…

Maitsetark
Tomati välimusega talivili - hurmaa

Talvise vitamiinipõua aitab üle elada hurmaa, sest selles on eriti rikkalikult A- ja C-vitamiini.

Salakuulaja
Äriasjad Monacos

Hotellirestoranid satuvad gurmaanide tavaradadele harva. Nordic Hotel Forumi restoran Monaco on aga äriasjade ajamiseks parim paik, sest lõunasöögi saab kiirelt ja hea hinna eest ning maitsed on üllatusi täis.

Persoon
Punast liha ja adrenaliini

Näitleja, teatri- ja filmilavastaja Ain Mäeots säristab kuumal pannil veisefileed ning tunnistab, et on kunagi ka päris nälga kannatanud.

Uus number
Jaanuar

Juba ta paistab. Uus aasta. Vaatame, mida jaanuar Oma Maitsesse kaasa toob.

Retseptid
Jõulu, külamees!

Kord kõledal detsembriõhtul koputanud võõras vaese popsipere uksele ja palunud ulualust. Perenaine otsinud sisseastujale suupoolist ning lausunud oma kehva elujärge häbenedes: “Pole meil siin midagi, ainult vastküpsetatud musta leiba, soolakala ja mett.” Kaugelt tulnule olid need aga parimatest pari…