Maitsetark
Eesti sidrun

Astelpaju kui meie laiuskraadi vitamiinipomm.

Maitsetark
Tšillid annavad tuld

Kui talvekäredus teeb liiga, anna vastulöök tulise tšilliga. Et ainevahetus saaks lisajõudu, peaksid talvised pajaroad ning supid kindlasti krehvtisemad olema. Alljärgnevalt mõned kiired abistajad, millest vähemalt üks võiks olla ka Sinu külmkapi püsiasukas.

Maitsetark
Pähklipurejate pidu

Kreeka pähkel maitseb köögis paremini kui rahandusministrite kriisinõupidamisel.

Maitsetark
Mädarõigas - põhjamaade pipar

Aroomidest puhevil ja maitsest pingul mädarõigas on meile sama armas kui mehhiklastele tšilli.

Maitsetark
Milleks meile toidulisandid?

Enne kui asud oma igapäevamenüüd toidulisandite reklaaminfo põhjal täiendama, tasub alati mõelda, kas sul ikka on neid tegelikult vaja ja kas tervist puudutav on kõrgemale tõstetud kapslimüüjate ärihuvidest.

Maitsetark
Tehislikud mullijoogid

Kui erinevatel käärimistel tekib süsihappegaas jooki loomulikul teel, siis paljudesse teistesse märjukestesse, mida ei kääritata, tuleb seda kunstlikult lisada.

Maitsetark
Rohelised kressilokid

Mis on kressid ja mis on kersid?

Maitsetark
Hea lõhna mõõdupuu

Tüümian ehk aed-liivatee on vürtsikas ja pisut vaigune ürt, mis mõjub ühtaegu nii hingele kui ka ihule.

Maitsetark
Pilk hapuoblika sisemaailma

Eestisse sattunud prantslased on imestusest suisa keeletud, sest meil kraaviäärsetel maltsana kasvav hapuoblikas on sealsetel turgudel hingehinna eest müügil.

Maitsetark
Tähelepanu, valmis olla - spargel!

Spargel on kevadekuulutaja, köögiviljade kuningas, gurmaanide ihalusobjekt. Objektiivseks põhjuseks pehme konsistents ja mahe maitse, kuid samavõrra maagiat lisavad taimele ka lühike saagiaeg ja üpris krõbe hind.

Maitsetark
Rammusalt roheline avokaado

Roheline salat ilma võise ja pähklise avokaadota on nagu i-täht ilma täpita. Avokaadot peaksime rohkem sööma juba ainuüksi seepärast, et alandada liiga kõrget kolesteroolitaset veres.

Maitsetark
Lääts - herne vaene sugulane

Tervise aspektist on lääts ülimalt kasulik kaunvili.

Maitsetark
Pemmikanist kuivatatud lihani

Liha kõikvõimalike säilitusviiside seas pole eluõigust kaotanud ka ülilihtne kuivatamine.

Maitsetark
Lihakas ananass

Suurem osa ananassisaagist pressitakse mahlaks või pannakse purki kompotina. Lisaks sellele tikitakse ananassikiududega imeilusat kangast ja kasvatatakse teda ilutaimena aias.

Maitsetark
Kuhu kuhjuvad nitraadid?

Toiduga on lämmastikhappesoolad ehk rahvapärases kõnepruugis salpeetrid (sal petrae – ld k “kivistunud sool”) mitmeti seotud. Neid kasutatakse toidutaimede väetistena ja lisaainetena lihatoodetes. Nitraadid satuvad meie kehasse igapäevase toiduga. Nende põhiallikaks pole aga mitte punaseks timmitud…

Maitsetark
Kullast kallim kibuvits

Pole üldse juhus, et meie loodusliku roosi nimi on kibuvits. Kibu tähendab Lõuna-Eestis nimelt valu. Ja kuigi kibuvitsaoks kipub meid katki kriipima, on kibuvitsahoidistesse sisse segatud palju tervist.

Maitsetark
Palju kära goji ümber

Peene nimega goji-mari pole mingi eksoot, vaid Eestiski kasvava taralõnga vili. Seda taime on varasemalt peetud mürgiseks.

Maitsetark
Toompihlakas - hoidiste seas kuum vili

Toompihlakas on igatpidi tänuväärne väike põõsas, mis kevadsuvel pakub silmailu valgete lõhnavate õiekobaratega, suve keskel aga annab rikkalikult maitsvaid vilju. Ole vaid varmas neid korjama, sest need meeldivad kangesti ka lindudele.

Maitsetark
Sinep, see krehvtine käiviti

Tuubisinep, sinepiseemned, sinepipulber – sinepitaimest valmivad erinevad tooted turgutavad meie isu ja keha väga tänuväärsel, ent vahel ka silmist vett välja pigistaval moel.

Maitsetark
Tutvumisring ümber leedripõõsa

Leedrisiirupid ja -siidrid on erilised ja hea minekuga. Hapukalt mesise maitsega jooki ei saa aga teha mitte iga leedripõõsa viljadest või õisikutest.

Maitsetark
Kuuselaanelantš

Kuuske arvab igaüks end tundvat, kuid sel puul on meie jaoks varuks hulk maitseüllatusi.

Maitsetark
Kummiaraabik - mis ja milleks?

On rida toiduaineid, mida paksendatatakse kummiaraabiku abil. Mis ainega on tegu?

Maitsetark
Sümpaatne puu - mänd

Seedermänni seemned ja piiniaseemned ei ole üks ja seesama.

Maitsetark
Kibeda bergamoti veetlus ja hurm

Mahlakasmagusate tsitruste seas on mustaks lambaks bergamotipuu mõrud annid.

Maitsetark
Tomati välimusega talivili - hurmaa

Talvise vitamiinipõua aitab üle elada hurmaa, sest selles on eriti rikkalikult A- ja C-vitamiini.

Maitsetark
Notsurasv Eesti moodi

Searasv pole iial olnud sellise põlu all kui viimasel paaril aastakümnel. Me lausa kardame seda ja tilgutame taimseid õlisid isegi sinna, kuhu need ei peaks kuuluma.

Maitsetark
Lood hariliku pihlakaga

Tõmmusid pihlakaid potti pannes saate maitsekogumeid, mida niisama lihtsalt ja mis tahes eksootikaga juba ei asenda.

Maitsetark
Mis on tauriin?

Tauriini olemasolust teavad koolilapsed “tänu” energiajookidele vaat et paremini kui nende vanemad. Loe, mis aine see on.

Maitsetark
Kuuseriisikas - oma klassi parim

Kuuseriisikad on riisikaseltskonna meeldivaks erandiks, kuna neid saab otse metsavärskelt toiduks valmistada.

Maitsetark
Kanep - tundlik teema

Kas leivatainasse puistamise tarvis ökopoest soetatud kanepiseemned või salatile niristatav kanepiõli toovad politseiniku ukse taha?

Maitsetark
Pühad pärnapuud

Pärnapuude õitsemise aegu hingame justkui sügavamalt. Meie esivanemate hiiepuu on oma jämedasse tüvesse kogunud nii mõndagi ja selle puu ande ei jõua mitte kuidagi ära kiita.

Maitsetark
Saialill: ülekülakurat tembutab jälle

Saialill on üks kenamaid õisi, millega suveroogi kaunistada. Lisaks värvib põhjamaine safran kollaseks nii või kui ka munakollase.

Maitsetark
Läbi ohtude kevadkogritsa poole

Kogritsaotsingud kevadises metsas polegi nii lihtsad. Esmalt peab lootma, et sel aastal kogritsad ikka kasvavad, siis tuleb need üles leida ja ära tunda ning seejärel õigete võtetega söögikõlblikuks muuta.

Maitsetark
Tervisejuur lagrits

Lagritsakommid ei maitse alati ühtmoodi, mõned on neist magusamad, teised hoopis soolased. Ent põhjanaabritegi juures sündisid esimesed lagritsakommide sõja aegu eelkõige magusaisu leevendama, kui varem leidis see kasutust pigem meditsiinis. Iseloomuliku maitse põhjustajaks on magusamaitseline glüts…

Maitsetark
Pompoosne pomel

Teeme tutvust suure, mahlase ja maitselt hapumagusa pomeliga.

Maitsetark
Doktor Kinoa aitab

Lihtsasti valmistatav kinoa ehk tšiili hanemalts on üks neist eksootikutest, mis on väga hästi ka põhjamaa laual mekkima hakanud.

Maitsetark
Selline seller

Juur-, vars- ja lehtseller on kõik omaette raamatut väärt. Maitsvasse salatisse valisime aga krõmpsuva varsselleri.

Maitsetark
Kullakallis kalamari

Karbitäis tippkvaliteetset kalamarja ei pea alati olema tuura oma, on teisigi häid valikuid, mis luksuslikku maitset pakuvad. Ka marja odavamaid jäljendajaid tekib aina juurde.

Maitsetark
Köömen pole mingi köömes

Vägeva ja kütkestava aroomiga köömned pakuvad kulinaariamaailmas laialt levinuna tohutul hulgal häid ideid.