Selline seller

Allikas: Oma Maitse Autor: Urmas Laansoo
Juur-, vars- ja lehtseller on kõik omaette raamatut väärt. Maitsvasse salatisse valisime aga krõmpsuva varsselleri.
Selleri (Apium) perekonda kuulub 25 liiki. Looduslikult kasvab taim eelkõige Lõuna-Ameerikas, kuid ka Lääne-Euroopa rannikualadel ja Vahemere maades. Euroopa on viie selleriliigi kodumaa. Minorca seller (Apium bermejoi) on näiteks üks Euroopa haruldasemaid looduslikke taimi, mida on säilinud vähem kui sada isendit.

Aedseller (Apium graveolens) on väga vana kultuurtaim. Taime lehtede kasutamise kohta Vanas Egiptuses on andmeid 1200. a eKr. Sellerilehtedest pärgi pandi hauakambritesse ja nendega krooniti muumiaid. Ka Antiik-Kreekas ja Vana-Roomas ümbritseti sellerilehtedest vanikutega surnuid, pärgadega aga austati olümpiavõitjaid, poeete, muusikuid ja kunstnikke. Vanas Roomas muide pakuti selleriveini olümpiavõitjatele. Kreekas peetakse aedsellerit tänapäevalgi sedavõrd õnne toovaks taimeks, et tema juur riputatakse kodu kaitseks seinale.

• Aedseller on 30–80 cm kõrgune vaoliste vartega tugevalõhnaline kaheaastane rohttaim. Tema teisendid on vars-, leht- ja juurseller. Lisaks kokakunstile leiab aedseller kasutust ka kosmeetikas ja meditsiinis.Usutakse, et sellerisalat sütitab armastuse tule, sest sellerile on omistatud afrodisiaakumi staatust. Samuti on taimes rikkalikult C- ja B6-vitamiini, foolhapet ja rauda. Selleritoidud sobivad kaalulangetajatele, sest on vähese kalorsusega ja kiudainerohked.

• Aedselleri sagedast kasutamist peaksid vältima neeruhaiged, sest selleris sisalduvad eeterlikud õlid ärritavad neerusid. Värske taime mahla sattumine nahale on ohtlik neile, kes on ülitundlikud sarikalistes sisalduvate ühendite suhtes.

• Kvaliteetne varsseller on roheliste lehtedega. Kollaseks, pruuniks või laiguliseks tõmbunud lehed või pruunid laigud leherootsul viitavad riknemisele. Keldris või külmkapi jahekambris säilib varsseller kuni 2 kuud. Sellerilehti võib kuivatada ja soolata. Lühemat aega saab lehti säilitada nii, kui hoiad neid otsapidi lahja keedusoolalahusega anumas. Seller ei sobi sügavkülmutamiseks, sest sisaldab rohkesti vett.

• Eestis kasvatatakse sagedamini juur- ja lehtsellerit, harvem varssellerit, sest viimane on pika kasvuajaga taim. Külvamiseks mõeldud selleriseemned ei sobi toitudesse, sest sageli on neid töödeldud taimekaitsevahenditega.

• Viljadel, juurtel ja lehtedel on diureetiline ja seedimist soodustav ning söögiisu tõstev toime. Vilju kasutatakse reuma ja radikuliidi puhul, Hiina rahvameditsiinis alandatakse nendega kõrget vererõhku ja langetatakse stressihormoonide taset. Välispidiselt on sellerimahlaga ravitud haavu ja kriimustusi.

Juustukastmega õuna-sellerisalat
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa