Pompoosne pomel

Teeme tutvust suure, mahlase ja maitselt hapumagusa pomeliga.
* Pomelipuu (Citrus maxima) on greibi esivanem. Viljapuuna on seda kasvatatud rohkem kui 4000 aastat. Igihaljas valgete õitega puu on keraja tiheda võraga ja kuni 5,5 meetri kõrgune. Lehed on suured, tumerohelised ja läikivad. Noored võrsed on karvased, täiskasvanud võrsel on astlad.
* Võrreldes teiste tsitruselistega, on pomelipuu soojelembesem ja suuremate viljadega. Pomelipuud paljundatakse pookides ja värskete seemnetega. Idanemisest õitsemise ja viljakandmiseni kulub kuni kaheksa aastat. Pomeli- ja greibipuu hübriid on sviiti.
*Pomelipuu vili on pomel ehk pompelmuus, mõnikord müüakse neid ka pomelo nime all, kuid see pole eesti keeles korrektne sõna. Inglise keeles tuntakse pomelit ka nime all shaddock. See nimetus tuleb Inglise laevakapteni Philip Shaddocki järgi, kes selle puu Lääne-India saarestikku kaasa tõi.
* Pomeli vili on kerajas või pirnjas, tavaliselt 10–15 cm läbimõõduga, mõnedel juhtudel ka 25–30 cm. Vili võib kaaluda kuni 8 kg, keskmine on 1–2 kg. Kest on paks, lõhnav, heleda sidruni värvi või rohekas, punane või roosa. Viljaliha on hapukas või magus, see sõltub sordist. Viljas on enamasti palju suuri seemneid, kuid tuntakse ka seemneteta sorte.
* Pomeleid tarvitatakse kõige rohkem Hiinas, Tais ja Indoneesias. Paksust kestast tehakse Aasias marmelaadi, süüakse suhkrustatult või kastetakse vedelasse šokolaadi. Filipiinidel mekitakse pomelilõike soolaga, Tais suhkru, soola või tšillipaprikaga.
* Kõige tuntum pomelipuu sort on roosa viljalihaga ‘Chandler’. Viljaliha on küll mahlane, kuid greibile see vastu ei saa. Pomelis on rikkalikult C-vitamiini, mineraalainetest kaaliumi. Kaloreid on pomelis vähe: 100 grammis 37 kcal.
* Pomel tõstab söögiisu, parandab seedimist, on diureetilise, antiseptilise ja toniseeriva toimega. Söö värskelt või pressi mahlaks. Pomelit kasutatakse veel puuviljakonservides, salatis, jookide lisandina, sorbetis, jäätises jm. Säilib külmikus ühe nädala, toatemperatuuril lahtilõigatuna paar päeva.

Lõunamaa mees: Pomeli-suitsulõhesalat 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kiisu 31.märts 2012 15:16
Mulle väga maitseb. Greibist magusam ja ei pritsi mahla nagu apelsiin. Samas on väga mahlane. Kui on korralikult valmis, siis lausa magus. Ainult puhastada on tüütu, hullult paksu vatti sees.
Henn 31.märts 2012 09:50
Enam ei osta.Nii vastiku maitsega.:(
1