Persoon
Õnnelikud inimesed söövad salatit (ja juustu)

Nad kasutavad rääkides sageli sõna “meie”. Nad loevad teineteisele ette raamatuid. Nad joovad head kanget kohvi vähekese vahukoore ja vahustatud piimaga. Eesti Vabariigi aastapäeva eel käis Oma Maitse külas Euroopa Liidu Parlamendi saadiku Tunne Kelami ja ta abikaasa Mari-Anne kodus.

Retseptid
Pidu enne paastu

Veebruari toiduvalikuid mõjutas vanal ajal suuresti ka vastlapäev. See oli viimane võimalus süüa toitvat liha, edasi algas paastuaeg, mis kestis ülestõusmispühadeni. Kaunviljadest saigi päästev abimees, mis täitis kõhtu ka siis, kui loomset kraami polnud käepärast.

Uus number
Veebruar

Talv edeneb, supid podisevad, praed küpsevad-hauduvad ahjus ja maailm on paigas. Pidulikku laua katmist jagub veebruarikuusse ka omajagu ja loomulikult jagame rohkesti ideid nendegi jaoks.

Retseptid
Kui porgandid tantsivad kauneid piruette

Külmal talvepäeval küsib eestimaine porgand end taldrikule. Ta tahab näidata oma erinevaid külgi: küpsetatult, hautatult, marineeritult. Muidugi on tal väike armulugu võiga. Või toob porgandis välja parima – hõõguvoranži värvi ja pähklise maitse.

Uus number
Jaanuar

Pidudetsember on läbi. Lausa kerge ja karge on nüüd olla, pisut veel oimetu ka. Seepärast on Oma Maitse jaanuarinumber tõeliselt elutaju taastav. Me leiame sel aastal väikese Tjorveni kombel üles just õiged nõksud!

Persoon
Jalgrattur pliidi ette

Läinud kevadel otsustas jalgrattur Kristian Neemela (22), et pärast kümmet treeninguaastat jätab ta spordi omale ainult harrastuseks. Juba mõnd aega oli ta rattasadulas mõelnud põhiliselt sellest, mida eineks valmistada ja kuidas see üles pildistada. Nii sündis toidublogi Kristian kokkab.

Retseptid
Jõululaud on kaetud

Jõuluaeg on eriline. Eriline oma kordustes. Lõhnavad verivorstid ja hapukapsas loovad turvatunde. Samas võiks igale jõululauale sättida midagi sellist, mis on natuke tuttav, natuke uus, natuke nostalgiline ja natuke teistmoodi.

Persoon
Kogu maailma helduseaeg

Advendiaeg on oma mõtete korrastamiseks. Kutsume teejuhiks kaasa katoliku piiskopi Philippe Jourdani. Piiskopi erasekretäri Juta Petersoo pere lahkes lauas saavad söödud maarjamaised Prantsuse söögid, kuulatud piiskopi head nõuanded ja avastatud lõpuks, et iga prantslane ja sealhulgas gaskoonlane on…

Retseptid
Inga Paenurm pakub oma lemmikuid

Pakun teile retsepte, mis on läbi aegade minu lemmikud olnud. Aeg-ajalt küll uuendan nende maitseid, lisades põnevaid nüansse, aga põhimõte jääb alati samaks. Porgand on vaieldamatult minu soosik nii soolaselt kui ka magusalt ja igas võimalikus versioonis.

Uus number
Detsember

Ongi käes. Kõige-kõigem. Lauad saavad looka. Külmal ajal paremat kuud pole võimalik ette kujutada.

Persoon
Mida sõi must alpinist?

Novembris esilinastuv müstikasugemetega “Must alpinist” jutustab kuuest tudengist, kes lähevad 1989. aastal Siberisse matkale ning satuvad jubedatesse sündmustesse. Filmi režissöör Urmas E. Liiv (49) keetis oma punases köögis tumedat kanasuppi ja meenutas toiduelamusi nüüd ja aastate tagant.

Retseptid
Valge kui piim, magus kui suhkur

Kondenspiim on tänuväärt tooraine, kui peas mõlgub mõte koogist, küpsistest, jäätisest või mõnest muust magustoidust.

Uus number
November

Imeilus sügis kestab. Nii kenasti, et isegi see palju kardetud novembrihallus ja -pimedus pole veel kohal. Tore. Ja veel toredamaks teevad elu muidugi Oma Maitse uued lood-retseptid.

Uus number
Oktoober

Me sööme, me teeme. Vananaistesuvi või varasügis teeb kniksu tulevastele külmadele aegadele. Ei karda me neidki, kui ahjust levib ninna mõnusaid aroome.

Persoon
Margiti võlupurgid

Kuidas väsitava päeva lõpuks valmistada õhtueine võimalikult vähese ajakuluga? Kuidas kokata, kui üks pereliige armastab liha ja teine taimetoitu? Produtsent ja vabakutseline kujundaja Margit Roosaar (45) teab. Vastus peitub purkides!

Retseptid
Ilmari suur armastus

Ta-ta-ra-taaa, Eesti väike-pruulikoja Õllenaut õllede taga on tippkokk Ilmar Räni, kes väärtustab head õlut nii toidu sees kui ka selle kõrval.

Persoon
Mardileib ja kuldkalad

Selles paigas Muhumaal on nauditud rikkalikku toitu, joodud šampanjat ja kõike muud, tantsitud tuljakut ja avastatud hommikul fotoaparaadist kaadreid, mida ei mäletata – ning peetud kainust ja paastu.

Retseptid
Toidud minu aiast

September on kokkajatele tõeline rõõmuaeg! Kõik viljad saavad valmis: tomatid küpsevad magusaks, peedid paisuvad parajalt pontsakaks, aed uputab suvikõrvitsatest ja metsatukk kubiseb seentest.

Uus number
September

Meie kallikesel on sünnipäev. Oma Maitse on 10-aastane. See on nii ilus mõte, et teeb meid toimetuses pisut nostalgiliseks. Võib-olla ka natuke edevaks ja uhkeks. Seepärast on selles ajakirjas meid ennast tavapärasest hoopis enam näha: kogu toimetus saab lehekülgedel üksipulgi lahti harutatud. Lisak…

Uus number
August

Augustis sööme kergelt ja maitsvalt, valmistame hoolega hoidiseid ja ahvatleme sõpru-tuttavaid-sugulasi marjamagusate pilgupüüdjatega. 

Persoon
Pargipiknik ooperilauljannaga

Hetkel, mil lepime kokku aja piknikuks, ei tea me veel, et eelmisel päeval tahab tuul juuksed peast puhuda ning järgmisel valab vihma. Ent piknikupäeval lõõmab päike, murul keksiva kuldnoka nokk ongi kuldne ja ooperisolist Helen Lokuta saabub pargiveerele poeg Stefani (13) ja tütar Elisabethiga (1,5…

Uus number
Juuli

Kas see ongi paradiis? Lopsakus. Rikkalikkus. Rohelus. Kohati hakkab see näima juba tavalisena – ja see tunne väärib hoidmist. Maitseme, hingame sügavalt sisse ja paitame juulikuud!

Retseptid
Biskviidimäed ja marjajõed

Biskviitkook vahukoore ja marjadega on iga suvise sünnipäevalaua uhkuseks. Tegelikult on võimalusi, kuidas biskviiti katta ja täita, palju rohkem. Ehk sünnib siit mõni uus lemmik!

Persoon
Madonna kolme lapsega

“Me võtsime hiljuti kanad, nad on tagaaias,” teatab kolme lapse ema Merle Liivak (36) oma Kalamaja-kodu uksel – boheemlaslikult šikis kleidis, Muhu sussides, metsikult tugevad tumedad juuksed valla.

Retseptid
Hapupiim - tavaline ja toitev

Suvel ja hapupiimal on mitmeti tihe seos. Suvine soojus soodustab piima hapnemist ning kuumal ajal süüakse sagedamini ka hapupiimast tehtud toite.

Uus number
Juuni

Mõista-mõista, kuhu need kuuluvad? Maasikad, piparmünt, grill-liha, dipid, räimed? Vastus on muidugi JUUNI! Suvi on lõpuks ometi käes!

Persoon
Kalamehejutt Kassi külas ja teisi jutte

Olgu talgud või pulmad, näitleja Tanel Ingi (38) teeb külalistele süüa – ja süüa peab olema palju. Nagu ka toredaid lugusid toidu kõrvale.

Retseptid
Aabitsaküttide pidu

Lõpukell on helisemas ja eksamid ukse ees, aktuse muusikaline kava selge. Nüüd on emade-isade kord oma kallikestele üks tore pidu korraldada.

Uus number
Mai

Hoolimata kohatisest jahedusest ja kurjadest ilmadest on kevad siiski käes ja astub jõuliselt suve poole. 

Retseptid
Lumememme väärikas lahkumispidu

Külmunud marjad kaovad sügavkülmast kevadel kui võluväel.

Persoon
Loomislustis naised

Ansambel Naised Köögis on köögis, et rõhutada, kuidas nad ahju veerel LAULE küpsetavad ja vaaritavad. Viisiveeretamise tuules sünnivad sageli ka hõrgutavad road.

Retseptid
Pikantselt magus sinihallitusjuust

Sinihallitusjuust passib soolastesse ja magusatesse toitudesse võrdselt hästi. Öeldu kehtib nii prantslaste pikantsemat sorti Roqueforti kui ka Itaaliast pärit mahedama ja kreemjama Gorgonzola Dolce kohta

Uus number
Aprill

Aprill tuleb toimekalt ja kevadiselt. Ja natuke ka naljakalt.

Persoon
Hiiumaa aplikatsioonid mandril

Ädu-Krõõt Kaarli sõbrad ohkavad vaimustunult: “Teil on siin nagu muuseumis!” Jutt käib pisikesest vahvast Vana-Torokse talu suitsulihaimpeeriumist, õigupoolest aga Tallinna külje all Saku vallas kohe vahetult Hiiumaale mineku tee ääres asuvast KODUST, kus Ädu-Krõõt elab ja toimetab koos abikaasa Ola…

Retseptid
Alkeemia rupskitega

Kevadtalvise madala päikese ja raagus puuokste all liigub ühe Pärnu vana maja poole jalapaar, kaasas kott millegi pealtnäha võika ja verisega.

Uus number
Märts

Ta tuleb, ta tuleb, ta tuleb. Iga päev on valgem, õhulisem ja kevadisem. 

Retseptid
Samet keelel

Juustukooke võib valmistada nii külmutatult, tarretatult kui ka küpsetatult, igaühele oma.

Retseptid
Vaat kus pirukas

Ahjusoe rikkalik pirukas aitab võidelda nii tuisutusa kui ka poripahuruse vastu.

Maitsetark
Eesti sidrun

Astelpaju kui meie laiuskraadi vitamiinipomm.

Persoon
Wabariigi waimus toidutegu

Tuul rooskab ja merd ennustatakse tõusvat õuele sel hommikul, kui Oma Maitse randub Saaremaal. Esialgu on Lahe puhkeküla köök vaikne ja tühi. Siis saabub Maria Kaljuste (41), õhtu perenaine, endisaegse kooskokkamise algataja.

Salakuulaja
Kohvik Muna

Paraadilinnas Narvas asub siin esimest korda viibijale üks omamoodi oaas. Kohalikele on see uus koht, kus päeva jooksul söömas käia ja kus saab teatud mõttes Narvast välja. Samas oled nii Narva südames, kui üldse olla annab – Raekoja platsil, keset sõjajärgseid hruštšovkasid.

Uus number
Veebruar

Jälle on käes aeg pidusid pidada, veebruar on oma lühidusest hoolimata neist tulvil: sõbrapäev, vastlad ja Eesti sünnipäev. Loomulikult aitame laua katta, kuidas siis teisiti, sõprade värk ju! Ja nii mõnigi kord teeme seda uudse nipiga ehk peenemalt väljendudes – Oma Maitse lehekülgedel tekib uue ja…

Retseptid
Krõbepaberisse pakitud ampsud

Paberõhuke filotainas nõuab jagamatut tähelepanu ja läbimõeldud tegutsemist, kuid allub ka väikeste kogemustega küpsetajale.

Retseptiregister
2014. aastal ilmunud retseptid

Ajakirjas 2014. aastal ilmunud retseptid.

Retseptid
Kindla peale kolmik: hakkliha, tatar, õun

SuPraMag on rubriik, kus mõtleme eelkõige lastele. Et nende toidulaud oleks eakohane, tervislik, isuäratav ja põnev. Aga mitte ainult. Püüame abistada ka toiduvalmistajat, kelle jaoks eri vanuses pereliikmete toitmine pole kergete killast ülesanne. Nii pole ime, kui kodune kokk tunneb end vahel nagu…

Maitsetark
Tšillid annavad tuld

Kui talvekäredus teeb liiga, anna vastulöök tulise tšilliga. Et ainevahetus saaks lisajõudu, peaksid talvised pajaroad ning supid kindlasti krehvtisemad olema. Alljärgnevalt mõned kiired abistajad, millest vähemalt üks võiks olla ka Sinu külmkapi püsiasukas.

Salakuulaja
Pegasus

1960. aastate alguses valminud Kirjanike Maja hoiab oma kaisus ajaloolise nime taastanud restorani Pegasus. Koht pole küll uus, kuid ärgitab küsima, kas inspiratsioonijumal ikka käib seal külas.

Persoon
Kööki tõttab Ženja Fokin

“Sorri, mul ei ole täpseid koguseid! Las aasta 2015 tuleb spontaanne! ” hüüatab stilist ja saatejuht Ženja Fokin (29).

Uus number
Jaanuar

Head uut toiduaastat! Oma Maitse ohjeldab jaanuaris külma talve ja muudab selle koduselt maitsvaks.