Retseptid
Pühalikult kõrvitsast

Enda kasvatatud või turult ostetud kõrvitsad ootavad, et neist valmistada hoidiseid, mida jõululauale panna või kuuse alla kingituseks sokutada.

Retseptid
Toome lõhe headuse taas esile

Norra sugulased lõhe ja forell on jõudnud juba igasse Eesti nurka. Alati oodatud, aga pikapeale veidi tüütud. Selle vastu aitavad retseptid, mis lõhe headuse jälle välja toovad.

Retseptid
Tohuvabohu tofuga

Tofu ehk sojaoast valmistatud kohupiima- või juustulaadne toode on toidutegijates üsna vastakaid arvamusi tekitanud. Meil räägitakse tofust valdavalt ülivõrdes kui parimast valguallikast taimetoitlastele, kuid ükski toiduaine, isegi mitte maailma kõige tervislikum, kui selline üldse olemas on, pole…

Retseptid
Aeg sõelub välja parima

Kui ahjus küpsevad soolased porgandi-munapirukad ja kaneeline porgandikook, viib köögist imbuv nostalgialõhn justkui ajas tagasi. Aeg on kapist välja tuua vana täpiline serviis, kohvikann ja pildialbumid, mida on pirukate kõrvale igavesti tore vaadata.

Retseptid
Tume ja hele siirup

Küpsetamisel on vahel hea mõte suhkrule siirupit eelistada, sest selles leiduv puuviljasuhkur annab koogi pinnale ilusa pruuni värvuse, muudab kooriku pehmeks ja muredaks ning küpsetise sisu niiskeks ja õhuliseks. Lisaks magusatele on siirupil koht ka soolastes roogades ja lihaglasuuris.

Retseptid
Täna köögis Andra Kalda

Meie pere toidulaud on üldiselt väga hooajaline, mistõttu kogu kraam on pärit kohalikult turult, oma pisikeselt peenralt või sõprade aiamaalt. Laual on ausate maitsetega kodused road, mis võluvad oma lihtsuse ja headusega ning mida kiidavad ka pere pisimad.

Retseptid
Jäätunud varad

Kuidas salvestada palava suve maitsed jäähelvesteks? Kuidas saaks süüa suppi ja pitsat, kui taina ja puljongiga pole aega mässata? Appi tuleb sügavkülm.

Retseptid
Täiusliku koogi päev

Koogid-magustoidud, mille uhke välimus reedab nende keerulist tegevuskäiku ... Ei, tegelikult väga mugavad teha ja kõigile jõukohased.

Retseptid
Suvised rullid

Mõnusad rullid nii šašlõki juurde kui ka niisama ampsamiseks.

Retseptid
Kaste + salat

Kaste kroonib salati – see on juba teada-tuntud tõde. Et aga õige kaste leiaks õige salati, selleks tuleb ise kogeda maitsete ja tekstuuride omavahelist sobivust.

Retseptid
Parem üks luts kui kaks vähka (Maarja-Magdaleena)

Maikuu möödub meil kalade taktis. Lisaks fileele lähevad käiku nii mari, maks kui ka pea.

Retseptid
Tordiks meisterdatud leib

Tort kuulub kahtlemata eestlaste peolaua juurde. Au ja kiitust väärib perenaine, kes tahab ja suudab isetehtud võileivatordiga oma peret ja külalisi üllatada.

Retseptid
Meie igapäevast anna meile ... VÕILEIBA

Kuidas määratleda võileiba, seda igapäevast ja ometi oma tähenduselt nii erinevat?

Retseptid
Küllusega kalast

Kala on lihtne teha, kui põhinõksud käes.

Retseptid
Kirglikud linnud, puhtad maitsed

Jaanalinnuliha ja pisikesed vutid, pardifileest ja kanast rääkimata, on turul-poes järjest enam kättesaadavad. Mida neist väärikatest sulelistest teha?

Retseptid
Mahlased suutäied

Kui mahlad sahvris reas või külmkapis ootel, saab neist lisaks janukustutusele ka toekaid eineid. Vitamiiniannuse veel pealekauba.

Retseptid
Pidu enne paastu

Veebruari toiduvalikuid mõjutas vanal ajal suuresti ka vastlapäev. See oli viimane võimalus süüa toitvat liha, edasi algas paastuaeg, mis kestis ülestõusmispühadeni. Kaunviljadest saigi päästev abimees, mis täitis kõhtu ka siis, kui loomset kraami polnud käepärast.

Retseptid
Kui porgandid tantsivad kauneid piruette

Külmal talvepäeval küsib eestimaine porgand end taldrikule. Ta tahab näidata oma erinevaid külgi: küpsetatult, hautatult, marineeritult. Muidugi on tal väike armulugu võiga. Või toob porgandis välja parima – hõõguvoranži värvi ja pähklise maitse.

Retseptid
Jõululaud on kaetud

Jõuluaeg on eriline. Eriline oma kordustes. Lõhnavad verivorstid ja hapukapsas loovad turvatunde. Samas võiks igale jõululauale sättida midagi sellist, mis on natuke tuttav, natuke uus, natuke nostalgiline ja natuke teistmoodi.

Retseptid
Inga Paenurm pakub oma lemmikuid

Pakun teile retsepte, mis on läbi aegade minu lemmikud olnud. Aeg-ajalt küll uuendan nende maitseid, lisades põnevaid nüansse, aga põhimõte jääb alati samaks. Porgand on vaieldamatult minu soosik nii soolaselt kui ka magusalt ja igas võimalikus versioonis.

Retseptid
Valge kui piim, magus kui suhkur

Kondenspiim on tänuväärt tooraine, kui peas mõlgub mõte koogist, küpsistest, jäätisest või mõnest muust magustoidust.

Retseptid
Ilmari suur armastus

Ta-ta-ra-taaa, Eesti väike-pruulikoja Õllenaut õllede taga on tippkokk Ilmar Räni, kes väärtustab head õlut nii toidu sees kui ka selle kõrval.

Retseptid
Toidud minu aiast

September on kokkajatele tõeline rõõmuaeg! Kõik viljad saavad valmis: tomatid küpsevad magusaks, peedid paisuvad parajalt pontsakaks, aed uputab suvikõrvitsatest ja metsatukk kubiseb seentest.

Retseptid
Biskviidimäed ja marjajõed

Biskviitkook vahukoore ja marjadega on iga suvise sünnipäevalaua uhkuseks. Tegelikult on võimalusi, kuidas biskviiti katta ja täita, palju rohkem. Ehk sünnib siit mõni uus lemmik!

Retseptid
Hapupiim - tavaline ja toitev

Suvel ja hapupiimal on mitmeti tihe seos. Suvine soojus soodustab piima hapnemist ning kuumal ajal süüakse sagedamini ka hapupiimast tehtud toite.

Retseptid
Aabitsaküttide pidu

Lõpukell on helisemas ja eksamid ukse ees, aktuse muusikaline kava selge. Nüüd on emade-isade kord oma kallikestele üks tore pidu korraldada.

Retseptid
Lumememme väärikas lahkumispidu

Külmunud marjad kaovad sügavkülmast kevadel kui võluväel.

Retseptid
Pikantselt magus sinihallitusjuust

Sinihallitusjuust passib soolastesse ja magusatesse toitudesse võrdselt hästi. Öeldu kehtib nii prantslaste pikantsemat sorti Roqueforti kui ka Itaaliast pärit mahedama ja kreemjama Gorgonzola Dolce kohta

Retseptid
Alkeemia rupskitega

Kevadtalvise madala päikese ja raagus puuokste all liigub ühe Pärnu vana maja poole jalapaar, kaasas kott millegi pealtnäha võika ja verisega.

Retseptid
Samet keelel

Juustukooke võib valmistada nii külmutatult, tarretatult kui ka küpsetatult, igaühele oma.

Retseptid
Vaat kus pirukas

Ahjusoe rikkalik pirukas aitab võidelda nii tuisutusa kui ka poripahuruse vastu.

Retseptid
Krõbepaberisse pakitud ampsud

Paberõhuke filotainas nõuab jagamatut tähelepanu ja läbimõeldud tegutsemist, kuid allub ka väikeste kogemustega küpsetajale.

Retseptid
Kindla peale kolmik: hakkliha, tatar, õun

SuPraMag on rubriik, kus mõtleme eelkõige lastele. Et nende toidulaud oleks eakohane, tervislik, isuäratav ja põnev. Aga mitte ainult. Püüame abistada ka toiduvalmistajat, kelle jaoks eri vanuses pereliikmete toitmine pole kergete killast ülesanne. Nii pole ime, kui kodune kokk tunneb end vahel nagu…

Retseptid
Kingikotti pistan ma...

Kingikotti pistan ma ... kõikse hea ja parema! Sooja südame ja heade mõtetega valmistatud söögipoolis on parim kink, sest armastus käib ju kõhu kaudu. Lisaks on laual tükikesed parimaid kooke.

Retseptid
Kooki küpsetab Annika Aavik

Annika kõige suurem hobi on kookide ja tortide tegemine ning parim magus, mida ta eales söönud, ongi ta enda käte vahelt tulnud. Samas pole ta sugugi iseõppija – pärast põhikooli läks ta Kuressaare ametikooli kokandust õppima, eelmisel aastal lõpetas kondiitri eriala ja sel aastal võttis kolmandat…

Retseptid
Pruunijumelised pastad

Kiired ja aeglased, tummised ja kerged, pastaribadest ja lasanjeplaatidest – kokku saab tervislik pastagalerii.

Retseptid
Sibulamaania

Kui peaks nimetama köögis enim kasutust leidva toiduaine, siis oleks suur võimalus võitjaks tulla sibulal. Suur osa retsepte algab ju sellega, et “koori ja haki sibul”.

Retseptid
Sinu rannarestoran

Suviseid väljasõite või rannapäevi ette võttes on tark tegu headparemat kaasa pakkida, et mõnu ikka täiuslik oleks. Jäta maha piknikukorv ja paki toidud koos jääbriketiga külmakotti, sest kuumas päikeses tundub külmkambrist võetu lausa luksuslikuna. Värve ja maitseid kokku sobitades saab väikeste et…

Retseptid
Purpursed maasikapurjed

Oleme ehk isegi juba harjunud, et maasikaaeg algab aprillikuus. Kuid need tõelised maasikad – päikesevõetud magusapõselised kodumaised marjad – on pärast pikka talve alati magusamalt mahlased kui kaugelt toodud.

Retseptid
Murueide kaasavarast

Gurmaan Tuuli Mathisen võtab ette hunniku eestimaiseid maitseid ja mängib nendega juunikuust inspireerituna. Ta kutsub üles meie lemmikmugulaga uusi tutvusi sõlmima ning ürdirohelisega julgemaid kooslusi proovima. Ka rabarberit võid veel purki panna ning koogi sees ingveri paistel särtsuma sättida.

Retseptid
Rabarberi võidumarss

Esimesed rabarberikoogid on kui kevadekuulutajad. Kuniks oma aia rabarberivarred veel pisikesed, tuleb varusid täiendada poest. Ladina keeles tähendab rabarber just nimelt barbarite juurikat. Botaaniliselt pole tegu aga ei juurika ega frukti, vaid hoopis köögiviljaga.

Nädalalood
Bestsellerid

Olgu tegu mistahes tähtpäevaga, vahukooreta ei sünni ükski kook.

Retseptid
Lihavõttelauale

Pakun lihavõttelauale soolaseid roogi, mida tavapäevade jaoks on mu varamus muidu väga vähe. Suur kirg ja armastus kuulub ikka magusale ja kookidele.

Retseptid
Oma väike meierei

Eestis ei ole kodune juustutegu just väga levinud. Kõige rohkem on aegade jooksul valmistatud sõira, samas pole mingi kunst keeta ka ricotta’t, kodu- ja jogurtijuustu või mascarpone’t.

Retseptid
Kohvilauake, kata end!

Esmalt alustame pirukatega. Avatud või kinnised, kohevad või krõbedad – pärmitainas annab pirukate tegemiseks palju võimalusi. Magusaks serveerime kiirelt valmivaid kausimagustoite.

Retseptid
Praksub pliit ja köeb ahi

Siin on talvised toidud puupliidile ja ahjusütele, kuid linnainimese jaoks on ka elektriahju temperatuurid välja toodud.

Retseptid
Nutieined

Kõik need toidud ja maitsekastmed säilivad külmikusse pakendatult nädal või kaks. Tee enda elu lihtsamaks.

Retseptid
Kastmest tunned meistrit

Meie loo sissejuhatuseks sobib hästi õpetus puljongi tegemisest, kuna just puljong on mitme kastmeklassiku olulisim komponent. Ja jätkuks pakume rea kastmeid, mis roogi nii oma toetavalt maitselt kui ka siidiselt konsistentsilt õilistavad. Ja kui kastme tegemise kunst on juba käe sees, siis tead sa…

Retseptid
Kristalliläikeline aastavahetus

Kristall ei ole enam trendikas. Olen palju pidanud kurbusega nägema, kuidas järglased oma vanematest või vanavanematest järele jäänud nõudest just kristalli välja praagivad. Ent kristall on ilus! Ja kui tegu on veel perekonnapärandiga, siis väärib see just kõige pidulikumatel hetkedel tolmukorra al…