Kaalikaga kasud sees

Vana hea legend räägib, et kapsa sugulane kaalikas olevat väärt sama palju hõbedat, kui palju see kaalub.

Kaalikas on kasulik, selles pole kahtlust! Tänu paksule koorele säilib kaalikas sisalduv C-vitamiin üle talve ning tänu sellele on see juurvili hea kevadväsimuse leevendaja. Lisaks ei kao vitamiin kaalikast ka kuumtöötlemisel, ainult et närtsimist ei talu – siis paneb hea kraam plehku sama kiiresti kui peenraha augulisest taskust. Kaalikas aitab aga nii ületöötanud inimest kui ka ülekoormatud
magu. Ühe kaalika viilud ja keeduvesigi panevad seedesüsteemi hästi tööle ja samas ei anna kehale töödelda asjatuid lisakaloreid.
Kaalikas on suhteliselt intensiivse maitsega ja seepärast kasutatakse seda sageli koos kartuli ja teiste köögiviljadega. Kaalikas sobib kui valatult suppidesse, putrudesse, paja- ja vormiroogadesse. Toores riivitud kaalikas on mahlaselt magus salatiaine ning mitmekesistab köögiviljakotlettide maitset. Sea- ja lambalihatoitude valmistamisel mahendab kaalikas hästi roa rasvasust. Poolpehmeks keedetud kaalikaviile sobib ka niisama praadida või kes viitsib, paneerigu neid enne munas ja riivsaias.
Maitsestamiseks kasutatakse enamasti muskaatpähklit või ingverit, värskest rohelisest sobivad hästi petersell ja majoraan. Kes eksootilisi maitseelamusi kogub, siis sellele on parim kaalikamahl. Kui peljatakse sinepõlist tulenevat mõrkjat maitset, siis seda saab leevendada marjamahla või mee lisamisega.

Kaalika-porgandisalat fetaga 
Külma ilma pajaroog
Pika päeva pirukas

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa