Retseptid
Murueide kaasavarast

Gurmaan Tuuli Mathisen võtab ette hunniku eestimaiseid maitseid ja mängib nendega juunikuust inspireerituna. Ta kutsub üles meie lemmikmugulaga uusi tutvusi sõlmima ning ürdirohelisega julgemaid kooslusi proovima. Ka rabarberit võid veel purki panna ning koogi sees ingveri paistel särtsuma sättida.

Retseptid
Rabarberi võidumarss

Esimesed rabarberikoogid on kui kevadekuulutajad. Kuniks oma aia rabarberivarred veel pisikesed, tuleb varusid täiendada poest. Ladina keeles tähendab rabarber just nimelt barbarite juurikat. Botaaniliselt pole tegu aga ei juurika ega frukti, vaid hoopis köögiviljaga.

Nädalalood
Bestsellerid

Olgu tegu mistahes tähtpäevaga, vahukooreta ei sünni ükski kook.

Retseptid
Lihavõttelauale

Pakun lihavõttelauale soolaseid roogi, mida tavapäevade jaoks on mu varamus muidu väga vähe. Suur kirg ja armastus kuulub ikka magusale ja kookidele.

Retseptid
Oma väike meierei

Eestis ei ole kodune juustutegu just väga levinud. Kõige rohkem on aegade jooksul valmistatud sõira, samas pole mingi kunst keeta ka ricotta’t, kodu- ja jogurtijuustu või mascarpone’t.

Retseptid
Kohvilauake, kata end!

Esmalt alustame pirukatega. Avatud või kinnised, kohevad või krõbedad – pärmitainas annab pirukate tegemiseks palju võimalusi. Magusaks serveerime kiirelt valmivaid kausimagustoite.

Retseptid
Praksub pliit ja köeb ahi

Siin on talvised toidud puupliidile ja ahjusütele, kuid linnainimese jaoks on ka elektriahju temperatuurid välja toodud.

Retseptid
Nutieined

Kõik need toidud ja maitsekastmed säilivad külmikusse pakendatult nädal või kaks. Tee enda elu lihtsamaks.

Retseptid
Kastmest tunned meistrit

Meie loo sissejuhatuseks sobib hästi õpetus puljongi tegemisest, kuna just puljong on mitme kastmeklassiku olulisim komponent. Ja jätkuks pakume rea kastmeid, mis roogi nii oma toetavalt maitselt kui ka siidiselt konsistentsilt õilistavad. Ja kui kastme tegemise kunst on juba käe sees, siis tead sa…

Retseptid
Kristalliläikeline aastavahetus

Kristall ei ole enam trendikas. Olen palju pidanud kurbusega nägema, kuidas järglased oma vanematest või vanavanematest järele jäänud nõudest just kristalli välja praagivad. Ent kristall on ilus! Ja kui tegu on veel perekonnapärandiga, siis väärib see just kõige pidulikumatel hetkedel tolmukorra al…

Retseptid
Kaie Mei jõulumenüü

Minu pakutud jõuluroad on oma kujunemsilooga ja seetõttu mulle väga olulised.

Retseptid
Täida, põimi ja punu

Kringel seostub peaaegu kõikidel ikka sünnipäeva või piduliku kokkusaamisega. Rikkaliku kardemonisekaneelise täidisega pehme kohev sai on kui magnet, mis enda poole tõmbab.

Retseptid
Lihad sügiseks patta ja vormi

Käes on parim aeg siduda liha ja köögiviljad maitsvaks koosluseks. Võidavad kõik osapooled, sööjaist rääkimata.

Retseptid
Vanaema õunapuu all

Üks õun päevas kaotab ihuvaevad, ütleb vana tarkus. Viimasest saagist saab valmistada veel mõndagi head. Austame siis tänase loo peategelaseks olevat koduõues kasvavat õuna ja pistame sekka ka ühe lihtsa pirnihõrgutise.

Retseptid
Meie igapäevast juustu anna meile

Maailmas on tuhandeid juustusorte, mis viivad keele alla. Sama lugu on ka juusturoogadega, need lasevad juustudel oma parimaid tüübiomadusi välja tuua.

Retseptid
Toidud minu aiast

September on kokkajatele tõeline rõõmuaeg! Kõik viljad saavad valmis: tomatid küpsevad magusaks, peedid paisuvad parajalt pontsakaks, aed uputab suvikõrvitsatest ja metsatukk kubiseb seentest.

Retseptid
Siiliema suvekollektsioon

Magus või soolane, hapu või terav, kohe söömiseks või ületalve- Oma Maitse köögitoimetajad pakuvad parima valiku oma hoidiseretseptidest.

Retseptid
Kodumaiselt suves

Jagan teiega oma suguvõsa põlvkonnaretsepte, mis vormivad aiamaal riburada pidi tärkava värske kraami oskuslikult suviseks söömaajaks.

Retseptid
Suutäis magusat õhku

Kuidas maitsevad kohevad valged pilvepadjad? Tõenäoliselt nii meelalt kui tükk beseerulli.

Retseptid
Jaanilaupäev

Jaanipäevaks sõidab viimane kui üks linnast ära: külla või kodukohta, oma sõprade või omaste juurde. Tore on koos õues kokata, õhtul lõkke ääres jutustada ja toidul hea maitsta lasta. Siin on väike valik Lõuna- Eesti järveandidest, mida saab aga asendada nii merekalade kui ka poest ostetud peenema…

Retseptid
Jäätisehelbed kuumas öös

Vanillijäätist saab poest, aga rabarberi, mango, mündi ja heeringa maitse järele tuleb minna oma kodukööki.

Retseptid
Kiire aja piduroad

Kevad ja varasuvi toovad kaasa palju koduseid pidusid ja suuremat sorti ajakriisi.

Retseptid
Nuudlist niidid, ilma nõela pistmata

Kroonikate andmetel osati Hiinas nuudleid ehk riisi- või kaunviljajahust valmistatud imepeenikesi tainaribasid valmistada juba rohkem kui 2200 aastat tagasi.

Retseptid
Minu lihavõtted

Lihavõttelaua kõige tähtsamad tegelased on munad, pasha ja pühadesai. Kõik muu on aastast aastasse natuke erinev, sõltudes tujust ja kalendrist – lihavõtted on ju liikuv püha, seetõttu võib vahel õues paukuda pakane või vastupidi, olla esimene kevadsoe nädalavahetus. Mina valisin oma peolauale selli…

Retseptid
Lemberoad nelja tuule poolt

Meid haaravate emotsioonide tagamaad pole teaduses veel väga selged. Kuid nende seost söödava joodavaga on alati usutud ja paljudes kultuurides väga oskuslikult ära kasutatud. Eriti uhkelt on kogutud tarkust afrodisiaakumite ehk seksuaalsust, iha ja armastamisvõimekust tõstvate toiduainete ning -koo…

Retseptid
Imemugul küüslauk

Pühendusega kõigile vanaisadele ja vanaemadele, kes küüslauku kasvatavad! Eestimaine uhkelillas kostüümis küüslauk edvistab oma kahvatuvalge Hiina sugulase ees. Ta on maitselt tugevam, krehvtisem ja omab peale hea maitse veel võimet meid sügiskülma eest kaitsta ning hoida sööjaid teravana kui rääst…

Retseptid
Jõulu, külamees!

Kord kõledal detsembriõhtul koputanud võõras vaese popsipere uksele ja palunud ulualust. Perenaine otsinud sisseastujale suupoolist ning lausunud oma kehva elujärge häbenedes: “Pole meil siin midagi, ainult vastküpsetatud musta leiba, soolakala ja mett.” Kaugelt tulnule olid need aga parimatest pari…

Retseptid
Ingver, revolutsionäär sinu köögis

See meelelise lõhnaga kentsakas juurikas koondab oma tulise ja põletava maitsega vastupanujõuliikumist külmade ilmade vastu.

Retseptid
Kaalikaga kasud sees

Vana hea legend räägib, et kapsa sugulane kaalikas olevat väärt sama palju hõbedat, kui palju see kaalub.

Retseptid
Ridi-radi-ralla, räimeaeg on valla

Sügisene räim on lahe suutäis enne talviseid raskeid ahjupraade.

Retseptid
Hoidistevabriku kiired päevad

Kesksuvel on esimene vasikavaimustus noorest ja rohelisest kraamist veidi vaibunud ning pilku köidab hoopis küpsem kraam. Pakenda päikesevitamiinid purki ja kosuta end nendega pikkadel kaamosekuudel.

Retseptid
Suitsune maitse

Tänapäeva tiheasustuse juures on tihti mõeldamatu püstitada omale aianurka suur suitsuahi. Õnneks saab head suitsuliha ja -kala ka palju kiiremini, lihtsamalt ja käepärasemate vahenditega.

Retseptid
Mida sa jaanipäeval teed?

Jaanilaupäeva eel on poed rahvast pungil, šašlõkilett tühjaks ostetud ja kartulisalat juba pika päeva karbis oodanud. Seekord teeme teistmoodi, tervislikult, pisut pidulikumalt ja suu-hakkab-vett-jooksma kui maitsvalt.

Retseptid
Aedniku kevad

Sellele, kes peab isekasvatatud toiduainet oluliseks, on kevadised aiatoimingud nii pühad, et muud tegevused tunduvad väheolulised. Esimese saagi valmides muutub ka söögivalmistamine oluliselt lihtsamaks.

Retseptid
Jahust ümbrik, täidis sees

Lapsed on ikka poetanud taldrikust põlletaskusse neid liha- või kalatükke, mille järele parajasti isu pole. Tainataskud saab seevastu just niimoodi täita, et meeldiks kõigile. Kes ei taha liha, võtku kala, kes on üldse taimetoitlane, eelistagu juustu.

Retseptid
Ville ja Rulle lihapallid

Lihapallid, kotletid ja pikkpoiss on argisöömaaja kolmainsus, mida nähes ei pirtsuta ükski pereliige.

Retseptid
Võta aega!

Kiirelt valmivad toidud on omal kohal tööpäevaõhtul, mil tühi kõht kisendab söögi järele. Muul ajal võluvad mind road, mis vajavad tunde ja päevi. Pikk valmistusaeg, pühendumine, ootamine – kõik see tekitab tunde, et tavalisest päevast on saanud eriline.

Retseptid
Igal riisil oma kodu

Riisireisi alga: kulebjaakaga Venemaale, dolmaga Kreekasse ja Türki, risotoga Itaaliasse, vürtsiriisiga Marokosse, pilafiga Usbekistani.

Retseptid
Variatsioonid õnnemandli teemadel

Kui kevaditi ei saa iluaedades õrnroosadelt mandlipuuõitelt pilku ära, siis jõulude eel on kombeks päris mandleid krõbistada. Mandel on valvsuse, ettevaatlikkuse ja naiselikkuse sümbol ja piiblis olevat see seeme lausa kümme korda ära märgitud.

Retseptid
Sooja saia, mõtelge

Kui väljas kõlgutab jalgu pimedus, õhtud venivad pikaks ja jõuludeni on veel pikk maa minna, on käes parim hetk kaamosele sooja saialõhnaga vastu hakata. Kui saiad valmis, süüta küünlad, vala endale tass kuuma teed ning tõmba ennast mõnusalt pehmesse tooli või sohvale kerra. Sest…