Igal riisil oma kodu

Riisireisi alga: kulebjaakaga Venemaale, dolmaga Kreekasse ja Türki, risotoga Itaaliasse, vürtsirii-
siga Marokosse, pilafiga Usbekistani.
‘Arborio’, ‘Baldo’, ‘Carnaoli’, basmati- ja jasmiiniriis. Lühikese, pika ja keskmise teraga, pruun, valge, must, punane, metsik, magus. Kogu see loetelu kirjeldab vaid murdosa riisiriigi rikkusest. Õnneks on möödas ajad, kui poeriiulilt võis leida vaid ühte sorti. Valik on küll kaugel täiuslikkusest, kuid aromaatne basmati-, kleepuv sushi- ja hea imamisvõimega risotoriis on juba päris tuttavaks saanud.

Päikesekollane ahjurisoto
Külmal ja päikesevaesel ajal saab tuppa kuldkollast sära safraniga maitsestatud ahjurisotost. See risoto on tavapärasest veidi erinev, kuna riis saab lõplikult küpseks ahjus haududes. Tšillipiprase teravusega ahjurooga sobib pakkuda lihakõrvaseks või süüa iseseisva toiduna.

Läätse-riisisupp
Võluv oma lihtsuses ja haarav maitse poolest. Läätse ja riisi kooslus, kus särtsu andmas veidi tšillit ja magusat hautatud sibulat, peaks kohe leidma endale head toitu armastavaid sõpru. Selle roa puhul pole ka see äparduseks, kui riis ja läätsed veidi üle keevad. Lihtsuse tõttu võiks selline supp sobida hästi argiõhtuks, sest leeme keemise ajal saab kõik muud toimetused ära tehtud.

Riisi-hakklihatäidisega dolmad
Ma hakkan dolmadest täiesti sõltuvusse jääma. Hapukas ümbrises kaneeline- mündine riisitäidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Lisandiks on tzatziki-tüüpi jogurtikaste. Dolmasid süüakse reeglina riikides, kus kunagi laius Ottomani impeerium. Lihaga dolmasid pakutakse soojalt, lihata ampse nii soojalt kui ka külmalt.

Pilaff bešamellkastmest teki all
Veidike teistmoodi pilaff, kus riisile seltsiks pähklid ja ürdid ning viimase lihvi annab rammus juustune bešamellkaste. Sobib hästi nii iseseisvaks roaks kui ka liharoogade saatjaks. Kastme iseloomu arvestades söö toitu ahjusoojana.

Lõhe-toorjuustutäidisega kulebjaaka
Vene köögi pidupirukas kulebjaaka on tõeliselt rikkalik söödav kaunistus igale lauale. Täidise rohkuse poolest sobib see väga hästi iseseisvaks toiduks. Kõik täidise koostisained võib tükkideks lõigata ja omavahel segada, kuid minu lemmik on just kihti laotud pirukas, kus on kindlasti sees ka kreemisust lisav toorjuust.

Maroko vürtsidega riisiroog
Üsna lihtne riisiroog, kus tooni andmas Maroko köögist tuntud vürtsid, mis lähevad käiku kana ja krevette marineerides. Olen täheldanud, et seda tüüpi toit on kergelt magusa maitse tõttu laste lemmikuks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa