Suitsune maitse

Tänapäeva tiheasustuse juures on tihti mõeldamatu püstitada omale aianurka suur suitsuahi. Õnneks saab head suitsuliha ja -kala ka palju kiiremini, lihtsamalt ja käepärasemate vahenditega.
7 põnevat võimalust
1. Lõkkekumas ja puidust plagul kala küpsetamine ehk lõõmutamine on Põhjamaades hästi teada. Suurem kala, enamasti lõhe- või forellifilee, mida on mõni tund soola-ürdisidrunimahlamarinaadis hoitud, kinnitatakse puupunnidega puitplaadile, kalapea suunaga üles. Plagu sätitakse nagu laste väikese jalatoega mängutahvel lõkke kõrvale. Lõkkesse visatakse lepaoksi ja lastakse kalal valmis küpseda. Õuna- ja kirsipuu, mis on ka head suitsuandjad, lisavad kuldpruuni tooni.
2. Nii nagu meie küpsetame tervet lammast maapõues, valmistavad norrakad liha ja kala puupakus.
Selleks tee värskesse ja kuiva puupakku õõnes süvend, tõsta marineeritud liha-kala õõnsusse ja topi pakk puupunniga kinni. Tõsta nüüd kogu kupatus lõkkesse, kus see kuumeneb ja kuivab tunnikese-kaks. Liha saab puidusuitsust mahedat mekki ja jääb hästi mahlane. Esialgu katseta veiseliha või ookeanikaladega.
3. Lõkkel saab küpsetada ka mune. Selleks mässi munad põdrasamblikku ja aseta sütele. Kui samblik on põlenud, on ka muna küps.
4. Ajalehes kala küpsetamine on lihtne ja kiire meetod. Soola puhastatud kala ja täida see siis tillija kadakaokstega. Mähi kala nüüd esmalt märga küpsetuspaberisse ja siis sõltuvalt kala suurusest 5–6–7-kordsesse ajalehepaberisse. Koguka latika tarvis kulub ajalehekihte. Kala on küps, kui lehed on kala ümber söestunud.
5. Süte kohal on mõnus leiba röstida. Osavamad aga keeravad puuvarda ümber lausa tainast ja küpsetavad seda nagu vorstikesi. Selleks sega 5 dl rukkijahu, 1 tl soola, 2 tl küpsetuspulbrit ja 65 g võid. Jaga tainas juppideks ja keera ümber lõkke kohal soojaks kuumutatud toki.
6. Lepp, luuviljaliste oksad ja õunapuu on head suitsutamispuud. Parim on ilma kooreta puit, kuna koor tekitab asjatut tahma. Okaspuud teevad aga liha mõruks ja kibedaks. Suitsumaitset annab kõige paremini välja lepp, aga huvitavaid nüansse lisavad ka rohtunud ja puise varrega ürdid: tüümian, pune, rosmariin, ka kuiv hein. Proovida võib ka teepuruga.
7. Suitsupulbreid, -vedelikke ja -soolasid kasutatakse suitsumaitse lisamiseks. Kui poest ostetud toiduainele – näiteks suitsutatud küüslaugule – annab maitset suitsutuspreparaat, siis on see ka pakendil kirjas. Suitsutuspreparaadid jagunevad naturaalseteks (saepurust valmistatud suitsutuskondensaat, mis ei kuulu E-ainete nimistusse), vee- (kasutatakse tööstustes) ja õlipõhisteks. Viimased kaks rühma kuuluvad lõhna- ja maitseainete rühma ning neil on olemas ka E-tähis. Kui tootja kasutab naturaalset suitsutuspreparaati, siis on see koostisosades kindlasti ka nii kirjas, kuna tegu on kallima ja kvaliteetsema maitsestajaga.
8. Suitsutamine suitsukastiga
• Suitsukast on kui loodud kala suitsutamiseks. Kõige paremini õnnestuvad lest, lõhe ja räimed, aga ka sinimerikarbid.
• Puista kasti topeltpõhja alla lepalaaste ja siis tõsta topeltpõhi tagasi – see täidab rasvakogumispanni ülesandeid. Aseta küpsetusrest paika ja sinna peale lao kalad. Tõsta suitsukast õues tulisele grillile ja suitsuta soovitud kraam valmis. Sõltuvalt tule valususest ja kalade suurusest kulub selgroogu pidi pooleks lõigatud lõhele umbes pool tundi, suitsulest valmib umbes 20 minutiga ja eelnevalt tavaviisil keedetud sinimerikarbid saavad omale vajaliku suitsu kätte kuni viie minutiga. Õige kuumuse äratabamine tuleb kogemustega – grill peab olema nii kuum, et lepalaastud hakkaksid kastis mõnusalt suitsu levitama, kuid samas ka mõõdukas, et kalad suitsukastis liiga tümaks ei hauduks.
• Suure eeterliku õli sisaldusega puitunud varrega ürdid-oksad levitavad head aroomi ka roale. Puista rosmariini või kadakaoksi lepalaastudele. Kuidas oleks piparmündiga suitsutatud lambalihaviiludega?
• Võrtsjärve kalamehed pistavad kala suitsutades ahju ka koorimata sibulaid. Sibul annab kalale ilusa värvi, aga samas kõlbab hästi ka õllekõrvaseks. Maitse meenutab pigem suitsukapsast.

Rooibos-ega suitsutatud forell
Suitsukana
Linnamehe suitsusink
Suitsumunadega kalasalat
Suitsutatud veisekeel 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa