Tubarestoran Salt

Kodutänava restorane pole meil kuigi palju. Tilluke Salt on oma asukoha ja sisekujunduse poolest selleks kui loodud, ent hinnalt rohkem südalinna peenemate paikadega konkureeriv. Vase 14, Tallinn Tel 51 88 510

PROFF

Atmosfäär: 8
Teenindus: 10
Toit: 10
Kas läheksin sinna uuesti?

Lähen uuesti, uudishimu annab vahetuva menüü, värskete toorainete ja hoolitseva teeninduse tõttu selleks suurepärase põhjuse.

MENÜÜ
Eelroog
Siiatartar 8.50
Peedi-carpaccio kitsejuustuga 8.–
Pearoog
Kõrvitsarisoto 9.–
Küülikuhautis kartulipüree ja Brüsseli kapsaga 11.–
Dessert
Šokolaadikook 9.–
Roquefort Pallion AOC ja Brokkel 7 years 6.50
Hind kahele kokku 60.50

MILJÖÖ
Salti sissepääs ei reeda kuidagi, et ukse taga ootab sind soe ja hubane pererestoran. Väike ruum on väga professionaalselt ära kasutatud: saali kesksel positsioonil on kohvinurk, kassa ja baar; nõud ja pokaalid asetsevad mõnusalt stiilsetes kappides ning köök on kõige otsesemas mõttes avatud. Viini toolidega ääristatud puusöövitusega lauad on asetatud teenindaja seisukohast hea vaatenurga alla, nii et klient tunneb ennast hoitu ja märgatuna. Garderoobi asemel seisab trepi kõrval stoilise rahuga riidenagi, kuhu moodustub õhtu edenedes kohev rõivakollektsioon. Pisukeses ruumis särab raamitud seinapeegel, aknad on kaetud poolkardinatega, siin-seal on juhuse tahtel leidnud koha kokaraamatud ja muu huvitav lehitsemine. Soojust loob pronksjas seinavärv ja lihtne laevalgustite disainilahendus. Muusika on saalis aimatav, detsibellid on kuuldavad ainult kuldse põrandaga tualettruumis, sest saali täidab õnnelike inimeste jutukõmin.

TEENINDUS
Teenindus on just selline, nagu võib ette kujutada ühes heas, ei, väga heas pererestoranis. Vastuvõtt, lauda juhatamine, jookide pakkumine, tellimuse vormistamine – kõik toimis sujuvalt ja heas tempos. Kiirustati kiirustamata. Naeratused, sõbralikkus, lisaküsimused, väikeste detailide märkamine ning neile kiiresti reageerimine, just see on see elamus, mis raamib head toitu ja atmosfääri. Rõõmus teenindaja aitab sul ajutiseltki vabaneda rutiinist ja kohustustest, et saaksid anduda oma meelenaudingutele. Saltis osatakse sind vabastada argisest ja tuua nina ette valitud palad viimistletud teenindusega.

TOIT
Menüü on kompaktne ja toorainerikas. Roogasid oli perforeeritud disainkaardil seekord 14. Kodumaine tooraine on heas koosluses vahemereliste toidunimetustega. Eelroaks valitud siiatartar üllatas esmalt oma suurusega, taldrik oli rikkaliku tartariga servast servani kaetud: maitsestatud soola, pipra ja peenelt hakitud mugulsibulaga, lisandiks veidi värsket rohelist salatit. Mõmina vahel õnnestus lauakaaslasele ainult noogutada, pagana hea. Visuaalselt apetiitsed olid ka imeõhukesed marineeritud kahevärvilised peedikettad, mis olid saanud kaaslaseks vahuselt kreemjad kitsejuustumütsid. Hetkeks oli isegi kahju nii kaunist rooga kahvliga tülitada, aga maitseelamus oli seda kuhjaga väärt. Pearoaks valitud kõrvitsarisoto oli taas täiuslik, riis õige küpsusastmega ning muskaatkõrvits andis roale kauni kuldse sügistooni. Teiseks pearoaks valitud küülikuhautis viis meid ülihelikiirusel lapsepõlve, sest aeglaselt koorekastmes hautatud küülik ning sellega serveeritud kreemjas kartulipüree ja Brüsseli kapsas oli meie vanaema leivanumber. Desserdiks jätkus veel ruumi. Šokolaadikoogi siidjat konsistentsi kroonis Verbena suhkur, mis erksalt keelel ja kolju all mõttelisi sädemeid pritsis. Hoolikalt valitud juustuvalik andis sööjale võimaluse seda imelist hetke veel järgmiselgi päeval telefoni teel korduvalt kommenteerida. Ühesõnaga, jäime väga rahule.

PROFAAN
Personalijuht (49)
Endine kõrtsmik (46)

Atmosfäär: 8
Teenindus: 10
Toit: 7

Kas läheksin sinna uuesti?
Läheksin küll mõnusa olemise, lihtsa menüü ja hea veinivaliku pärast.
MENÜÜ
Eelroog

Foie gras, brioche ja must ploom 11.–
Siiatartar 8.50
Pearoog
Pardi-confit punase kapsa ja pastinaagiga 12.–
Antrekoot punaveinikastmega 14.50
Dessert
Brüleekreem 5.–
Roquefort Pallion AOC ja Brokkel 7 years 6.50
Hind kahele 78.00

MILJÖÖ
Vase tänava kunagises juurikapoes on tegutsenud juba mitu restorani. Aga Salt mõjub neist kõige hubasema ja kodusemana. Lihtne lauakate, heledad lubjatud seinad ja tume puit on kindel sisekujunduslik
lahendus, mis meie põhjamaisusesse kui loodud. Restorani sisenedes võttis meid vastu mõnus melu, pannid juba särisesid ning enamiku laudade taga lobiseti ning nauditi õhtut. Kuigi lauad on üsna lähestikku, on need väga osavate nurkade all tuppa nii ära paigutatud, et kellelegi otse silma ega suhu vaatama ei peaks. Õhtu edenedes vedas aga alt ruumi ventilatsioon, mis kogu restoranipere hägusesse praadimisvinesse mattis.

TEENINDUS
Teenidus on Salti restorani kindel trump. Tundsime end hoolitsetud ja passitatud olevat. Menüü on kompaktne ja lihtsa ülesehitusega, veinikaart lai ja rikas ning pakub erineva iseloomuga veine ka klaasikaupa. Seega ei pea piirduma valge või punase majaveiniga, vaid tasuks lasta endale soovitada roa juurde õiget tüüpi vein ka siis, kui seda pudeliti teha ei soovi või on sööjate seltskond väike.

TOIT
Toit on hea, värske ja kõnetab selle nautijat oma puhta maitse poolest. Aga et tegu on restoraniga, kruttisime oma nõudmised kõrgeks. Oleks oodanud veidi rohkem maitsestust ja paradoksaalsel kombel seda just roogade soolasuse osas. Mõte pani meid igatsema erinevate soolade valiku järele koos lugudega, mis kõik sellega kaasneks ... On ju olemas kivisool, meresool, soolahelbed, roosa sool, must sool jne. Seda enam, et veidike soola tõstab roas ju teisi maitseid, mis nüüd jäid ühte sulandumata. Siiatartar oli värske ja hea, aga ikkagi täiesti mage. Foie gras’ hõrgu maitse järele jääme kindlalt igatsema ja röstsaia asemel ootasime sinna kõrvale lubatud pehmet ja tillukest brioche’i. Pardi-confit oli õhtu parim valik, liha sulas suus ning magushapukas punasekapsasalat näitas taset. Antrekoot oli koka käe alt väljunud küll laitmatult, kuid samas võiks ükskord ka meie restoranikultuuri saabuda aeg, kus lihatootjad klientidele õiges laagardusastmes liha müüma hakkavad. Koorene brüleekreem oli saanud kaunistuseks väikese törtsu maasikajäätist ja maitses siidiselt, aga vanilli oli küll unustatud koore keetmisel potti lisada. Kahest tükist erilisest juustust taldrik koos moositäppidega pakkus see-eest gurmee-elamuse. Kui ainult neid poekreekereid seal juures poleks olnud ...

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa