Kõue mõisa Kaheksa Jalga

Autor: Oma Maitse
Eesti ühe vanema mõisa restorani köök lummas nii proffi kui ka profaani. www.kau.ee, tel 644 1411 Triigi küla, Harjumaa
PROFF

Atmosfäär: 8
Teenindus: 7
Toit: 10
Kas läheksin sinna uuesti?

Uudishimu on äratatud nii köögi tegemiste kui ka mõisas toimuva vastu. Lähen ikka tagasi.

MENÜÜ
Eelroog
Parditartar suitsupeedi ja vürtsika skumbriaga 9.–
Metsaseenekonsomee 7.–
Pearoog
Veisefilee hanemaksa ja mürklitega 22.–
Merilest kalamarjaga, lisandiks ürtidega maitsestatud suitsukõrvits 16.–
Dessert
Brüleekreem rosmariiniga 6.–
Kook mascarpone ja kukeseentega 6.–

Hind kahele 66.–

MILJÖÖ
Kõue mõis peidab endas tuhandeid märkimisväärseid pisidetaile. Läbivaks omadussõnaks on julgus, mis avaldub värvides, tapeetides, eriilmelises mööblis, stiilipuhtas tekstiilis ja loomulikult valgustites, mida on majas sadu. Restoraniruum on ülejäänud majaga võrreldes ehk kõige tagasihoidlikum: esmasteks märgatavateks detailideks ploomilillad seinad, massiivsed peeglid ja ruumi valitsev kaheksajalga kujutav portselanlühter, mille järgi on restoran saanud oma nime. Interjöör on seega väärikaks kulissiks serveeritavale menüüle. Lauad-toolid moodustavad erinevate aegade ajamärkidega sümbioosi. Kahjuks ei ehtinud meie külastuspäeval laudu väärikust lisavad kriitvalged laudlinad, vaid lihtsad linased servjetid. Silma paitas kindlasti Eesti restoranimaastiku kauneim lauahõbe, milles olid esindatud ka steigi- ja kalanuga. Kahjuks ei ole ruumis mugavamaks teenindamiseks vajalikke abilaudu, kus saaks hoida serveerimisvahendeid, ega tööpinda, kus dekanteerida veini.

TEENINDUS
Vastuvõtt on soe ja mõisale omaselt väärikas. Vabanenud ülerõivastest, laseme ennast juhatada lauda, kus meile jäetakse paras hetk kohanemiseks, ning seejärel tuuakse menüüd ja veinikaardid, kus kvaliteedimärgina on välja toodud peakoka, sous chef´i ja sommeljee nimed. Teenindajate idamaise puudutusega rõivad järgivad mugavust ja sobivad miljöösse suurepäraselt. Algus ei möödu päris viperusteta. Servjett on niiske, roogade tutvustamisel saame üllatusega teada, et pesto on valmistatud pestost, pakutava leiva-saia kohta eelistust ei küsita, vaid tõstetakse kogu valik kerge enesestmõistetavusega taldrikule, muusikavalik kõigub Billie Holidayst kuni koolitatud ooperihääleni,
samuti on paigast pakutavad detsibellid. Kuid kõik eelmainitu muutub pisidetailideks, kui algab esimene vaatus.

TOIT
Kompaktne ja paljulubav menüü on täis üllatusi ja väga julgeid kombinatsioone, mida võivad endale lubada vaid kindlakäelised meistrid. Amuse bouche, peakoka visiitkaart, koosnes silmust, värskekurgirullist ja hapukast merikapsast. Parditartar suitsupeedi ja vürtsika skumbriaga tundub esimeseks valikuks intrigeeriv. Eri liiki rohelistest salatitest rõnga keskel on kena glasuurjas parditartar ning krooniks kollane vutimuna. Skumbria imeõhukesed viilud lebavad õndsas rahus salatilehtede vahel ja on suurepäraseks maitsetäienduseks. Metsaseenekonsomee serveeritakse moodsas võtmes, kus kõigepealt saad kiigata taldrikul lebavaid komponente ja seejärel valatakse neile kannust vedelik peale. Mõnus! Ainuüksi aroom võtab jalad nõrgaks, maitse on täiuslik ja väike piimavaht vahutab võrgutavalt keelel. Teine vaatus algab väga isuäratavate värvidega, roaks on merilest kalamarjaga, lisandiks ürtidega maitsestatud suitsukõrvits. Taldrikul domineerivad oranžid toonid ja põnevad tooraine tekstuurid. Kala on jumalik ning seda täiustavad veel homaarikaste, kerge suitsuga ergutatud kõrvitsapüree ja punnis kalamarjad. Veisefilee on serveeritud klassikalise punaveinikastmega ning säravate juurviljadega, kuid nii suurt vaimustust esile ei kutsu, sest liha on sitkevõitu. Kolmas vaatus – desserdid – on avamängu väärilised: mascarpone-kook, mis nägi välja nagu Lumivalgekese muinasjutt, ning brüleekreem, mida saatis kaunis legend ja väga efektne serveerimisviis. Seda peab ise nägema.

PROFAAN
Kommunikatsioonispetsialist (28) ja riigiametnik (30)

Atmosfäär: 10
Teenindus: 10
Toit: 9

Kas läheksin sinna uuesti?

Põgenemine linnast on mõnus. Kindlasti läheks uuesti, ainuüksi toitude pärastki.

MENÜÜ
Eelroog
Parditartar suitsupeedi ja vürtsika skumbriaga 9.–
Pearoog
Merilest kalamarjaga, lisandiks ürtidega maitsestatud suitsukõrvits 16.–
Antrekoot hooajajuurviljade ja punaveinikastmega 22.–
Dessert
Brüleekreem rosmariiniga 6.–
Kook mascarpone ja kukeseentega 6.–
Joogid
Mas Basile Syrah Grenache 4.–
Marani Tsinandali 4.–
Kõue vesi 2.–
Kohv 2.20
Hind kahele 71.20

MILJÖÖ
Kõue mõis asub 40-minutilise autosõidu kaugusel Tallinnast. Pärast pimedat ja käänulist teed mõjus valgustatud mõisaansambel tervitavalt. Karge õhk ja romantiline valgus on heaks ilusa õhtu eelhäälestuseks. Kui parkimiskohta oli lihtne leida, siis esialgu jäi ebaselgeks sisenemiskoht. Vastuvõturuumi ja restorani peasaali sisekujundus oli muljetavaldav. Kaheksa jalga olid kohustuslikult laes olemas. Sealt ka kübeke merehõngu, kuid väga parajas proportsioonis. Kõik oli õige koha peal, nii värvigamma kui ka sisustuselemendid. Mõisale väga sobilikult kohtusid massiivne tamm, linane riie ja klassikaline klaas- ja lauavara. Valisime ühe kahest kahele inimesele mõeldud lauast peasaalis, mille asukoht suure peegli kõrval lisas õhtule täiendava mõõtme.

TEENINDUS
Olime Kõue mõisa oodatud. Teenindajad mõjusid toetavalt, rahulikult ja sõbralikult. Oma mustas kung fu stiilis riietuses ja sussides mõjusid nad väga sobivalt, kulgedes vaikselt ja märkamatult mööda ruumi, kuid olles alati õigel ajal täitmas klaase või serveerimas järgmist käiku. Näha oli, et teenindaja oli pakutavas veinivalikus väga kodus, kirjeldati, kust piirkonnast on jook pärit, millised on maitseomadused ning kuidas
see vein sobiks vastava toiduga. Veenev esitlus. Lihtne oli seal end hästi tunda.

TOIT
Palusime eelrooga kahe peale. Meie soov täideti sujuvalt. Parditartar üllatas kohe alguses efektse serveeringuga. Mees jäi suitsuse eelroaga väga rahule, kuid naine arvas, et vürtsi jäi puudu. Lisaks veinile küsisime toidu juurde ka Kõue vett mõisa puurkaevust. Merilest: imeline serveering, värvikas ja tõeliselt apetiitne. Iga suutäis oli nauding, nii et tuli end lausa tagasi hoida, et toitu jätkuks piisavalt pikaks ajaks. Kasutasin esimest korda võimalust proovida antrekooti. Kõik oli väga maitsev, kuid kahjuks jäi kaste minu maitsele liiga peeneks. Brüleekreem on juba n-ö vana klassika, aga valisin selle ikkagi. Dessert saabus leekides, mille “peasüüdlaseks” Vana Tallinn. Esimene amps: suhkrukoorik oli täpselt õige, maitsemeeli üllatasid rosmariin ja liköör. Kook mascarpone ja kukeseentega pole mingi tavaline kooslus, aga uskuge või mitte, maitsed sobisid valatult. Mainimisväärne on ka mõisaköögis valmistatud oma leib ja sai, mida serveeriti aeg-ajalt käikude vahel.

 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa