Detsember

Autor: Oma Maitse
Oma Maitse detsembrinumber

Tuisud toovad meile detsembri, trükipresside alt ilmub aga õige pea uus Oma Maitse number. Tagasi pole hoitud millegagi. Vaadake ise, et nii see on, võimaluste arvukus paneb lausa pea ringi käima.
  • Loomulikult on keskmes pidulaua maitsvaga täitmine, detsembris teisiti ei saa. „Hooaja“ rubriik on pikk ja põhjalik, nii soolaste kui ka magusate peotoitude retsepte jagub mitmele maitsele. Ette oleme võtnud eri stiilid ja ilmavaated: õues katame kuuse alla etnolaua, kuid vastandina vaatame ka seda, mis võiks olla menüüs moodsal jõuluõhtul. Kersti Rea vääristab aga uuesti omaaegset kristalli, sobitades sinna pisut retrohõngulised toidud.
  • Täna on köögis meie Kaie Mei, kes talle omase raudse läbimõelduse ja hea tunnetusega pakub nii maitsvaid toite, et ainuüksi sellest rubriigist juba piisaks, et pidulaud väärikalt kaetud saaks.
  • Angeelika Kang panustab kergemasse gurmeesse: pardimaksapasteet, meemarinaadis pardifilee, tsitrusesalat granaatõunaseemnete ja pistaatsiapähklitega, granadilli-apelsinikorvike.
  • Kes maailma maitseid oma jõululauale soovib, leiab ka oma. BBC Good Foodi kokad on suunanäitajaiks, just neilt on pärit ka näiteks need salveiga krõbekartulid, mis detsembrinumbri kaanele jõudsid.
  • Üks esmapilgul ekstreemne toidutegemisviis on ka ajakirja jõudnud – Pärnu mees Vallo Visnapuu valmistab imemaitsva kana nõudepesumasinas! Täiesti päästev idee, kui ahi kookide või muu pühadekraamiga juba niigi koormatud. Selle mõtte alustalaks on restoraniköökides liha küpsetamiseks kasutatavad water bath’id.
  • Toidublogija Neve Luste hindab traditsioonilist jõululauda. Tema eriliseks pidulikuks lemmikuks on mee ja siidriga glasuuritud seakülg, mille retsepti jagab ta lahkelt siin meie kõigiga. Lauale jõuavad ka toorjuustuvahuga kalasuupisted ja šokolaadi-fondant.
  • „Sahvri“ rubriigist leiame sobivad kastmed. Iga i-täht vajab omale punkti peale – ja seda üks tõeliselt hea kaste toidule annab.
  • Kas söödav ka kingikotti sobib? Muidugi. Selles pole kahtlustki. Jagame maitsvaid kingituseideid: tšillimarmelaad, sibulamoos, rosmariinine meresool, Limoncello jm.
  • Juustutark Kadri Kroon laotab meie ette juustutaldriku. Grillitud Vieux Pané, tartiflette Reblochoni juustuga, pirni-jõhvikatšatni tähtaniisi ja ingveriga.
  • Siiri Kirikal annab head nõu šampanja ja toidu sobivusest. Samas on ka retsept lambakarreest peetide ja roosa risotoga.
  • Mõttepahvakuna lendab õhku idee sellest, kuidas lahendada piparkoogitainast huvitavamal moel: piparkoogitikud, sinihallitusjuustuga piparkoogid, täidisega piparkoogiküpsised.
  • Toredad noored kokad Hanna Odras ja Elen Torb katavad magusalaua maitsvate kookidega. „Maitsetarga“ rubriigis saame aga selgust erinevates tsitruselistes ja lisaks lubame õied magusroogadesse: roosivees pošeeritud hurmaad, apelsiniõieveega toorjuustuküpsised ja hästi lihtne mandli-fudge.
  • Kas kogu see tore ja lõputu pidusöökide virvarr vajaks tasakaalustuseks midagi hoopis teistsugust? Tundub nii. Tasakaalu leiame Igor Mangi juures. Rukkijahupuder, ökohalvaa, pannkoogid moosiga ning sinna juurde palju huvitavaid mõtteid.
  • Traditsiooni tarkust on ka loos, kus Salme Masso lapselaps Matis Teeäär jutustab oma vanaemast, Eesti toiduilma grand old lady’st.
  • Lisaks leiame lugejaretseptist vürtsika pitsakringli, saadame salakuulajad linnakärast eemale Kõue mõisa, räägime mitmesuguseid uudiseid ja juhatame kätte detsembri toidusündmusi. Mahlane pühadepunkt tuleb ajakirja lõpus Jüri Pinolt.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa