Jaanuar

Autor: Oma Maitse
Juba ta paistab. Uus aasta. Vaatame, mida jaanuar Oma Maitsesse kaasa toob.
* Kõige rohkem on siin särtsu, jaanuar on vürtside päralt. Millest alustada? Kaie Mei õpetab „Kokakooli“ rubriigis, kuidas teha kuulsat Korea kimchi’t – meie mõistes hapendatud kapsas koos ohtrate eksootiliste lisanditega.
* Üleüldse on seekord rõhk kaugete maade köökidel, kuna just sealt leiab vajalikku tuge põhjamaise talve üle elamiseks. Moonika Siimets võlus Tai restorani Krua peakokalt Supranee Sangdeelt ja restoran-lounge’i Bollywood peakokalt Marmeerilt meie ajakirja lehekülgedele palju väärt retsepte: Punjabi lammas, samosad, magushapu kana, naan jne.
* Põhjalikumalt käime vaatamas ka Egiptuse ja Nepali kööki – koos retseptide, maitsesoovituste ja -nõuannetega, nii et lugemise järel võib tekkida tõsine kihk minna kohe kohvreid pakkima.
* Kes kaugele siiski ei plaani minna, aga soovib ikkagi vürtsiringis kaasa lüüa, neile tutvustame Eesti tava- ja spetspoodides müüdavaid eksootilisemaid vürtse.
* „Meie küla koka“ rubriigis selgubki, et ka siinmail saab teha võrratuid idamaiseid sööke, näiteks Tai köögist. Seda demonstreerivad veenvalt sõbrannad Katrin Aunpu ja Siret Sepp.
* Ka lapsed liiguvad köögis seekord idamaistel radadel. Nagu lupsti valmivad kevadrullid, munanuudlid ja wonton’id.
* Kui idamaades on juba küllalt tuuritatud, aga vürtsikus ikka veel ära kulub – kasvõi kallale kippuva haiguse äkkhirmutamiseks –, siis tasub korraks ka Lõuna-Ameerika tomatise väesupi poole vaadata. Ikka Kaie Mei õpetusel.
* Maitsetargalt loorberilegi korraks pilk peale ja siis on kord juba teiste teemade käes.
* Staarirubriigis räägib näitleja ja lavastaja Ain Mäeots näljast, kasiinost, krevettidest ja kes teab, millest kõigest veel, samal ajal kui valmistab Oma Maitsele koorest kalasuppi, veise sisefileed ja sõgedat salatit.
* Oma köögi paremate palade kallale lubab meid Raili Mikk, Oma Maitse ammune abimees. Mõelge ise: feta-melonisalat, kala-brokoli-porrukaste, tuunikala ja banaan, küülikupada ja parmesaniriis, muredad tuuletaskud ...
* Nõmmel vaatame sisearhitekt Marit Kutseri ja produtsent Andres Arro kodus, kuidas köögis võib omale väärika koha leida (uus)antiikne mööbel – paadilaki tõhusal kaasabil. Tulemus on tore.
* Koogiilmas on järg moosi käes. Pärast detsembri pidusöömaaegu on väga eluterve teha lihtsaid moosimuffineid ja keerutada valmis beseerull.
* Lihtsus valitseb ka „Veini ja toidu“ rubriigis – kokku kõlksuvad Pinot Gris ja klassikaline Lotringi pirukas ehk quiche Lorraine.
* Lisaks luusisid salakuulajad Nordic Hotel Forumi restoranis Monaco. Testime erinevate kalade marju, teeme Lea Tiigisoone saadetud lugejaretsepti järgi kilu-vutimunamuffineid, uurime raamatuid ja vahvaid köögividinaid ning loeme lugejakirju ja mitmesuguseid uudiseid. Viimane lehekülg on paljude rõõmuks jätkuvalt Jüri Pino päralt, seekord edastab ta teavet maitseuuringute keskusest.

Maitsvat uut aastat!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa