Veebruar

Autor: Oma Maitse
Veebruar on tavapäraselt lühike, tihe ja tubli. Ja väga meeldivalt rohkelt eestine. Seda eestipärasust on seekord jagunud kui glasuuri koogile – olgu siis parasjagu käsil vastlapäev, sõbrapäev või Eesti sünnipäev.
* Sinise, musta ja valgega kohe uhkelt alustakski. Staariks on kinda- ja toidukunstnik Maru, kelle retseptid pole aastate jooksul ka Oma Maitse lugejale võõrad olnud. Seekord hullab ta lipuvärvidega – seda ikka oma armsal ja siiral moel.
* Rahvuslikult mõtleme ka rukkilillest ja sellest, kas sedagi taime saaks söökides kasutada. Saab küll.
* Isegi salakuulajad on seekord eelistanud sinist värvi ja käisid piilumas Sinilindu. Mitte küll vist just isamaalisusest kantult ...
* Kuid kindel on, et veebruari ja vabariigi aastapäevaga sobib hästi leivalõhn. Juba õige mitu aastat oleme sel ajal pakkunud teile leiba. Nii ka nüüd: peaaegu Borodino ja peedi-köömneleib.
* Lapsedki võiksid proovida vanaemadeaegseid toite: hapukapsasupp suitsupõsega, kohupiimakorbid, kartulikoore-räimepada ja sinna juurde pärnaõielimonaad.
* Lugejaretseptiks saatis Aire Põdra meile kreemja mulgipudru õpetuse. Oh kui tõhus ja talvine!
* Kas seda mäletate, mis on kõrned? Just – needsamad, mida vanaema tulisest rasvast välja võlus. Miks mitte neid ka ise proovida teha. Kuidas see täpselt käib, vaatame “Mõttepahvaku” rubriigis. 
* Ja kui nüüd mõte kõrnete juures mõnel õlleradadele kippus, siis sobivat söögipoolist pakub ka täna köögis olev Ilmar Räni. Kasvõi näiteks rebitud veiseliha võileib ja seasaba õlle-sinepikastmes. Hiina pelmeenid, pardi-confit ja muu sinna veel lisaks.
* Maailmas kolistame ka ringi, kuidas siis muidu. Hispaaniast on saanud paljude arm. Sööme teda siis natuke. No ja muidugi aitavad maailmavaadet avardada ka BBC Good Foodi kokad.
* Hispaania retseptidest üks sisaldab ka kitsejuustu. Siinkohal on õige aeg enda ümber ringi vaadata ja näha, et tõeliselt head kitsejuustu tehakse Eestiski. Kalamatsi meiereid paljud juba teavad. Ja kui siiani pole neist kuulnud, tasub tutvust teha. Kindlasti.
* Kersti Rea tegi Itaalia pitsat aga tavalises ja tahmasemaigulises koduahjus. Lubame – niipea, kui Jüri Seljamaa tehtud fotosid näete, tekib vastupandamatu iha kõik ise järele proovida.
* Kaie Mei juhatab meid aga hoopis põneva teema juurde. Kui USA omale Alaska ostis, väljendasid kokad selle üle rõõmu uue magustoidu väljamõtlemisega. Nüüd uurimegi, kuidas jäätis koogi sees ennast tunneb – ahjujäätis oma täies hiilguses.
* Rõuge tordimeister Maire Meldre jagab meile aga hea biskviittordi valmistamise nippe – on, mida lugeda ja meelde jätta!
* Kookide juurde võiks haarata linna pealt kaasa hea topsikohvi. Saatsime profi ja profaanid neid maitsma. Täitsa head kohvi on võimalik omale kaasa osta.
* Kohvi ja kooke võiks nautida kenas ümbruses. “Uue köögi” rubriigis vaatame, kuidas ehtekunstnik Katrin Amos paneb julgelt kokku ruudu, triibu ja täpi. Klapib küll.
* Siiri Kirikal uurib veiniloos punaseid pärle ja sobitab neid läätsedega grillvorstiga.
* Lisaks veini- ja toiduuudised, “Toidurahva kalender”, lugejate kirjad, vahvate köögividinate tutvustus jms. Kõige viimasel lehel seob Jüri Pino otsustavalt oma kere ümber põllepaelad. Julgegu vaid keegi kahelda selle teo mehelikkuses!

Ilusat veebruari!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa