Juuni

Allikas: Oma Maitse Autor: Oma Maitse
Juuni tuli maasikate ja jäätisega, ise mõnusalt soe ja lopsakas. 
* Alustaks seekord magusast – miks mitte? Meie juuninumbri staari Stella K. Wadowsky maailmapilt näiteks muutuski tavapärasest "võileib enne, siis alles magustoit"- suhtumisest kardinaalselt teiseks pärast seda, kui oli Alexander Kofkini juures hommikusööki maasikate ja šampanjaga alustanud. Muidu aga – no ausalt, Stella on nagu naabritüdruk, uskumatult palju äratundmiskohti on selles loos.
* Aga nüüd juuni põhiline teema – MAASIKAD! Meie ajakirja köögitoimetajad jagavad igaüks lahkelt oma parimaid maasikahoidiseid – kokku tuleb neid retsepte lausa 11 tükki. Magus, kleepuv ja meelas suvi jõuab otsapidi purki ja sööjate unistustesse.
* Lugejaretseptiks saatis Marika Peterson meile kohupiimakoogi maasikate ja šokolaadikastmega. Mmm!
* Maasikad valitsevad ka "Magusa elu" rubriigis: maasika-vahukommikook, väikesed maasika-juustukoogid ja maasika-piimajäätis.
* Voh! Just! Maasikatele loomulikult sekundeeribki jäine magusus. Kersti Rea külmutab jääkuningannaliku mõnuga: jäised puuviljakommid, sidruni- või astelpaju-granita'd, jäätis "Türgi rõõm", pärsiapärane dessert "Taevane jää" ja veel palju muud.
* Kaie Mei õpetab "Kokakooli" rubriigis aga kerge jogurtijäätise õnnestumise nippe. Perfektne.
* Magusast küllastunult aitab lonks head kohvi – näiteks Londoni tänavail kohatud kohvikärust. Täitsa eestlaste ettevõtmine! Kohvikäru Mouse Tail Coffee Stories perenaine Kristin Kalmu jagab Oma Maitse lugejatele ka oma äri menukkooke: kookose-ananassimuffinid ja banaani-Nutella-muffinid.
* Ja kui Londonist veel kaugemale vaadata, siis kiikame korraks … Saaremaale, kust Maret Alliku ja Martin Dixon Tyreri jaht Otra Vida võtab varsti taas suuna kaugetele maailmameredele, saatjaiks hullutavalt head toidulõhnad. Näidake meile inimest, kelle peast vähemalt korrakski ei jookseks selle loo lugemise järel läbi pisike arutluskäik omaenda õigetest või valedest valikutest elus.
* Aga kuna suurem jagu inimesi jääb siiski paikseks ega purjeta seitsmest tuulest kantult avarustesse, siis toome maailma maitsed parem koju kätte. Ikka Good Foodi kokkade abiga: lambakarree, soe kikerherne-halloumi-salat, krõbeleivad suitsuforelli ja peediga, vürtsikas paprika-tomatisupp kurgijogurtiga, Brie juustu omlett suvesalatiga ja muu suverõõm.
* Lapsed lähevad vanaema juurde: memme burgerid, paksud pannkoogid, juustu ja peekoniga ahjupotti pistetud praeleivad ja mis kõik veel.
* Ise aga käime suvel ohtralt külas ja võtame külalisi vastu. Täna on köögis Kristiina Lehola ja pakub sealt maitsvaid suutäisi: Mehhiko kanasalat, Serrano singi salat, siidjas parfee sidrunite ja maasikaga jms.
* Kersti Rea läks ja vaatas üle Regina Lukk-Toompere riiulid – oh kus seal on alles silmitsemist! Palju ilusaid asju! Ja lõpuks üks mõnus küüslaugune baklažaani-bruschetta.
* Siis aga ihkas süda maale. Haanjamaale. Mooska talu savusann ja seal valminud lihad ootavad. Ehedad, head.
* Aga mida juustuga teha? Küpsetame seda, grillime seda ja naudime salatites. Halloumi, brõnsa ja Lapi juust on kuldne kolmik, mis ei vea kunagi alt.
* Lisaks uurime jõudsalt populaarsust koguvat harilikku soolarohtu, saadame profid-profaanid Tartusse restorani Volga 7, testime Arne Pajula, Tanel Eigi ja Siiri Kirikali asjatundlike pilkude all kuivi ja kuivapoolseid Prantsuse ja Inglise siidreid, heidame kiire pilgu Burgundia veinidele, vaatame vahvaid vidinaid, maitseme toredaid toidukaupu, loeme raamatuid ja uudiseid. Lõpus laulab Jüri Pino lambakintsust, pilafist ja soojast suvest. Nii ongi.

Suvist juunit!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa