Jaanuar

Allikas: Oma Maitse
See talv on teistsugune. Jaanuaris pakime kohvrid ja läheme itta. Järgne meile!
* Mis vahet on Hiina, Jaapani, Indoneesia, Vietnami ja India köögil? Selle seletab lahti Tuuli Mathisen. Tema juttu võib uskuda, sest Tuuli käis ja vaatas kõik need maad mõnda aega tagasi oma kokandusavali silmadega üle. Näidiseks kõikjal kana ja riis, aga kui erinevad! Retseptid on ka juures.
* Jaapanis uitame põhjalikumalt. Teed näitab Maria Lilje, kes on Jaapanis elanud vahetusüliõpilasena, tudeerinud Aasia kultuurilugu ja peab praegu oma restorani Sushimon. Mida ja kuidas Jaapanis süüakse? Just see loos selgubki.
* Mis on mis Jaapani toorainete seas? Sealgi näitab teed Maria Lilje. Lisaks käime läbi Jaapani toidukaupu müüvast MoMo poest ja uurime sealseid minevamaid kaupu.
* Tiiu Suvi käis külas värskel eesti abielupaaril, kelle kodus ... valitseb Jaapan. Anna-Marial on Jaapanist palju huvitavat rääkida, teda toetab kaasa Andres. Kirsiõied muutuvad tegelikkuseks.
* Mis on aga ikkagi sake? Kuidas ja millega koos seda jooki juua? Siiri Kirikal avab tagamaid.
* Kaie Mei õpetab "Kokakoolis", kuidas valmistada kerget idamaist seene-nuudlisuppi.
* Lähemal idas käisime ka. Ida-Virumaal Narvas. Sellega algas UUS RUBRIIK "TEELISE ABILINE", mis sõna otseses mõttes abistabki leida võõras linnas läbisõidul olles või maanteedel kulgedes selliseid söögikohti, kus kindla peale saab kõhu hästi täis. Aet Kiisla juhatab Narvas teed Zakarpatjesse.
* Ka Tuuli Mathisen on lähematele radadele jõudnud ja valmistab retrorubriigis hapukurgisuppi: Peterburi rassolnik ja roheline rassolnik.
* Ingrem Raidjõe katab saare laua nädalavahetusel: peedipirukad; küpsetuspaberis meriforell ja kartuli-maapirnigratään kadakamarjadega; petipiima ja rukkileiva panna cotta mustikakastmega.
* Marul, kullakesel, liiguvad näpud jaanuariaeglaselt klaviatuuril ja toksivad kirja rohelisi unistusi. Just – rohelisi! Roheline supp, pannitäis rooskapsast ja kurku talvel külmaks tõmbav käokõrvajää, ahvatlev kui patt.
* Staarirubriigis astub täies ilus meie ette kunagine Miss Estonia Lilia Kristianson (toona Üksvärav) ja ausõna – kui te veel ka neid retsepte näete, mille on fotograaf Meeli Küttim loo lõppu pildile püüdnud, siis lausa tormate poodi tuunikala ja jaanalinnuliha otsima. Tõsijutt.
* Täna oleme kööki lasknud aga soomlaste maitsepolitsei – Kati Jaakonen katab laua maitsetega, millega ei jääks häbisse ei Vahemere maades, ei Soomes.
* Käime ka pisikeses laimikarva köögis, krõbistame linnukestega võidu seemneid, uudistame vahvaid vidinaid ja toiduaineid – mis toiduaineid, lausa ehtsat, 23-karaadist kulda sööme, päriselt! –, loeme kokaraamatuid, maitseme kuut Good Foodi kokkade pakutavat sööki, poeme ootamatult valgusküllasesse Tallinna vanalinna keldrisse uudistama restorani Tigu uut asukohta, sööme tervise tervemaks mitmesuguste taimetoitudega, küpsetame ka kooke ja uurime uudiseid. Jüri Pino laotab me ette aga uued maitsvad lubadused.

Head uut maitseaastat!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa