Märts

Autor: Oma Maitse
Märts on vahva. Igaüks nokitseb asjaliku näoga oma tegemisi teha ja kokkuvõttes on kõik õnnelikud.
* Et tõesti ikka kohe absoluutselt kõik õnnelikud saaksid olla, selleks on eelkõige vaja tervist. Kersti Rea veeretab meie ette hunnikute kaupa tsitruselisi. Armastus kolme apelsini, nelja mandariini ja kuue laimi vastu.

* Keldrikülmast liivast ajavad Muhumaal seljad sirgu ja tulevad põnt-põnt-põnt trepist üles kööki päevavalguse kätte peet ja porgand: peedipliinid hapukoore ja kalamarjaga, köögiviljasupp soolatud pardilihaga ja porgandikook sarapuupähklitega.

* Sealt edasi pole üldse enam pikk maa ka soojade salatite juurde. Just see, mida mitte-nii-soojas, õigemini ikka-veel-vastikult-rõskes märtsis on vaja. Tuuli Mathisen tõesti tunneb asja. Meile õpetab ka.

* Maru on aga värvide maailmast täna kööki vupsanud. Kuigi anna talle vabad käed teha või mitte, ikkagi tulevad toredad värvisöögid lauale. Silmad võtab lausa ära tema peediroosa lumepallisupp. No nagu oleks värvilised läätsed silmas. Kui see pole huvitav, siis mis üldse on?

* Ja kui silmad juba jutuks tulid, siis räägimegi veel pisut vaatamisest. Nimelt viskas kogu Oma Maitse toimetus ühel õndsal päeval jalad kodudes seinale (lausa tööluus, noh!), tundis end mõnusalt ja vaatas ohtralt häid söögifilme. No selliseid, mis on täitsa klassika omas kategoorias. Lugege "Vaimutoidu" rubriigist gurmeefilmidest ja seadke siis sammud filmilaenutusse. Aga mitte tühja kõhuga!

* Et kõht uut ja huvitavat ikka ja alati täis oleks, selleks on märtsis tugeva panuse andnud britid. Oma Maitse on Good Foodi sõsar, sõber ja sõltlane juba algusest peale olnud, nüüd siis väike ablas kaevamistöö Suurbritannia toidumaardlates. Alustuseks uurige "Vahvate kõhurõõmude" rubriiki, sealt edasi liikuge aga juustude maailma – Briti juuste tutvustab Briti saadiku kokk Evelin Karro.

* Ah et juustud ei ole veel piisavalt eksootilised? Aga palun, šotlased küll ei koonerda. Ei lambarupskite, luule ega viskiga. Oma Maitse käis Hiiumaal Partsi veskis Heli Hahnorfi ja Kalle Talvi juures Robert Burnsi õhtusöögil haggis't nautimas. Uh, kõrvad veel siiamaani huugavad kimedast, aga väga võluvast torupillimuusikast! Haggis on hea.

* Tunduvalt teistsugusesse muusikailma kiikame Tiiu Suvi sõnaradu mööda liikudes ka: märtsis tuleb taas Tallinn Music Week. Kas selle peakorraldaja Helen Sildna üldse leiab enne seda mahti midagi suhu pista? Bowie ja Pipar on ka mängus ning vähemalt üks neist liputab meile rõõmsalt saba.

* Külas on üleüldse mõnus käia, juba karupoeg Puhh teadis seda. Raili Mikk sikutas meie suures töömajas Kroonika korruselt klassivend Meelis Kapstase kaasa, et üheskoos Haapsallu klassiõe juurde külla põrutada. Klassiõde on linnapeaproua Maret Sukles. Söögiks küülik kirsimaitselises õlles. Ja tegelikult veel palju muud ka.

* Kersti Rea sattus aga õhkõrna portselanimaailma. Kas umbes saja aasta tagusesse? Ei! See on siin ja praegu. Liisa Pähkli valged portselanlusikad võtavad hingetuks. Imeilusad.

* Mis veel? Rootsi super-chef Jonas Lundgren treenib Eesti Bocuse d'Ori kandidaati Dmitri Haljukovi; Good Foodi kokad teevad toidumatka Skandinaaviasse; Kersti Rea smugeldab end tööle Itaalia "saapakontsa" trattoria'sse; Itaaliast uurime ka Collio valgeid veine; Kaie Mei õpetab valmistama Chateaubriandi; salakuulajad söövad silmadega Manna la Roosa sisemust ja heldivad hirve sisefileest; teelised saadame Haapsalus Taksi pubisse.

* No ja muidugi on märtsis ka naistepäev: Tuuli Mathisen pillab kommi koogikese sisse – uh kui ahvatlev Ferrero-šokolaadimuffin! Lugejaretseptis ootab üks porgandikook (naistelt meestele, meestelt naistele – kumbapidi see nüüd käibki?!), kõige lõpus kiusab Pino naisi. Südamest südamesse.

Meeldivat märtsi!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa