Mai

Allikas: Oma Maitse
Kogu Eesti on suveks vinnastatud. Vaja on vaid väikest vajutust ja käes ta plahvatuslikult ongi. Aga enne on veel mõned kevadised toimingud teha. Olgu need siis roherohelised või hoopis köögis sisustust värskendavad.
* Selles me üldse ei kahtlegi, et peenrad on kõigil juba ammu korras. Sellest hoolimata pole naat, malts, nõges ja muud umbrohud ilmast kadunud. Kersti Rea ja Tuuli Mathisen juhatavad nad taldrikule. Lugejaretsepti saatnud Maris Arulepp täiendab valikut kevadise vitamiinipirukaga, milles ohtralt karulaugupestot.

* Monika Kelle uudistab poelettide "salativagudes" ja otsib sealt põnevaid eksemplare välja, mõeldes ühtlasi kohe sinna juurde praktilisi kasutusideid.

* Pilk tasub korraks heita ka artišokile. Kui võtta see tervel kujul köögiviljaletist, mitte südamikke konservide seast, siis kuidas seda ikkagi süüa? Kas teadsite, et artišokilehti tõmmatakse süües kinniste hammaste vahelt läbi, et kogu maitsev sisu keelele jääks?

* Oma Maitse Muhumaa muusa Ingrem Raidjõe veab koos kaluritega võrke ja sellest sünnib lõpuks köögis nii mõndagi: kiisasupp karulauguga, kalapuljong, plangukala, kalakotletid, sinna juurde kevadine salat ja lõpetuseks rabarberi-mannavaht.

* Rabarber on omale haaranud ka eraldi rubriigi – "Magus elu": inglaste juhendamisel avastame rabarberi huvitavamaid lahendusi: rabarberililledega juustukook, rabarberivõie, Prantsuse rabarberikook, vanilline rabarberidessert ja lõpuks teeb Rita Osa rabarberigaletti.

* Maru leiab huvitavaid värviseoseid igas kuus. Kui kõigi teiste jaoks on mai roheline lehekuu, siis tema leiab sellest ... pruuni. Lugege ise, miks ja milleks, ning proovige järele Maru pakutud musta oa kotletid, täidetud pruunid šampinjonid koos röstitud redisega ja tumeda sepikuvormi pirni ja vanillijäätisega.

* Sommeljee Kristina Ratso juhib meid tagasi rohelistele radadele ning jagab häid valge veini soovitusi maikuuks. Oma Maitse kuulutab oma suveveiniks ühe toreda Vinho Verde.

* Ja ongi aeg grillipidusid korraldada – "Maitsvate palade" rubriigis vaatame selle pilguga ringi poodides. Mille järele tasuks käsi letil sirutada? Uurige koos meiega.

* Peale grilli isutab üleüldse kiirete kevadiste ampsude järele. Rita Osa on osavalt kokku pannud erinevaid burgereid, nii et rahule jäävad kõik alates mehistest lihasõpradest kuni naiselike tervisefriikideni.

* Tuuli Mathisen sai samuti natist kinni ühel mehisel lihasõbral, kes on tõeline plovimeister (ja täitsa teadlikult plovi, mitte pilafi!). Kes vandeaudiitor Artur Suitsu sööke on maitsma juhtunud, võib restoranides pärast pettuda!

* Poliitikauks praotub ka pisut ja staarirubriiki jõuab Riigikogu liige Rainer Vakra. Ülikond selga ja hommikusöögilauda! Riigikogu puhveti kiluleivad on päästnud nii mõnegi päeva.

* Nüüd jõuame aga suure eriosani – mainumbris on Oma Maitses KÖÖGI-ERI. Alati ei piisa kevadisest suurpuhastusest, muuta võiks palju enam ja enda ümber võiks luua ilu. Käime mitmes eriilmelises köögis, tutvume köögitehnika ja pannidega ning uurime üht huvitava ajalooga sinist potti.

* Lisaks tegime pealinna keraamikute juures ja galeriides ringkäigu ning toome teie ette valiku käsitöötasse koos viidetega, kust neid oleks võimalik omale soetada. Sest tõepoolest – kui väljuda rutiinist ja mõtlematusest ning selle asemel valada hommikukohv mõtestatult hoopis kunstniku valmistatud tassi, saab päev ilusam ja mõtted muutuvad paremaks. Tõsijutt. Toimetuserahva seas on see nipp ammu käiku lastud ja soovitame ka teil korraks tassidele mõelda.

* Salakuulajad käisid NOA restoranis, Sigrid Suu-Peica tutvustab kevadsuvist Horvaatia kööki, toidurahva kalender on elavnenud rohkete laatade, grilli- jm kevadsündmustega, Good Foodi kokad näitavad jätkuvalt kõrget taset, lapatud saavad kokaraamatud, vaadatud vahvad vidinad, loetud kõik uudised. Viimasel lehel õpetab Jüri Pino ühe laheda ja rahakotti säästva grillikähkuka.

Juhime ka tähelepanu, et MAI ON AUHINNAKUU – uuri hoolega ajakirja ja hoia pilk peal Oma Maitse FB-lehel!

Suvi ei ole enam kaugel!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa