Juuni

Allikas: Oma Maitse
Ta tuli, tuleb ja on. Suvi võiks lõputult kesta. Uhkelt, valsiliselt ja sõnajalaõieliselt, pilti raamimas maasikad-võililled-
jäätis-hapukurk jne. Mis täpsemini, seda vaatame kohe.
* No ja ongi maasikad. Sest kohe-kohe on hooaeg. Just "Hooaja" rubriigis Tuuli Mathisen "masitseeribki": grillitud seafilee maasikakastmes, maasikaäädikas, maasikasalat, maasikakompott koos rabarberi ja ingveriga, maasikarullid valge šokolaadiga ning maasikamagustoit apelsinilikööri ja vahukoorega.

* "Magus elu" ei anna ka kohta käest: maasika-mooniseemnekook, maasika-bruschetta, maasikad laimi-piprasiirupis ja juustukoogipurgid – just needsamad, mis ajakirja kaanelgi paistavad.

* Mõrkjama, aga väga-väga huvitava nüansi lisab Rita Osa. On enam kui tõenäoline, et isegi nendel, kes seni pole umbrohust suuremat arvanud, tekib huvi: võilillekapparitega salat, võilille-rukolapesto, võilillemajonees, võilille ja punase greibi granita jne. Võilillejäätiseni välja. Nagu Londoni tipprestoranides!

* Oma Maitse toimetus lööb ka oma koduuksed valla ja näitab ilmarahvale oma suviseid õhtusööke. Kohe selge pilt, mida Monika, Siiri, Tuuli, Margit, Janett, Tiiu ja Rita suvel söövad. Nii mõndagi tasub järele proovida. Meil endal läksid söögid nüüd küll ristringlusse.

* Maru on suvest lummatud ega suudagi täpset värvi vist otsustada. Räägib ta nüüd trikoovoorust või trikoloorist, võta sa kinni. Igatahes püüab ta lauale vaagnatäie juunit, grillitud fenkoli ja kiirelt kärtsutatud veiseliha võileivad ning murelikorbi valge šokolaadiga.

* Ingrem Raidjõe hullutab jälle Muhumaa ja hõrgutistega. Külm, krõbe ja magus toimetavad köögis peaaegu sama bravuurikalt kui peategelased spagetivesternis "Hea, halb ja inetu". Selle vahega, et halba ega inetut Ingremi laual pole.

* Aaah! Ja teate kui laheda kalaspetsi me kinni püüdsime! Ülimalt kalaerudeeritud ja kirglik Indrek Tekko Pärnu Kalamajakast teeb nagu naksti kõigile selgeks kalafileede omapärad. Pärast seda liha enam ei taha. No kohe tükk aega ei taha. Järjest isutab ja ajab proovima hoopis erinevaid toite kiisast, haugist, Niiluse ahvenast jne, jne. Teadlikkus tõuseb.

* Kala juurest ei ole enam pikk samm mereni – õigemini neid ei saagi lahutada. Seepärast tegime tiiru peale kogu Eestimaale ja otsisime välja 10 mererestorani või kalakohvikut või kalarestorani ja merekohvikut. Aeg peatub. (Korda seda viimast lauset nüüd umbes 3x.) Meri loksub laisalt. Päike sirab.

* Võtaks ühe õlle ka? Nagu te tõenäoliselt olete tähele pannud, on Eesti õllemaailmas viimastel aegadel tõeline revolutsioon käima läinud. Karmo Tüür räägib lähemalt ja kesvamärjamaias Aet Kiisla käib ja rüüpab "vuntsi" selle jutu kinnituseks käsitööõlleseks.

* Veinisõbrad leiavad ka oma suvemaitse. Selleks on üles rivistatud palju-palju veine.

* Lapsed – no ja tegelikult ikka suured ka – leiavad kosutust jäätisest: küll masinaga tehtust, küll masinavabast. Eva Palu pakub kõigile sobivat. Ka lugejaretsepti-jäätised on just tema seekord pildivalmis seadnud. Lisaks vaatame poes ringi huvitavamate jäätiste järele ja mõtleme korraks, kuidas poejäätist võimalikult ägedalt serveerida.

* Mis veel rääkimata on? Piknik! Kersti Rea viib meid mugavalt rohelusse, kaasas kukeseene-peekonipirukad, lihapallid, munarull musta leivaga, popp kilekotikurk, marineeritud redised, kodukootud müsli ja muudki.

* Teadlane Kristjan Port teeb mängleva kergusega valmis tõelise pitsa ja räägib sinna juurde talupoja- ja muidu tarkusi. Mis te arvate, kui mitu korda on üks keskealine inimene elu jooksul söönud? Muljetavaldav.

* Gerli Ramler leidis Eestis üles karrimehed Ivo ja Madise. Minge otsige nad suvesündmustelt üles.

* Lisaks vaatame ringi Kopenhaagenis ja Malmös, langeme kreeka koka Nikolaos Stavrakakise lummusse, mõtleme veel korra supertoiduainetest, käime luurel ENZO-s, avastame ja taasavastame imearmsaid väikepoode, kus klienti tõesti hellitatakse, ja uudistame vahvaid vidinaid, uudiseid, suvesündmusi.

* Ja lõpuks – ütled punkt ja mõtled Jüri Pino; ütled Pino ja mõtled punkti. Seekord paneb ta ajakirjale punkti siivsa jaanipäevaga.

Head jaanikuud!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa