Oma Maitse jaanuarinumbris

Autor: Oma Maitse
Oma Maitse jaanuarinumbris leiab palju soovitusi, kuidas külm ja vitamiinivaene aeg üle elada.
* Söö hurmaad
Tomati välimusega hurmaas on eriti rikkalikult A- ja C- vitamiini.
- Hurmaa meenutab maitse poolest mangosid ja virsikuid.
- Kasuta hurmaad salatites, linnu-, lamba ja sealihatoitudes ning magusroogades, näiteks kookides või saiavormis.
- Seda puuvilja on sama lihtne toiduks ette valmistada kui õuna, kuid kiudaineid on hurmaas kaks korda rohkem.
- Jaapanis ja Hiinas usutakse, et hurmaa söömine aitab võidelda liiga madala vererõhu ja südamehaigustega. Veel kasutatakse seda “pohmelliravimina”

* Maitsesta roogasid adžikaga
Hõõguvad Kaukaasia poegade vürtsikad kastmed on erineva koostise ja kangusega. Oma Maitse testis nii poes müüdavaid kui turuadžikasid ning valis oma lemmikud.

Veresi adžika Ukrainast
Hind 9.50
Parajalt küüslaugune ja tšilline, ei löö silmist vett välja. Hapukasmagusa maitse ja meeldiva aroomiga. Aedviljade seas on tunda ka õuna. Välimuselt kaunilt punane, mõnusate tükkidega.

Tomati-mädarõikaadžika turult
Hind 20.-
Välimus reedab, et tegu on mädarõikamaitselise adžikaga, sest valged mädarõikalibled on kenasti tomatisegu seest näha. Hea värske lõhn ning terav mädarõikane ja küüslaugune maitse jätab suu meeldivalt õhetama. Lusikas krehvtist kastet, ja nohune nina läheb imeväel lahti. Väga mõnus liha kõrvale.

* Pea lugu ingverist ja jõhvikatest
Ehtekunstniku haridusega Tanel Veenre jaanuarimenüüsse kuuluvad seest soojaks tegev ingver ja vitamiinirikas jõhvikas.
* Poputa end harmoonilise elu klubis
Viimsis asuv Harmoonikumi klubi on kahe kange naise projekt, kus pakutakse looduslähedast hinge- ja kehakosutust.  
“Esmalt oligi meil rohkem spaa mõttes, edasi tuli teetoa idee. Hoidsime madalat profiili, ega ise ka ei teadnud, kuhu välja jõuame,” meenutab omanik Riina Quak päris algust. Ka kokka oli raske leida, sest Harmoonikum on üsna erinev suurköögist. Vaja oli inimest, kes oleks selle ala fanaatik. Nüüd ongi Harmoonikumis kokk-taimetoitlane, kes käib välja aina uusi ideid ja katsetab pidevalt ning kel on vaba voli oma sisetunde järgi suppe ja kooke valmistada. “Kui anda usaldusväärsele inimesele vabad käed, on tulemus parim,” arvab teine eestvedaja Ene Lill.
Naiste jaoks oli paras pusimine toorainevõrgustiku loomine. Praegu tulevad piimatooted Pajumäelt, teed Kubja ürditalust, liha Viimsi lihapoest, juurikad ja jahud tuttavatelt mahetalunikelt. Ainult mune polnud kuskilt saada ja nii pani Ene oma õe Lagedil kanu kasvatama, ning munade üle on ta hirmus uhke. “Lisaks sellele, et need kanad saavad vabalt õues ringi joosta, on neil ka oma kukk. Taolises munas on ensüümid paigas ja eriti just poisid peaksid sääraseid mune sööma, sest siis kasvavad neist tasakaalus viljakad mehed,” on Ene kindel.
RETSEPTIVALIK:

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa