Peotoidud  » Jõulud

Luksuslik šokolaadi-besee kook

Keskmine hinne: 3.5 Autor: Eva Palu
See on tõeline pidulaua-iludus, mille tegemine on üpris aegavõttev (ja üldsegi mitte keeruline), aga see-eest tasub end igati ära. Valmista kook eelmisel õhtul, siis jõuavad koogipõhjad korralikult läbi imbuda.
Kogus: 1 portsjon
Sulata šokolaad kuumaveevanni kohal, jahuta. Sega kokku kuivained. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, sega ühtlaseks. Lisa sulatatud šokolaad ja kuivained, sega ühtlaseks. Küpseta 180-kraadises kuumuses ca 50 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Jahuta.
Beseekiht:
Vahusta munavalged mikseriga vahtu, lisa lusikaga suhkur, jätka vahustamist kuni tulemuseks on tugev vaht. Määri besee koogivormi põhja, tõsta lusikaga kaks väikest madalat beseenutsakat (koogi kaunistuseks!) koogivormi kõrvale ahjuplaadile ja pista ahju - küpseta 150-kraadises ahjus 60 minutit. Beseekiht tuleb pealt krõbe, aga seest pehme. Peaasi, et see oleks ilus valge (siin tuleb kasuks kui oma ahju hästi tunned ehk beseed ära ei pruunista).
Kohupiimakreem (koogi vahele):
Sega suhkur ja kohupiimapasta, lisa juurde köögiviljanoaga viilutatud šokolaadilaastusid.
Šokolaadiglasuur (koogi peale):
Lõika jahtunud koogipõhi horisontaalselt pooleks, nii et saad kaks ühekõrgust kooki. Tõsta üks koogipõhi serveerimisalusele, immuta see kirsimoosiga ja kata kohupiimakreemiga. Tõsta peale beseekiht. Tõsta ka sellele kirsimoosi ja kata taas kohupiimakreemiga. Tõsta peale teine koogipõhi.
Valmista šokolaadiglasuur – selleks sulata kuumaveevanni kohal šokolaad ja või, lisa vahukoor, suhkur ja kakao ning kuumuta segades ühtlaseks. Nirista see koogi peale, määri glasuuriga ka koogiservad. Kaunistuseks purusta näppude vahel beseenutsakad ja pudista puru servadele. Pane kook külmkappi ootele.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Eva 28.okt 2013 11:09
1) Biskviit küpseb praguliseks näiteks siis kui taigen ei ole ühtlaselt segunenud. 2) Jah, pilt on retseptis tehtud koguste järgi tehtud. 3) Glasuur tulebki alguses vedel, seda tuleks maha jahutada, sh toatemperatuurini jahtunud kreemi hoida külmkapis ca 45 minutit.
Tere! 26.okt 2013 17:01
Miks mul biskviidil pealmine kiht katki küpseb!
Talvenauding 05.veeb 2010 21:19
Kui beseekihi peale panna moosi või kohupiimakreemi siis ta sulabki üles. Besee ei talu ju niiskust. Vanasti pandi besee ümber võikreemi mis külmas kõvaks läheb siis talus besee tordivahel olekut pisut kauem.Antud tort on ilmselt mõeldud söömiseks kohe peale valmistamist.
johanna anette 05.veeb 2010 20:47
Kui suurele vormile see retsept on mõeldud?
kaisu060 28.jaan 2010 13:30
Kas pilt on muidu sama ikka ? See tundub olevat tehtud väikeses vormis (ühe vormi jagu ühele inimesele) , üldsegi mitte lahtikäivas koogivormis.
foobik 28.jaan 2010 12:16
Oli täitsa hea kook ja mehele meeldis väga. Ainult ma ei tea, mis beseega juhtus...see sulas koogi sisse, kohupiimakreemi vahele ära. Lasin põhjal jahtuda ja selles kindlasti probleem ei olnud. Oskab keegi öelda milles asi? Nii ilus ja paks tuli veel see beseekiht ja ootasin seda väga kooki proovides...:(
Eva 20.dets 2009 14:37
24 cm
Elise 18.dets 2009 12:17
Kui suurele vormile see retsept on mõeldud? 24 cm või 26?
?hokolaad 24.okt 2009 19:32
Miiiks mul kunagi ?hokolaadid ei sulaa. ei veevannis ega ka kuskil mujal ??
Merks53 06.sept 2009 13:33
Katte tegemiseks on sobilik võtta shokolaadi 615 grammi ja rõõska koort(35%) 385 grammi. Sellest saab 1 kg pehmet katet. Kui tahate tugevamat, siis peab shokolaadi kogust suurendama. Andsin kilogrammi kogused seepärast, et siis on kergem arvutada endale vajalikku hulka. Maitsestamiseks võib lisada mistahes essentsi paar tilka. NB! Sulata shokolaad veevannil koos koorega. Hea on koor enne soojaks lasta ja siis tükkideks tehtud shokolaad. Parim kodustes tingimustes on kalevi mõrushokolaad või fazeri tume plokkshokolaad.
proovija 04.sept 2009 23:09
kas glasuuri retseptis antud vahukoore kogus on tõesti õige? tegin selle järgi ja glasuur sai ülivedel ning ei tahkunudki ära.
Sonera 26.juuli 2009 22:04
Täitsa ok kook , põhi on nagu natuke liiga tugev !?
annu12321 22.juuli 2009 16:26
:Y:Y:Y:Y:Y:Y:Y:Y:Y:Y-
:Y:Y
Eva 20.juuli 2009 10:02
Piim lisada pärast munasid. Vabandustega, see on välja jäänud. Beseele 200 g tuhksuhkrut (vt koguste tabel)
virge 17.juuli 2009 20:33
Samamoodi on koostisainetes kirjas piim,aga mitte kasutusjuhendis. Ja vastupidi: kui palju suhkurt besee tegemisel munavalgele lisada tuleb?
siirikirikal 01.juuli 2009 15:11
Minu viga, nüüd olemas. Aitüma osutamast!
tähelepanek 01.juuli 2009 15:10
Tegemisõpetuses on kirjas, et glasuuri tehes tuleb sulatada veel või ning lisada suhkur ja kakao: koostisainetes aga puuduvad.
1