Peotoidud  » Jõulud

Sült

Keskmine hinne: 3.78 Allikas: 100 rooga
Eesti sült on ainulaadne roog, mis väliselt sarnaneb teiste rahvaste lihatarretisega, kuid valmib sellest täiesti erineval moel. Vanasti keedeti sülti vaid jõuluks, hiljem on seda hakatud sööma aastaringselt kas külma suupistena või lõunaroaks koos kuumade kartulitega.
Kogus: 1 portsjon
Pane pestud liha külma vette, lase kiiresti keema tõusta ja paar minutit ägedalt keeda. Kalla vesi ära, pese liha ja keedunõu vahust puhtaks. Säti lihatükid tihedalt keedunõusse ning kalla üle keeva veega, mis katab liha vaid paari sentimeetri jagu. Keeda 3–4 tundi, kuni liha luudelt lahti tuleb. Selge kallerdise saamiseks peaks keeduvesi ainult nõrgalt liikuma, ägedam keemine muudab süldi häguseks. Porgandid, sibulad ja sool lisa umbes tunni aja pärast, vürtsid 10 minutit enne keetmise lõppu. Tõsta liha vahukulbiga välja jahtuma, lõika väikesteks tükkideks. Kurna keeduleem ja pane koos lihaga potti. Maitsesta vedelik tugevalt soolaga, kuna jahtudes maitse nõrgeneb. Pane külma veega loputatud vormide põhja porgandiviil ja soovi korral konservherneid, seejärel lao lihatükid ning kalla peale leem. Lase külmkapis tarduda.
Kindlasti on laual ka kange sinep, marineeritud mädarõigas ja sobivalt lahjaks tembitud äädikas, millega iga sööja oma portsjoni suupäraseks teeb.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Vaike 21.dets 2014 22:54
Minu arvamus onselline, et kui keegi ajab liha läbi hakkliha masina siis see ei oe enam sült vaid mingi ebamäärane mass. Kui ikka tahta head sülti siis tuleb liha ilusti tükeldada ja süldi kallerdist peab olema piisavalt siis on õige sült.Eriliselt hea maitse annab, kui juhtub saama sealiha sekka vasika liha, hästi sobib selleks vasika koot See siiski on minu arvamus ja ei pruugi kõigi maitsega ühtida.
Tõnis 27.nov 2012 21:06
Kui ostat poest sibulaid, siis peaks koorima, sest need on pritsitud nii kõvasti, et nad kevadel ei anna rohelist. Olen proovinud neid panna kasvama . Ei kasva. Peab olema kas oma või Peipsi sibul, siis on koorega hea ja ilus.
riin 25.nov 2012 13:09
nämm nämm
kris 11.okt 2012 14:56
tegin täna selle rp järgi, mmmmm
Rellu 24.juuli 2012 14:10
Meie elukaaslasega tegime koos eile sülti selle retsepti järgi, kuid lisasime juurde seajalgu. SUPPER SÜLT SAI ;) TÄNAN
andres 03.veeb 2012 13:01
Väga asjalik retsept! Kasutan seda metssea kootidest ja peast süldi tegemiseks. Teen kiirkeedu potis, keedan hästi väiksel susinal pea 3 tundi, siis võtan pealt pisut rasva ja vahtu kui on, seejäre raputan kondid välja.Viimane kolmas tund keeb sült ilma kuumata e. omal soojal. Siis haklihamasinast läbi, seekord suura auguga sõelast. Küüslauk tuleb panna lõpus enne leeme uuesti korraks keema ajamist siis annab väga hea maitse.
sirts 31.jaan 2011 20:06
Olen palju kordi sülti teinud ja maitseb kõigile.Keedan seakooti,seajalgu täpselt nii kaua kui liha on kondi küljest lahti ja tasasel tulel (u 2.5h).Samal ajal riisun koguaeg rasva pealt ära,kohe alguses panen ka u 2 koorimata sibulat ja koorimata punast peeti.Ärge arvake,et peet teeb süldi punaseks,peet annab kallerdist juurde.Kõige hiljem panen ka porgandi sisse.Kui liha pehme siis kas tükeldan või lasen hakkliha masinast läbi,kurnan leeme teise potti,lasen koos liha ja loorberilehtedega uuesti keema.Viimati lisasin veel küüslaugusoola kuna küüslauk ise ei andnud mingit maitset.Lõpuks panen kausitesse ja ongi valmis
Tõnis 21.dets 2010 20:11
Sääse lihakarnis pole just soodsaimad hinnad aga kaupa jagub, koot 47.-, põrsajalad miskit 30.- ise soovitan saba - üks saba on kaks jalga. Kilo lihale yx saba :) ja keeta tuleb ikka kondiga liha siga½veis PS. veise südameliha on mõistlik läbi hakklihamasina ajada ja siis lisada, maitse poolest on väga hea. PPS. külmutatud ja sulatatud liha esimene keeduvesi ei kõlba inimesele !
pingwiin 19.dets 2010 21:57
Florettile - see nädal oli nõmme turul vasikaliha täitsa olemas
köögikata 26.aug 2010 16:54
mina teen nii, et panen keema riisun nii kaua vahtu kuna enam ei tule. Valan vee ära, jalad asjad pesen ilusti puhtaks kraabin üle ja panen uuesti keema, samas lisan kohe ka sibula, porgandi ja maitseained. Keema läeb keeran väikse kuumuse peale ja lasen tal tasakesi podiseda kuna liha lahti. Hiljem kui liha tükeldatud valan uuesti leeme sisse, lasen uuesti keema, lisan soola vajadusel, sest see peab ikka mõnusalt soolane jääma.
Atsinna 30.dets 2009 14:42
Sült tardub oma 3-4 tundi kindlasti, see on koht, kus kellla ei vaata. Keedan sülti kaua. Kui hommikul keema panen, siis õhtuks saab tükeldatud ja kaussidesse jahtuma. Potti mitu korda ei pese nagu retseptis. Keedan ühe veega, vahtu tuleks korralikult riisuda ja väga nõrgalt peab keema. Ja sibul tuleks tõesti süldisse panna koorimata. Porgand puhastatult.
algaja 30.dets 2009 14:27
Kui kaua sült tardub? Ma pole veel kordagi sülti teinud, tahaks proovida aga ei tea, kui palju peaks aega varuma alates keetmisest kuni tardumiseni, ehk kuni sült lauapeale panekuks valmis on.
tatarlanna 03.nov 2009 14:34
Olen nõus Sülditüübiga.Teen samamoodi, kuid niikaua ei keeda. Seni kui liha kondi küljest lahti lööb, siis on valmis.
Sülditüüp 03.veeb 2009 15:00
Olen proovinud niiviisi, ei saa head sülti. Mina keedan sülti 10 tundi. Sülti keedan ühe veega, ei kalla vahepeal vett ära. Süldile olen alati lisanud juurde, peterselli, sellerit ja küüslauku. Et sült selge jääks peab vahtu hästi kaua riisuma. Sellisel viisil valmistatud sült on kõike parem.
kaurex 19.dets 2008 06:55
Ise tehtud, alati hästi tehtud. Isegi kõige kallimate poesültidega, mis peaks teadupärast ka superhästi mekkima, ei anna võrreldagi. Mina lisan vasikaliha asemel (seda lihtsalt saada ei ole)loomaliha, mis annab ilusa värvi ja mõnusa maitsega puljongi (kallerdise).Sibu-
laid ei koori(süldileem jääb kohe pruunikas).Ja loomulikult hästi aeglasel tulel podiseda lasta.
1