Peotoidud  » Jõulud

Ingveri-keedukreemikook

Keskmine hinne: 3.5 Autor: Eva Palu
Keedukreemiga koogid maitsevad alati oivaliselt.
Valmistusaeg: 40-60 min

Valmistusaeg + 1 päev vürtsileotise valmistamiseks

Kogus: 1 portsjon
1. Alusta koogitegu eelmisel päeval. Tükelda ingver. Kuumuta koor keemiseni ja pane ingver, kardemon ja kaneelikoor terveks ööks sellesse maitsestuma.
2. Valmista muretainas. Haki külmad võitükid noaga jahu ja suhkru hulka. Näpi kiirelt või jahuga pisut segamini, lisa külm vesi ja mätsi kiirelt ühtlaseks tainaks. Pane tainas külmkappi ootele.
3. Teisel päeval klopi käsitsi munakollased 1 dl suhkruga lahti. Lisa külmkapis olnud kooresegule piim ja kuumuta keemiseni. Sõelu välja maitseained ja nirista piima-koore mass munakollaste segu sisse, viimast pidevalt segades. Aseta kõrvale.
4. Rulli muretainas lahti ja vooderda sellega 24 cm-se läbimõõduga koogivorm. Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus, sh esimesed 10 minutit küpsetusubadega.
5. Võta eelküpsetatud koogipõhi ahjust, kalla sellele koogi täidis ja küpseta 30 minutit 160-kraadises ahjus.
6. Soovi korral tee koogile enne serveerimist brüleekate. Selleks raputa jahtunud koogile suhkrut ja kõrveta see leeklambiga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
brülee 16.nov 2011 16:56
Meil on samuti tavaline gaasiga leeklamp ja teeb oma teiste ülesannete hulgas ka köögitööd eeskujulikult. :)) Olen korra proovinud ahjus grillifunktsiooni - jah, saab ka nii ja õnnestub, aga ütleksin, et leeklambiga on tulemus ühtlasem, korralikum ja kiirem.
Eva 16.nov 2011 15:52
Kertu, soovitatakse teha nii, et ahi hästi kuumale temperatuurile soojaks (või grillfunktsioon kui ahi võimaldab), siis ühtlane suhkrukiht koogile peale raputa ja kook ahju panna, ülemisele siinile. Väidetavalt toimib, ei ole kahjuks ise järele proovinud. Brülee-
katte tegemiseks saab kasutada ka tavalist ehituspoest ostetud leeklampi, need on reeglina palju soodsamad kui köögitarvete riiulilt n-ö spetsiaal-
leeklambid. Teevad oma töö sama hästi.
Kertu Kaljuveer 16.nov 2011 09:45
Aga kas brüleekatet on ka võimalik kuidagi koduste vahenditega teha? Tegin eile koogi ka valmis. Arvasin, et tuleb vürtsikam, aga ol väga pehme maitsega. Brüleekate annab kindlasti väga palju juurde!
Eva 15.nov 2011 09:31
Jah, ka ilma saab hakkama, ei tule lihtsalt nii sile põhi ja servad võivad eelküpsetamise käigus alla vajuda. Võid servad fooliumiga "toestada". Aitab ka see, kui asetad koogivormi (koos tainaga) pooleks tunniks enne küpsetamise algust külmkappi tahenema.
Kertu Kaljuveer 14.nov 2011 21:06
Kas kahvliga taina sisse aukude tegemine on alternatiiv? Kuivatatud hernes tundub küll piisavalt kerge kraam olema, et tainas oma kerkimisega sellegi õhku tõstaks? Oad on vast raskemad...
Eva 14.nov 2011 18:19
Küpsetusoad võivad olla nii sellised spetsiaalsed nagu Ewa ülal kirjutas, või siis tavalised oad või herned (keetmata kujul), mida eelküpsetamisel appi võtad (et tainas küpseks ilusa kujuga). Tainas vormi, küpsetuspaber peale ja siis kõige peale raskus (ehk küpsetusoad).
Ewa 14.nov 2011 18:10
need on keraamilised oad, neid kasutatakse, et taigen püsiks pannil ühtlaselt, ei hakkaks kerkima (nagu "vulkaan") :)
Kertu Kaljuveer 14.nov 2011 16:26
...sh esimesed 10 minutit küpsetusubadega. - mis asjad need küpsetusoad on?
1