Peotoidud  » Jõulud

Klassikaline piparkoogimaja

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Rootsi Autor: Toidutare
Dekoratiivne piparkoogimajake.
Valmistusaeg: 40-60 min

30 minutit + u 15 minutit küpseb + tainas seisab jahedas 1 ööpäev.

Sega suhkur, siirup ja rasvaine potis. Kuumuta kuni rasvaine on sulanud. lisa maitseained ja piim. Sega korralikult ja lase tainal jahtuda. Sega söögisooda vähese jahuga ja sega tainasse, seejärel lisa ülejäänud jahu. Pane tainas toidukilesse ja tõsta jahedasse vähemalt üheks ööpäevaks. Sõtku tainas veel kord läbi. Tainas peab olema küllaltki tugev, rulli tainas seejärel u 2 mm paksuseks. Pane paberkujundid tainale ning lõika taiast majadetailid välja. Küpseta 175º C juures ahju keskosas, suuri tükke 10-15 minutit, väikeseid tükke 5-7 minutit. Lase valmis tükkidel jahtuda plaadil.
Kaunistuseks sega munavalge, tuhksuhkur ja äädikas tugevaks matiks vahuks. Sega sobivat värvi ja kaunista detailid ning seejäärel lase detailidel kuivada.
Karamellsiirupist "liimi" jaoks keeda suhkur, vesi ja glükoos paksuks, helekollaseks siirupiks.
Valmis siirupiga liimi piparkoogimaja kokku, samas võid ka valmis suhkru kaunistusi, mandlilaaste jms liimida. Liimitud mandlilaastud puista üle tuhksuhkruga.
 
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
miili 18.dets 2012 13:37
väga tore majake
Karina ja Henri 16.dets 2012 01:58
See suhkrukinnitus ei töötanud üldsegi mitte. PVA päästis jõulud :P
ohjah 15.jaan 2011 18:59
Kulla inimesed 1 vee dl ei võrdu 1 vee L
Kohvihoolik 23.dets 2009 12:05
Taigna tegin teise retsepti järgi. Glasuur on ok. Kasutasin retseptist ka liimi osa, aga see ei ole küll sobiv. Vee lisamisel tekib tavaline suhkrusiirup, mis ei tahene, vaid sobib pudelisse panemiseks. Lõpuks pidin sellel ''liimile'' lisama hulgaliselt suhkurt, et mitte seda kõike raisku lasta ja muuta vee osakaal hästi väikseks. Järgmine kord peaks vist proovima lihtsalt sulatatud suhkruga liimida.
Maie 19.dets 2009 22:18
Sellist jura pole ammu küpsetanud. Piparkoogi moodi maja seinad küll ei jää, maitsest rääkimata. Nagu mingid pehmed maitsetud küpsised. Kerkivad hullupööra - 2mm taignast saab ahjus 1cm paksune sein. Tekivad õhumullid, mis rikuvad maja välisilme. Liim on liiga vedel, vett oleks tulnud poole vähem panna. Keetsin küll tükk aega, aga mitte piisavalt, et ära aurustuks. No ei tasu teha neid plönne..
mmmck 21.nov 2009 12:58
see paistab nii isuäratav tahaks seda kasvõi kohe proovida:P:P:P:Ppra-
vige seda see on kindlasti väga hea!:Y:Y:D
ajjee 15.dets 2008 20:12
proovi kindlasti:P
marko 15.dets 2008 20:06
maitsev:Y
Andrew7 03.dets 2008 17:21
w2ga hea peaks proovima:D
nipernadina 26.nov 2008 21:32
Ma küll pole päris kindel aga oletan, et see bikarbonaad on söögisooda ja kui ka pole siis arvan, et ei juhtu midagi katastroofilist kui asendad selle tundmatu soodaga. Edu!
Orps 23.sept 2008 16:26
ammooniumbikarbonaat e. põdrasarvesool
katu27 14.dets 2006 00:07
selline tobe küsimus aga kes eletab mis on :l bikarbonaad? ja kust letist seda poest leida?
liisa551 25.veeb 2006 15:53
lalalaa
1