Peotoidud  » Jõulud

Musta ploomi ja toorjuustu kook

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: 100 rooga Autor: Indrek Kivisalu
Desserdi seob talveteemaga must ploom ning külma aja rammusust lisab sellele toorjuust.
Valmistusaeg: üle 60 min
Sega tainaained ühtlaseks, pane lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 180° juures umbes 25 minutit. Lase jahtuda ja võta siis vormist välja, lõika kolmeks kihiks. Sega vispeldades kondenspiim ja toorjuust. Määri segu kihtidele ning puista üle hakitud mustade ploomidega, tõsta kihid üksteise peale. Viimasele kihile riputa ploomide asemel hakitud metspähkleid.
Lase külmkapis seista vähemalt 2 tundi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kr 02.aug 2013 12:35
Raamatust veinisoovitus: Trivento Dulce, Sweet Malbec. Argentiina, Mendoza
el 13.jaan 2011 12:03
Nii, tehtud! Aitähh eelmistele kommenteerijatele heade nõuannete eest! Suhkrut panin põhjale poole kogusest, st 30 85 g, sai normaalselt magus :) 23 diam vormis tehes sain põhja kolmeks kihiks lõigata. Ploome (olid üsna kõvad käkid) ei leotanud. Külmkapis seisis enne proovimist 3 h. Esimene emotsioon - tundus nagu kook ei ole veel piisavalt maitsestunud ja ploomitükid jäid hammaste vahele kinni, aga see oli pigem lõbus. Järgmisel päeval (14 h möödus valmistegemisest) oli palju parem - maitse ühtlasem, ploomid ei olnud sugugi enam käkid, ent kook tundus nagu tibake kuiv olevat :R Kindlasti teen seda kooki veel, ent siis tuunin. Kas: leotan põhjakihte; leotan ploome, teen täidist rohkem... Või teen kõike seda korraga. Igatahes tasub proovimist :Y
Heleri77 07.jaan 2011 20:41
Ma arvasin enne, et ükski kook ei saa olla liiga magus, aga sai küll :) Panin natuke vähem suhkrut, aga ikka oli liiga magus. Järgmine kord paneksin veel vähem. Ploomid jäid ilma leotamata väga mõnusad. Laps ütles, et kõige parem kook!
sutsik 05.jaan 2011 13:18
Ma ei ole seda kooki veel teinud, kuid ploomidest - neid on ju nii erinevaid, osad on pehmed ja marmelaadi moodi lausa, teised väga sitked. Kui liiga kõvad tunduvad olevat, leotan neid tavaliselt kas konjakis või amarettos, siin sobiks vast mõlemad.
plika 02.jaan 2011 00:52
Panin poole vähem suhkrut, aga ikka jäi liiga magus. Kas ploomidega tuli enne midagi teha ka? Mina võtsin pakist ja nagu retsept ette näeb, hakkisin ja panin kreemi peale. Jäi kuiv, nätske, kõva ja väga imelk. Kui teinekord veel teeks paneks värskeid ploome või marju. Väga tugev kondenspima maitse jäi valdavaks, seda ei suutnud isegi toorjuust leevendada. Kõik näksisid natuke moepärast, aga koer sõi ülejäägi hea isuga Ma kahtlustan kõige rohkem, et vb oleks pdanud ploome leotama või muud sellist... ma ei taha uskuda, et kelleelgi võiks koogi sees sellised nätsked kestad meeldida...:R
maria 01.jaan 2011 17:29
VÄGA HEA KOOK!MEENUTAB TOSCA KOOKI! TÕELISELT HEA,RAMMUS,MAGUS AGA TEE KÕRVALE TÄIUSLIK! väga hea, minu lemmikkook!:) tõe-
listele magusasõpradele
magusamees 23.dets 2010 22:06
eks me näe kuidas mul see välja tuli! homme külalised platsis;)
magusamees 23.dets 2010 22:06
eks me näe kuidas mul see välja tuli! homme külalised platsis;)
magusamees 23.dets 2010 22:06
eks me näe kuidas mul see välja tuli! homme külalised platsis;)
kiisu 01.nov 2010 20:25
väga hea kook.tuli 2 kohti,või sulatasin eelnevalt, ploome ja pähkleid panin topelt.mämmmmm
Leanika 15.jaan 2010 12:19
teen juba mitmendat korda ja alati tuleb vaid kaks kihti:D Aga Väga hea kook on- üks lemmikutest:)
NurrMarta 03.jaan 2009 10:49
Tegin vana-aasta õhtuks ja tõesti väga maitsev kook! Mina vahustasin mune suhkrutega ca2 minutit, selle ajaga teab mis kohevaks see vaht ei lähe, aga väheke ikka. Segasin hulka sulavõi ja siis jahusegu. 23cm vormis sain sel viisil küll paksema koogi, mida kannatas 3 õhukeseks kihiks lõigata. Mulle tundub, et 2-kihilisena ei imbu koogid läbi :) Kreemi teeks teinekord näiteks kolmandiku võrra isegi rohkem. Suhkrut paneks ka praeguse kreemikogusega taignasse pisut vähem, kuna süüa kannatab seda praegu ainult hapuka marjakastmega, ikka väga magus on. Aga ikka hea :)
Nipitiri 02.jaan 2009 13:38
Tegin koogi valmis ja plaanin sellega täna külla minna ;) loodan, et ikka maitseb. Tundub väga-väga magus kook olevat.
NurrMarta 27.dets 2008 17:30
Taignat tehes on ikka parem kasutada toasooje aineid. Aga või kohta - kui seda ainete kooslust ja jahu hulgaga võrreldes suurt munakogust vaadata, siis tundub küll, et või tuleks sulatada.
annnukas 27.dets 2008 15:15
Kui segada kokku taignaained,kas need peavad ikka olema toasoojad?
kadrisa 27.dets 2008 13:49
Tahan kooki kohe tegema hakata, aga kas või tuleb sulatada?
Maki 25.dets 2008 01:58
Valmistasin siis koogi kreemi eelnevalt kuumutatud kondenspiimast (keeta kinnist kondenspiima purki vees u 2 tundi). Ploomitükid segasin vahukoorega. Kihte sain kah ainult kaks, aga ega see maitset muutnud. Ploomitükid ja vahukoore panin alumisele kihile. Ülejäänud tegin nii nagu retseptis öeldud. Koogi valmistasin eelmisel õhtul. Mulle väga maitses ja eriti hästi maitses kook just meesterahvastele, aga ema kaebas, et peale suurt jõulusöömingut oli nii magus kook liig. Kui teil on aga magusa isu, siis soovitan seda kooki kindlasti.
NurrMarta 23.dets 2008 11:06
Ma arvan küll, et maitse sellest karamellistamisest ainult võidaks. Aga kui see pruunistamine muudab kondenspiima paksemaks (nii see vist on), siis peaks ehk kreemile veel midagi vedeldamiseks lisama, muidu jääb kook liiga kuiv. Võib-olla pisut hapukoort või veel parem - creme fraiche't.
Maki 23.dets 2008 10:47
Tahaks seda kooki teha, kuid küsimus selle retsepi kohta! Minu lapsepõlvest on kustumatu maitseelamus olnud kui kondenspiim on kuumutatud pruunikaks. Aga kui nüüd kreemile lisada selline kondenspiim, kas see sobiks?
kippen 03.jaan 2008 16:55
Väga maitsev kook :) Ka minul ei õnnestunud põhjast rohkem kui kaks kihti tekitada, kuid siis jaguski rohkem täidist määrimiseks - muidu vast oleks kook kuivaks jäänud. Külalistest keegi koogitükki poolikuks ei jätnud :P
Sinilinnuke 30.dets 2007 14:32
muidu superretsept Indrek Kivisalu poolt. Ainus mis minul jamaks jäi oli põhi, mille väidetavalt kolmeks pidi saama lõigata, aga minul ei kerkinud see nii palju et oleks saanud kolmeks teha. Aga ka kahe kihiga oli väga hea ja külalistele maitses. Metsapähklite asemel panin purustatud mandlitükke ja need maitsesid ka hästi. Soovitan järele proovida!
1