Peotoidud  » Jõulud

Nigella küpsetamata kirsi-juustukook

Keskmine hinne: 3.55 Allikas: Nigella Ekspress Autor: Nigella Lawson
See retsept on kummutanud ühe minu eluaegse eelarvamuse, mis on iseenesest hea, aga rahutukstegev. Olin veendunud, et õige juustukook on korralik küpsetatud juustukook, aga ma ei ole selles enam nii kindel.
Valmistusaeg: üle 60 min

Ettevalmistusaeg: 20 minOoteaeg: 3 t

See "vale" küpsetamata juustukook, mis 1970ndatel serveerimislaudadel figureeris, on mind täiesti ära võlunud. See kook on kerge, temas on teravust ja ta on jaburalt hea. Kuna ta ka valmib kiiresti ja lihtsalt, on veelgi rohkem põhjust rõõmu tunda. Mis kirsikomponenti puutub, siis ise kasutan üht Prantsuse kirsihoidist, millele pole suhkrut lisatud, ja üldiselt võiks suhkruga moosist hoiduda. Kui on kirsihooaeg, võid koogi katta hoopis mõne peotäie värskete kirssidega.

Valmistamine:
Purusta küpsiseid köögikombainis, kuni need hakkavad puruks muutuma, siis lisa suhkur ja või ning sega segu ühtlaseks. Samuti võid purustatud täisteraküpsised kausis puulusika abil või ja suhkruga segada.
Suru segu 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, surudes ääri veidi kõrgemale.
Sega kausis toorjuust, tuhksuhkur, vanilliekstrakt ja sidrunimahl ühtlaseks massiks.
Löö vahukoor õrnalt vahtu ja lisa toorjuustusegule.
Tõsta juustukoogi täidis küpsisepõhjale, silu spaatli abil pealt siledaks ja pane 3 tunniks või terveks ööks külmkappi.
Kui oled valmis serveerima, vabasta juustukook vormi seest ja määri peale musta kirsi konfitüüri.

Kogus 6 kuni 8 tükki.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kalle 10.mai 2015 12:02
Hästi kiba/ mõru tuli. Ühe tüki põhja sõin ära ja siis viskasin minema. Viimane kord, kui küpsetamata asju teen.
kokkaja 11.märts 2011 17:26
tegin ka toorjuustu kooki, mis laiali vajus-valge ?okolaadi ja kohviga, maitse oli hea kuid jäi vedelaks :S see on ka ainuke kord kui välja ei tulnud
mairii 07.sept 2010 01:12
Olen seda kooki kolm korda nüüd teinud :) Iga kord midagi pisut teisiti - esimesel korral, kasutasin Tere toorjuustu ja panin peale miskit kirsimoosi, vahukoor sai ka tookord magus tehtud ja kogu värk oli liiga lääge. Siiski, keele viis alla! Teisel korral kasutasin jällegi Tere toorjuustu, tegin eelmisel õhtul valmis ja serveerimisel alles panin maasika toormoosi peale. Küpsistena kasutasin X-tra digestive küpsiseid, polnud nii magusad kui need Lu omad. Keele viis alla! Kolmandal korral toodi mulle juhtumisi poest Philadelphia toorjuustu - see sai tõesti paksem ja tihedam segu. Vahukoor jäi millegipärast vedelam, aga kook ise lõpuks ikkagi väga tihe ja kuskile ära ei vajunud. Eelmisel õhtul tegin jällegi valmis. Seekord panin segule lisaks ka apelsini maitseõli või midagi sellist, sobis hästi! Serveerimisel lisasin alles maasika toormoosi ja oli imehea. Viimaste tükkide pärast oleks peaaegu kakluseks läinud :D Igatahes, teen seda kindlasti-kindlasti veel! See kook on lihtsalt kriminaalselt hea! Praegugi kapis koostisosad ootamas :P
leena 12.juuli 2010 17:04
..või siis rohkem sidrunimahla, mis on tegelikult siin retseptis see, mis paneb piimatooted hanguma.
kersti 18.juuni 2010 14:35
tegin ka seda kooki. kuna täidis tuli hirmus vedel, panin sisse 3 leht?elatiini. kirsikonfitüüri tegin ka ise. Imehea tuli, kõik kes sõid, kiitsid ikka väga seda kooki! Teen teinekordi.
kypsis 23.mai 2010 15:13
Kohupiim on tehniliselt võttes ka toorjuust. Täpsete terminitega on toidumaailmas raskusi. Originaal-
retsepti double cream on väga rasvane, 43-48%, pole selleks tabelit vaja otsida. Tabelis endas on vigu ka.
evelay 24.apr 2010 14:45
Pole ise proovinud veel kooki teha, aga tõlgitud retseptis ja inglisekeelses on erinevus koores - originaalis ei kasutada vahukoort, vaid "double cream"i. http://en.wikipedia.-
org/wiki/Cream#Othe-
r_cream_products
- UK all on tabel, mis näitab nende erinevust. =)
Hellas 05.apr 2010 10:11
Supper häää kook! Kasutasin vahukoore vahustamisel veel vahukoore paksendajat (Ruf), väga hästi püsis vormis ka pärast vormi eemaldamist! Peale tegin aga külmutatud kirssidest kirsitarretise :) mmmmmmmmmm
Pyari 08.dets 2009 14:13
Igatahes soovitan proovida! (Y)
Pyari 08.dets 2009 14:11
Minul kook püsis imehästi koos! Võib olla valisin ka piisavalt laia vormi, st minu kreemikiht küll nii kõrge ei tulnud nagu pildil. Aga iseenesest oli ta juba isegi tihke. Philahelphiat panin 400 g ja vahukoort ainult ühe paki e 2 dl. Suhkrut põhja küll juurde ei pannud. Läheks liiga läilaks.
snowboardgirl82 20.aug 2009 11:33
kook on megahea, aga otsisin Nigella orginaalretsepti ning seal ta küpsisepõhja suhkrut ei lisa (miks on retseptilisaja retsepti muutnud, pole ju vaja veelgi magusamaks seda põhja muuta?), kasutasin Philadelphia full fat toorjuustu, lahjade toorjuustu varjantide puhul tuleb kindlasti zhelatiini lisada. Õige retsept siin: http://www.nigel-
la.com/recipe/reci-
pe_detail.aspx?ri-
d=105
triinu18 14.aug 2009 16:49
Mina tegin Farmi toorjuustuga. Mulle meeldib paks kiht toorjuustu ja panin seda koguni kolm pakki. Üks vahukoor lisaks ja järgmiseks päevaks oli imehea :) Lisasin juurde värskeid maasikaid kirsside asemel. Väga hea oli! Muideks: põhjaks kasutan toorjuustukookidel eesti küpsiseid (Kalev)- tuleb ka väga maitsev! Teen seda ilmselt täna uuesti :D
Koogikata 19.juuli 2009 12:31
Mul püsis koos ka rama creme bonjouriga (on see ju kõige odavam!), panin seda siiski kaks pakki (180*2, ehk pisut rohkem kui retseptis) ja vahukoort ei pannud kõike ära, tundus, et läheb vedelaks. Võib-olla oli Nigella mõelnud 2,5 dl juba vahustatud koort? Ehk mitte ei pane tervet pakki (nüüd nad juba tegelikult juba ammu 200 grammised), vaid vahustad mingi koguse ja mõõdad sealt 2,5 dl. Magususe vastu aitab siin sidrunimahl. Kirsside asemele panin värskelt korjatud mustikatest tambitud moosi, millele lisasin jälle sidrunimahla, ja üldse liiga magus ei tulnud. Ja põhja tegin hoopis Selga ?okolaadiküpsistega (sest need mul olid olemas, läks üks pakk, sest teine söödi enne ära:), millele lisasin vunksiks pisut kamajahu - see täitsa hästi sobis, muidu oleks liiga pläss tulnud ilmselt. Kokkuvõtteks - keeltallaviiv kook ja kindlasti teen veel!
NurrMarta 10.juuli 2009 16:59
krista - hilja nüüd küll vastan, aga ma ei leia kusagilt, et oleksin soovitanud vahukoore poolpehmeks jätta :) Võiseks muutub see ikka siis, kui on juba kõva ja veel pikalt edasi vahustatakse. Nii et ikka tavaline korralikult vahustatud vahukoor. Ja koogi tegin ära Farmi toorjuustuga. Püsis koos ja oli maitsev. Need "õiged" toorjuustud on Philadelphia, nüüd ka uus Farmi ja siis veel mõned meie kaubandusvõrgus vähem levinud sordid, mida ei hakka üles lugema. Kui toorjuustu koostisainete hulgas on kirjas kohupiim (sellised on Tere, Rama Creme Bonjour jms odavamad toorjuustus), siis aitab tõesti ainult zhelatiin.
aleksis 14.juuni 2009 21:48
Samamoodi vajus ka ml kook suht laiali :S..Muidu maitses hästi !
krista 21.mai 2009 17:18
Ma ei tea kas NurrMarta ise proovis ka seda kooki teha aga mina kasutasin küll siis nn. õiget toorjuustu e. Philadelphia ja jätsin ka vahukoore pool pehmeks. Kook ei tahtnud hästi koos püsida. Päästis ainult see, et kui külmkapist välja võtsin söödi kohe ära ja kõigile maitses Mõtlesin järgmine kord just proovida vahustada koor paksemaks või siis kasutada ikkagi ?elatiini, et kindla peale välja minna.
Secu 14.mai 2009 21:06
Väga hea kook - pojale maitses eriti...super magus ju! Püsis kenasti koos.:Y
kroq 11.mai 2009 08:47
minu jaoks tuli see kook meeletult magus... aga teha oli lihtne ja püsis ilusti koos:)
tipsu9 08.mai 2009 09:12
Kohupiimaga kindlasti ei tasu proovida aga õige toorjuust hoiab koogi koos. Musta kirsi konfitüüri olen saanud Stockmannist.
NurrMarta 04.mai 2009 11:39
Koostisainete vahekorda vaadates julgeks mina selle koogi ära teha küll. Täidises on toorjuust ja vahukoor. "Tarretama" peaks selle koogi korralik toorjuust. Kasutama peaks seega õiget toorjuustu (a la Philadelphia), mitte odavamaid kohupiimaga teisendeid, mis on selleks liiga pehmed, hoopis erineva konsistentsiga. Samuti on ilmselt oluline vahukoort mitte üle vahustada. Kui see juba "võiseks" hakkab muutuma, siis on segunemine raskendatud ja vedelik eraldub. See ehk teebki segu vedelaks.
kiuxik 03.mai 2009 23:45
mulle tundub see väga naljakas, et seal retseptis pole kasutatud zelatiini, kuidas see asi küll koos püsib ilma selleta, seda ma ei tea?!?!
jewely 30.apr 2009 20:17
:) Töökaaslastele tegin ja viis keele alla :) Igati soovitan ;)
maiken 30.apr 2009 00:20
konfitüür- eeldan, et prantsuse keelsest sõnast confiture- moos, keedis. Hea oleks ikka oma ilusat eesti keelt kasutada, kui see sõna meil olemas on.
ep 29.apr 2009 15:45
Mnjaa, sellist laadi kookidega ongi üks suur loterii, kas vajub laiali või mitte.
maiekas 29.apr 2009 15:24
hm. ma teen sedalaadi kooki tavaliselt kodujuustuga, aga olen ka toorjuustuga teinud. laiali küll pole voolanud, aa minuoma on enne homset otsa ka saanud :) pikemaks säilimiseks ma paneks vast veits shelatiini
12