Peotoidud  » Jaanid

Isetehtud beef jerky mehhiko tomatisalsaga

Keskmine hinne: 2.27 Allikas: Liivimaa Lihaveise MTÜ
Isetehtud beef jerky on vähe rasvane ja tervislik vahepala, mis on rikas proteiini allikas. Kuna beef jerky säilib hästi, täidab kõhtu ning on sõna otses mõttes kergesti kaasaskantav, võib seda võtta kaasa tööle või kooli. Beef jerky't saab ka ette valmis teha, hoiustada pikalt ning pakkuda koos meeldiva kastmega, millal iganes sõbrad külla tulevad või tuleb isu millegi hea järele. Oluline on meeles pidada, et enda tehtud beef jerky ei sisalda värvi- ega säilitusaineid.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 6 portsjonit
Eemalda lihalt kelme. Lõika mööda kiudu lihast võimalikult õhukesed viilud. Õhukeseks lõikamist lihtsustab liha eelnev ajutine külmutamine, kuni lihale tekivad kristallid, kuid see pole kohustuslik. Maitsesta viilud enda maitse järgi näiteks soola-pipra-kadakamarja, soola-pipra-muskaadi, tšillihelbete-rosmariini-erinevate piparde, küüslaugugraanulite-musta pipra-soola seguga jne. Samuti sobivad maitsestamiseks hästi valmiskastmed nagu Worchesteri-, soja-, teriyaki- ja/või barbecuekaste, lisades sinna juurde küüslaugu- ja sibulapulbrit, pruuni suhkrut, cayenne-pipart jms. Hõõru maitseained kätega lihaviilude sisse. Maitsestamine käib eelkõige tunde järgi, aga silmas tuleks pidada, et liha oleks maitseainetega ikkagi võrdlemisi tihedalt kaetud. Maitsestatud liha võib jätta maitsestuma paariks tunniks kuni üheks ööks, aga seda võib ka kohe edasi valmistada.
Pane lihaviilud küpsetuspaberile ja aseta restile (mitte plaadile), mis aitab lihal paremini kuivada (mitte küpseda!). Keera ahi ventilaatorirežiimile 80-100 kraadi juurde. Kuna lihast võib eralduda palju vedelikku, siis on soovitav ahju põhja panna anum või foolium, millel on ääred üles keeratud. Kuna umbes poole kuivatamise pealt enam vedelikku ei eraldu, võib vedeliku kogumise anuma eemaldada ning samuti on soovitav siis liha pöörata, et tulemus saaks ühtlaselt kuiv. Hoia liha ahjus umbes 2-3 tundi, kuni liha muutub tumepruuniks ja on läbi kuivanud.
Kasta beef jerky vürtsikasse mehhiko salsasse või mõnda muusse eelistatud kastmesse, näiteks tomatisalsasse. Selle valmistamiseks lõika tomat, sibul, küüslauk ja tšillipipar hästi väikesteks tükkidest ja sega omavahel. Lisa laimi mahl ning tükeldatud koriander. Kreemisema ja kiiremini valmib kaste siis, kui kõik koostisosad omavahel kiirelt lihtsalt ära mikserdada.
NB! Beef jerky säilib pikalt nii külmkapis kui tavakapis. Lase lihal enne pakendamist jahtuda. Pea meeles, et liha tuleks hoida sulgevas kilekotis , muidu kuivab liha pidevalt edasi ning ära hoia kuivatatud liha niiskes keskkonnas.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
siirikirikal 17.apr 2012 09:57
Liivimaa Lihaveisest vastab küsimusele Liis Tuulberg: Õigesti tehtud beef jerky (st soolatud ja korralikult kuivatatud) säilib ikka mitmeid kuid, kui on kasutada spetsiaalne vaakumpakend, siis ilmselt veelgi kauem. Olen kuulnud inimesi ka räägitavat 6 kuust kuni aastast. Teatavasti on ju kuivatamine üks vanimaid söögi säilitamismeetodeid. Kindlasti on üks halvaksläinud sellise liha tunnuseid hallitus, eelkõige aga halb lõhn. Sel juhul visake liha ära. Samuti peaks tegemisel korralikult eemaldama rasvakelmed, sest just need muudavad liha pahaks. Seega, seni kuni lõhn ja maitse on hea...peaks olema kõik korras.
Jüri 10.apr 2012 18:41
Kui täpsemaks minna, siis kui kaua täpsemalt beef jerky võiks säilida? Mõtlen seda, et kas termini "kaua" all on mõeldud 5 päeva, 2 nädalat, 1 kuu, 3 kuud? Kas on ka mingit kindel tunnus, kuidas halvaks läinud liha ära tunda?
1