Peotoidud  » Lihavõtted

Lihavõttesai ehk kulitš

Keskmine hinne: 4.19 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Õigeusuliste köögist pärit magus pärmitainast küpsetis.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Sulata 1 spl suhkrut ja peenikeseks hakitud pärm käesoojas piimas, segu segades. Lisa 150g jahu ja sega ühtlaseks massiks nii, et ei jääks ühtegi jahuklimpi. Kata käterätikuga ja aseta sooja kohta umbes 30 minutiks kerkima. Segu peaks kahekordistuma ja muutuma mulliliseks.
2. Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda munakollased ja -valged. Sega munakollased suhkruga. Vahusta munavalged mikseriga tugevaks vahuks. Lisa eelkergituse läbi teinud pärmitainale munakollased, jahtunud või, sool ja kardemon. Lisa munavalgevaht, sega, lõpuks lisa ülejäänud jahu. Tainas ei tohiks jääda väga vedel, seega lisa vajadusel jahu. Sõtku tainast, kuni see hakkab käte ja kausi küljest lahti tulema ning tainasse tekivad õhumullid. Kata rätikuga ja jäta sooja kohta tunniks ajaks kerkima.
3. Valmista ette küpsetuspurgid*, milleks kasuta näiteks kompotiananasside, -virsikute ja/või kondenspiima plekkpurke. NB! kasuta selliseid mis EI OLE seest valge kihiga kaetud, vaid on lihtsalt plekist. Eemalda paber ja liim neid vees leotades. Kuivata. Määri siis purgid seest rohke võiga. Ettevaatust, et käsi teravate purgiservadega ei lõhu!. Kui kasutada on 800 ml-sed purgid, siis vaja läheb 8-10 purki.
4. Kui tainas on kahekordseks kerkinud, lisa tainasse rosinad ja sõtku korralikult läbi. Täida vormid 1/3 ulatuses, kata rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima, kuni need on kerkinud peaaegu ääreni. Selleks varu aega umbes 45 minutit.
5. Küpseta 180-kraadises ahjus 40-60 minutit sõltuvalt purkide suurusest. Kontrolli küpsust puidust grillvarda abiga. Kui saiad pealt liiga pruuniks küpsevad, kata need pealt fooliumiga.
6. Lase ahjust võttes saiadel pisut jahtuda. Saiu aitab vormist välja saada selline nipp. Kui keerad purgi kummuli ja eemaldad konserviavajaga ka purgipõhja, siis lükka sai ettevaatlikult vormist välja.
7. Tuhksuhkrust vaabaks sega kokku koostisained ja nirista kaunistus saiadele. Kaunista tükeldatud kommide või marmelaadiga.
*Küpsetuspurkide asemel võid kasutada ka ümmargust keeksivormi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
malle 03.apr 2012 08:37
Purgi põhja ja ka kaane võib eelnevalt avada tupperware konserviavajaga, ei ole teravaid servi ja kui taigna paned sisse, ei valgu välja (põhi vastu ahjuplaati). Idee on hea, saiad saavad tõesti ilusad!
1