Peotoidud  » Lihavõtted

Tädi Imbi kulitš

Keskmine hinne: 4.13 Allikas: Oma Maitse Autor: Kersti Rea
Juba lapsepõlvest mäletan, et tädi Imbi küpsetas pühadeks alati kulitši. Temalt saadud retsepti abil jätkan mina nüüd seda traditsiooni.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Lahusta 250 ml soojas piimas pärm, sega sisse osa suhkrust ja veidi soola. Lisa nii palju nisujahu, et tekiks n-ö pannkoogitainas. Kata tainakauss linase rätikuga ja aseta sooja kohta 40 minutiks kerkima.
2. Siis hakka sisse sõtkuma ülejäänud jahu, lisa ka pehmet võid ja 250 ml sooja piima. Eralda 2 munal kollased valgetest. Munakollased ja ülejäänud terved munad klopi järelejäänud suhkruga ja lisa tainasse. Sõtku. Lisa riivitud sidrunikoor, rosinad, mandlid ja maitseained. Sõtku korralikult, kuni tainas lööb käte küljest lahti.
3. Pane umbes tunniks sooja kohta linase rätiga kaetult kerkima.
4. Määri erinevas suuruses plekist konservipurgid seest võiga ja puista üle riivsaiaga. Täida purgid poolenisti tainaga ja jäta ohtralt kerkimisruumi. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 1 tund – kontrolli aeg-ajalt puutikuga, millal kulitš on seest küps.
5. Võõbaks kasuta tainateolt alles jäänud munavalgeid ning lisa neile sidrunimahla ja tuhksuhkrut
nii palju, et tekiks pastataoline läikiv paks segu. (NB! Ära munavalgeid vahusta.) Määri võõp 2–3 minutit toasoojas seisnud ja vormist välja koputatud kulitšidele ja lase hanguda. Kulitši võid kaunistada ka paberist
rooside, söödavate kuivatatud lillede või muude värviliste kaunistustega. Kulitši süüakse koos pashaga ja säilitatakse linases riides. Niimoodi hoides säilib see nädalaid. Kena pühadekingitus külla minnes.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa