Peotoidud  » Lihavõtted

Napoleoni kook valelehttainast

Keskmine hinne: 3.3 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Napoleoni kook, aga tordi mõõdus – kõrge, ümmargune, pidulik! Selle retsepti järgi valmistatav vale-lehttainas on eriliselt õhuline ja lausa näppude vahel pudenev, mis on saavutatud tänu tainasse lisatud viinale ja äädikale.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Klopi munad lahti ja sega jääkülma vee, viina ning äädikaga. Haki külmkapikülm või väikesteks kuubikuteks ning haki see jahu sisse (sega jahu sisse eelnevalt sool). Kui segu meenutab saepuru-laadset massi, lisa vedelad ained ning sega käte vahel kiirelt ühtlaseks.

2. Jaga tainas 12 võrdseks pallikeseks, mässi kõik pallikesed eraldi kilesse ja pane 1,5 tunniks külmkappi tahenema.

Kreemi valmistamine
1. Vahepeal valmista kreem. Klopi munakollased suhkruga lahti ja lisa supilusikatäite kaupa, vahepeal segu ühtlaseks segades, umbes 50 ml külma piima. Sõelu sisse jahu ja sega hoolega segamini. Lisa veel umbes 50 ml piima, sega mass taas ühtlaseks. Segu peaks nüüd olema hapukoore-laadse paksusega.

2. Ülejäänud piim kuumuta keemiseni ja kraabi noaga vanillikaunast piima sisse vanilliseemned. Nirista piim munamassi sisse, viimast pidevalt segades. Pane kogu kreem potiga tulele ja kuumuta madalal kuumusel, pidevalt segades, kuni mass pakseneb. On hea, kui saad kreemi umbes 1 minut keeta, et toore jahu maitset vältida. Kalla kreem läbi sõela, sega sisse võitükid (sega seni, kuni või on sulanud) ja jäta jahtuma.

Koogikihtide küpsetamine
1. Rulli tainapallid ühekaupa jahusel pinnal võimalikult õhukeseks ja ümmarguseks kettaks. Tõsta saadud ketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, võta 24 cm läbimõõduga taldrik või koogivorm ning lõika kettale noaga selle ring. Ringi saad kenasti pärast küpsetamist eemaldada ja ülejääv osa läheb koogi katteks ehk puruks. Tee kogu kettale kahvliga võimalikult palju auke, et taigen ahjus küpsemise ajal mullitama ei hakkaks.

2. Küpseta 220-kraadises ahjus ca 5-7 minutit, kuniks koogikiht on tuntavalt pruunikas. Tõsta jahtuma ja küpseta samamoodi valmis ülejäänud 11 koogikihti.

3. Ringist väljapoole jäänud servad purusta näppude vahel peeneks pudiks ja tõsta ootele.

Koogi kokkupanemine
1. Aseta alumine koogikiht serveerimisalusele, kata kreemiga ja toimi nii kuni viimase kihini. Kata ka viimane kiht kreemiga ja pudista peale puru.

2. Jäta osa puru järgmiseks päevaks, et seda värskelt koogi peale tõsta. Tõsta koogi peale küpsetuspaber ja selle peale lõikelaud ning umbes 3 kg-ne raskus, et kook kenasti järgmiseks päevaks läbi imbuks. Tõsta jahedasse. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 25.veeb 2014 10:07
Jah, muidu ei jää see krõbe ega õhuline.
kakuke123 23.veeb 2014 08:54
Kas sinna peab viina ja äädikat panema?
Siiri Kirikal 14.nov 2013 11:44
Jah, ikka saab seda kooki teha nii isetehtud lehttainaga kui poest ostetud lehttainaga. Selle küpsetamist vaata siit http://toiduta-
re.ee/k%C3%BCpsetise-
d/111A1/#Valentina
Napoleoni kook
algaja küpsetaja 14.nov 2013 09:06
Selle asja nimi on "reklaam", Julie ;) Kas seda kooki annaks põhimõtteliselt teha ka poe lehttaignast?
Eva 13.nov 2013 09:22
Inglise keeles on selle koogi nimi "Russian Napoleon Cake". Millefeuille on pisut teistsugune kook, palun loe siit: http://toidutare.ee/-
toidust/koka-
kool/v%C3%B5tte-
d/18939/#Kuulus
Napoleon
Maren 12.nov 2013 17:28
Inglise keeles on nimetus sama mis prantsuse keeles: millefeuille
Margit 12.nov 2013 16:41
Kas keegi teab, kuidas on Napoleoni koogi nimi inglise keeles?
Julie 12.nov 2013 07:44
Teen seda kooki oma retseptiga aga mind paneb alati imestama,et retseptides sunnitakse kohe kindlaid komponente ostma----no kullakesed ; piim on piim,muna on muna ja jahu on jahu,milleks inimesi lollitada
1