Peotoidud  » Muu

Lahe marjakook vanillikreemiga

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Vahelduseks üks teistmoodi küpsetis, kus taevalike maitsetega pole kokku hoitud. Murenev ja võine põhi sulab suus, keedutainast kaunistused lisavad õhulisust, vanillikreem aga siidisust ja pehmust, mis marjade hapukusega hästi kokku klapib. Selle kuningliku koogi tegemine pole raske, aga võtab veidi aega ja seista see ka väga ei taha. Kogus 8 kuni 10 lõiku.
Valmistusaeg: üle 60 min

1. Taina valmistamine
Sega nisujahu suhkru ja soolaga. Tükelda külmkapikülm või peeneks ja näpi jahuseks. Lisa munakollased ja sega käte vahel ühtlaseks tainaks. Kui tainas tuleb liiga pude, lisa 1 sl külma vett. Suru tainapall lapikuks, mässi kilesse ja pane paariks tunniks külmkappi ootele.

2. Vanillikeedukreemi valmistamine
Klopi munakollased ja muna suhkruga kergelt lahti. Sõelu sisse maisitärklis, sega ühtlaseks ja jäta ootele.
Poolita vanillikaun ja kraabi sellest seemned piima ja koore segusse. Kuumuta vedelik keemiseni. Eemalda vanillikaun ja nirista kuum piim muna-tärklise segu sisse, viimast pidevalt segades.

Tõsta tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel, hoogsalt segades, kuni mass pakseneb ja oled saavutanud ühtlase, ilma tükkideta kreemi. Eemalda pliidilt ja suru mass läbi sõela, et võimalikke munatükke eemaldada. Sega aeg-ajalt ja jahuta toatemperatuurini. Kata toidukilega.

3. Minituuletaskute valmistamine kaunistuseks
Järgmisena valmista keedutainas. Mõõda valmis ained ja pane tükeldatud või, vesi ja sool potti ning kuumuta keemiseni. Eemalda pliidilt ja klopi sisse jahu. Sega kuniks mass on ühtlane ja tõsta pliidile tagasi. Kuumuta massi pidevalt segades umbes 2 minutit, kuni segu muutub veelgi ühtlasemaks ja läikivamaks. Lase tainal nüüd toatemperatuurini jahtuda.

Klopi munad lahti. Hakka tainast mikserdama ja nirista sisse 90% munasegust. Mikserda suurel kiirusel kuni saad läikiva elastse taina. Testi taina paksust - see peab olema nii vedel, et kukub lusikalt maha, aga püsima siiski niipalju koos, et tainapallid laiali ei vaju. Vajadusel lisa juurde munamassi ja mikserda edasi.

Aseta segu kondiitrikotti (või kilekotti, mida saad kondiitrikotina kasutada), kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pigista kotist tainapallid (umbes 3 cm läbimõõduga), jättes nende vahele piisavalt kerkimisruumi. Tee sõrm märjaks ja vajuta pallikestele jäänud kõrgemad tipud madalaks.

Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Nüüd tee paariks sekundiks ahjuuks lahti, lastes üleliigse auru välja. Alanda temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 8-10 minutit, kuni pallid on täiesti küpsenud. Jäta restile jahtuma.

Aseta kondiitrikotti pikk kitsas otsik ja täida kott jahtunud vanillikeedukreemiga. Torka tuuletasku küljele otsiku abiga auk ja täida tuuletasku seest keedukreemiga.

4. Koogi küpsetamine ja kokkupanek
Rulli muretainas lahti ja lõika sellest umbes 26 cm läbimõõduga ketas. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Tee kahvliga kettale augud ja küpseta seda 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit või kuni koogipõhi kergelt pruunistub. Jahuta restil.

Tõsta jahtunud muretainast põhja peale tuuletaskud. Pane hakitud valge šokolaad kilekotti, sule ava ja lase šokolaadil kuumas vees (umbes 60-70 kraadises) sulada. Kui šokolaad on sulanud, lõika kilekoti otsa ava ja nirista šokolaad tuuletaskutele.

Tõsta vanillikreem ketta keskele ja tõsta selle peale suvemarju, sõelu peale tuhksuhkrut. Serveeri kohe.
 

HEA TEADA!
Kui keedutainast jääb üle, valmista nendest kohupiimataskuid.


 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa