Uudiskiri Instagram Facebook
 
Jõulud ja uusaasta

Nigella stiilis šokolaadi-meekook

Jõulud ja uusaasta

Nigella stiilis šokolaadi-meekook

Eva Palu
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Eva Palu
Nigella martsipanimesilastega šokolaadi-meekooki olen näinud nii tema telesaatest, tema veebilehelt kui ka mitmetest ajakirjadest. Koogi valmistamisel selgus, et olen selle järeleproovimist asjatult edasi lükanud - kooki ei ole üldse keeruline teha. Tulemuseks on mõnusa mesise kattega kook, mida on tore koos lastega meisterdada. Alljärgnev versioon pisut eestipärasemaks tehtud.
Retsept
225 g toasoe või
100 g Tume šokolaad
175 g suhkur
125 g vedel mesi
2 tk suur muna
200 g nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 sl kakao
1.5 dl hapukoor
KATE
100 ml vedel mesi
150 g Tume šokolaad
70 g Tuhksuhkur
50 ml vesi
MESILASTE TEGEMISEKS
25 g martsipan
12 tk mandlilaastud
Pane ahi 180 kraadile soojenema. Valmista ette 24 cm-se läbimõõduga koogivorm.
Sulata šokolaad vesivannil. Sega kuivained (jahu, küpsetuspulber, kakao) ja sõelu need läbi. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa mesi. Lisa üks muna ja 1 spl kuivaine-segu, sega. Lisa teine muna, 1 spl kuivaine segu ja sega. Lisa sulatatud šokolaad, sega ja lisa ülejäänud kogus kuivainet. Sega ühtlaseks ja kalla koogivormi. Küpseta 1 tund, pärast 45 minutilist küpsemist kata pealt fooliumiga. Võta ahjust ja jahuta.
Lõika jahtunud kook keskelt horisontaalselt pooleks ja määri alumisele kihile hapukoor (sobib täiesti ka nii, kui see on ilma suhkruta). Tõsta ülemine kiht peale. Kui saad, võid ka kolm kihti lõigata (sõltub kui hästi kook ahjus kerkis) ja kõigi kihtide vahele hapukoort määrida - seda mahlasem kook saab.
Katte tegemiseks kuumuta vesi ja mesi keemiseni, lülita kuumus välja, lisa šokolaad ja oota, kuniks see on sulanud. Lisa tuhksuhkur, sega segu segamini ja kata sellega kook (jäta natukene alles mesilaste dekoreerimiseks).
Mesilaste tegemiseks jaga martsipan kuueks võrdseks osaks, vooli nendest käte vahel piklikud mesilase kujud, nirista neile peale triibud ja tee puutiku abiga silmad. Tiibadeks torka mesilase kehasse mandlilaastud ja aseta valmis mesilased koogile.
Koogi kate tahab enne söömist vähemalt tunnikese taheneda.

KOMMENTAARID

Jaana 15.juuli 2010 18:51
päris hea :)
Roxy89 09.juuni 2010 23:41
Noh näha on, et see kook tuleb magus nagu üks õige rammus ja magus ?okolaadikook olema peab. Retsepti järgi tuli suht hästi välja, mahlane ja maitsev..Ilma hapukooreta oleks vast liiga magus mu jaoks, aga mida rohkem hapukoort, seda mahedam. :)
merileid42 28.märts 2010 22:52
magusat tasub vähendada jaaah kui muidu seetöö hukka läe
neyu 20.märts 2010 21:50
Kook tuli iseeneset kokkuvõttes hea ja mahlane. Aga põhi oli mega rabe ja kui selle kolmeks lõikasin siis kettaid laiali tõstes lagunesid need laiali :( ega need oleks siis ka ära lagunenud kui kahkes oleksin lõiganud. Kook on ikka hullult magus :S Mina seda rohkem ei tee (ja kui peaks juhtuma et teen siis poole vähem igasuguseid magusaineid)
Tiraam 14.märts 2010 20:47
meil tuli ka kõva. Seega peaks vast vähem küpsetama. Shokolaad peal oleks pidanud ka pehmem olema, et öö läbi külmas olles läks suhteliselt kõvaks ;) Aga kook maitses väga hästi ja vahele peaks rohkem hapukoort panema, siis on veel parem ;) Super hea oli ja kõik kiitsid...;)
Meie 13.märts 2010 19:24
Meil tuli see kook mega kõva!:S:O:A:N:R:(
Meie 13.märts 2010 17:41
Juba teeme.:)
Meie 13.märts 2010 17:13
Hakkame just tegema. Mesilased juba valmis. Tundub hea.
sulepusa 12.märts 2010 12:35
hullult hea kook oli, ainuke, et ma ei pannud martsipani peale vaid sulatasin valge sokolaadi ja tegin peale valgeid triipe ...
Birgit 10.märts 2010 15:38
Väga isuäratav. teen kindlasti:P
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes