Uudiskiri Instagram Facebook
 
Jõulud ja uusaasta

Puuviljane jõulukalkun brokolitimbalitega

Jõulud ja uusaasta

Puuviljane jõulukalkun brokolitimbalitega

Pille Enden Kodukiri
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Värske puuvilja ja riisitäisega kalkun on hõrk ja mahlane. Võimalusel kasuta maitsestamiseks värskeid ürte. Neid võid lisada rohkem, kui retseptis märgitud.

üle 60 min

Retsept
portsjonile
3 3.5 kg Kalkun
1 tk Sidrun
2 tl Sool
1 spl Sidrunipipar
2 tl Rosmariin
Või (sulatatud, määrimiseks)
ANANASSITÄIDIS
1 tk Ananass (väike)
7 - 8 tk Ploom
3 dl Jasmiini riis (keedetud)
100 g Peekon
1 tk Sibul
2 - 4 küünt Küüslauk
Kalkuni maks
2 tl Sool
1 tl Sidrunipipar
KASTMEKS
1 spl Jahu
0.5 dl Rõõsk koor 10%-line
BROKOLITIMBALID
500 g Spargelkapsas
Vesi
3 tk Muna
1 dl Rõõsk koor 35%-line
Sool
Must pipar
Muskaatpähkel (riivitud)
1 tl Harilik pune
Lase kalkunil külmkapis 1–2 ööpäeva sulada või sulata soolvees (100 g soola 1 l veele) toatemperatuuril – siis ei tarvitse hiljem enam soola lisada. Kuivata hoolikalt majapidamispaberiga. Hõõru pealt ja seest sidrunisektoriga ja maitseainetega. Lõika kooritud ananass kuubikuteks. Poolita ploomid, eemalda kivid ja lõika sektoriteks. Pruunista pannil peekoniviilud, hakitud sibul ja küüslauk ning peenestatud maks. Maitsesta soola ja sidrunipipraga. Sega hulka ananass, ploomid ja keedetud riis. Täida kalkun seguga ja õmble kõht kinni. Seo koivad ja tiivad kere külge. Pane lind fooliumile, ahjuvormi või -plaadile, rinnapool all. Küpseta 125-kraadises ahjus 1,5 tundi kilo kohta. Vala pannile kuuma vett. Tõsta temperatuur 250 kraadini ja keera lind ümber. Määri pealt sulatatud võiga ja küpseta, kuni kalkun on pealt pruunistunud, 10–15 minutit. Kurna pannile tekkinud leem, lisa vähese kohvikoorega segatud jahu, kuumuta keemiseni ja maitsesta soovi korral šerriga. Viimistle kastme maitse.


Brokolitimbalid (6 tk)
Keeda brokoli soolaga maitsestatud vees pehmeks, u 10–15 minutit. Vett
peaks olema vaid niipalju, et see brokoli kataks. Kurna ja püreeri. Lisa
ükshaaval munad ja vähehaaval koor. Maitsesta soola, pipra, muskaadi
ja punega. Vala segu võiga määritud portsjonivormidesse. Pane vormid
vesivannile ja küpseta 180-kraadises ahjus pool tundi, kuni segu on
hüübinud. Kummuta vormist.

Uued retseptid

Pardi-ja sea rillette

Pidu
Pardi-ja sea rillette