Uudiskiri Instagram Facebook
 
Jõulud ja uusaasta

Vürtsikas jõulukook kuivatatud kirssidega

Jõulud ja uusaasta

Vürtsikas jõulukook kuivatatud kirssidega

Pille Enden Kodukiri
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Tõeliselt rikkalik puuviljane kook säilib fooliumisse keeratuna nädalaid. Kook ei ole liiga magus, kuid on piisavalt rammus.

üle 60 min

Ettevalmistus 40 min + ahjus 1 tund 45 min

Retsept
250 g Või
3 dl Hele Muscovado suhkur
6 tk Muna (suur)
4 dl Nisujahu
1.5 dl Mandlid (jahvatatud)
2 tl Ingver (kuivatud, jahvatatud)
2 tl Kaneel (jahvatatud)
600 g Puuviljad (kuivatatud, näiteks kirsid, ploomid jne)
3 spl Tume rumm
150 g Martsipan
KATE
50 g Harilik sarapuupähkel
50 g Mandlid
85 g Mandlilaastud
75 g Kokteilikirss
100 g Siirup
Vahusta või suhkruga, klopi ükshaaval hulka munad, jahu, jahvatatud mandlid ja vürtsid. Klopi, kuni tainas on ühtlane. Tõsta 1 dl tainast kõrvale. Vala puuviljad tainasse, sega hulka tükeldatud martsipan ja rumm. Kata 23–24 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, määri ääred võiga. Tõsta tainas vormi ja tasanda pealt, kuid nii, et ääred jäävad kõrgemaks ja keskele jääb lohk. Küpseta 180-kraadises ahjus tund aega. Vahepeal sega katteks pähklid, mandlid, kirsid ja siirup kõrvaletõstetud tainasse. Tõsta kook ahjust, määri peale kate. Kata fooliumiga, tõsta tagasi ahju veel 30 minutiks. Võta foolium ära ja küpseta veel 10–15 minutit. Küpseta nii kaua, kuni pähklid pruunistuvad, kuid jälgi, et nad ei kõrbeks. Proovi koogi küpsust tikuga. Jahuta kook ja keera fooliumisse. Kook säilib fooliumis värskena kaks nädalat.
Kogus 16 tükki.

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga