Uudiskiri Instagram Facebook
 
Jõulud ja uusaasta

Pidulikud pliinid

Jõulud ja uusaasta

Pidulikud pliinid

Kersti Rea Jüri Seljamaa
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jüri Seljamaa

üle 60 min

Retsept
portsjonile
5.5 dl Piim
20 g Pärm
500 g Nisujahu
0.75 tl Sool
1 sl Suhkur
1 tk Muna
1.5 sl Või
Õli ja või praadimiseks
SOOLASEENESALAT
300 g Soolatud seened
1 tk Sibul
Hapukoor
1. Soojenda pool piimast leigeks ja sega sinna sisse pärm. Kui pärm on sulanud, lisa pool jahust. Sega
mass ühtlaseks, kata nõu rätikuga ja pane tunniks ajaks sooja kohta kerkima.

2. Kui juuretis on kerkinud, lisa sool, suhkur, munarebu ning pärast korralikku läbisegamist ka ülejäänud jahu. Sega ühtlaseks. Nüüd läheb tainasse ülejäänud soojendatud piim – vala seda järk-järgult pidevalt
segades. Tainas peab jääma hapukoorepaksune. Kata nõu jälle rätikuga ja pane uuesti sooja kohta kerkima.

3. Kerkinud tainas sega veel kord, et see alla vajuks, ning aseta uuesti sooja kohta kerkima. Head pliinid tulevad siis, kui tainast lastakse üles kerkida vähemalt kaks-kolm korda. Lõpuks – kui tainas on
uuesti kerkinud – lisa õrnalt segades vahustatud munavalge. Pliinide küpsetamist on vaja alustada nüüd
kohe. Kuumuta pann hästi tuliseks ja prae pliine võis või taimeõlis.

4. Paku lisandina kuuma võid, hapukoort, soolatud lõhet, seenesalatit, kalamarja, kilu, marineeritud silmu, hakitud mugulsibulat.

5. Soolaseenesalati jaoks leota soolatud seeni üleöö või keeda kaks korda vett vahetades sool välja. Haki seened ja sibul hästi peeneks ning sega hapukoorega. Aseta külmikusse maitsetuma.

Uued retseptid

Kurgibool

Jaanid
Kurgibool