annestiilKroonikatoidutare.eeideesahver.eeajakirjad24.eeperejakodu.ee
Pudrud

Mulgipuder

Keskmine hinne: 3.33 Allikas: 100 rooga Autor: Harri Ilves
Mulgimaaks nimetatakse rahvasuus Lõuna-Eestis paiknevat jõukat Viljandimaad. Sellest maakonnast on pärit kaks tuntud rooga – mulgipuder ehk kartuli-tangupuder ja mulgikapsad.
Kogus: 1 portsjon
Pane kartulid soolaga maitsestatud vette, puista pestud ja nõrutatud tangud nende peale. Hauta kaane all madalal kuumusel, kuni tangud on täiesti pehmed (kartulid valmivad tavaliselt kiiremini). Sega poti sisu puulusikaga enam-vähem ühtlasks ja lisa vajadusel soola. Kastmeks kuumuta pannil tasasel tulel tükeldatud seapekist rasv välja ja lase pruunistuda. Puista hulka peenestatud sibul ning maitsesta soolaga. Jaga puder taldrikutesse, tee iga portsjoni keskele süvend ning tõsta sinna pekikastet. Kõrvale paku külma piima.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
matsu 17.dets 2013 18:57
Sellist pudru väikeste vaiatsioonidega on tehtud kõikjal Eestis ja Lätis. Mulgi- nimetus pandi lihtsalt konservtoidule ja sellega levis üldiseks Eesti poolel. Kindlasti ei tähenda see, et antud pudru mulgimaalt pärit on.
kiisu-miisu 02.dets 2012 14:56
tegin täna ja väga maitsev tuli ,kõht on nii täis, et kohe läheb lõhki:)
mulkide järeltulija 05.nov 2012 14:48
Peab jah ütlema, et see mis te kiidate pole küll mulgipuder, vaid kartulipudru mõne kruubiga. kahtlustan, et see käibele läinud kuskilt 15. kutsekeskkoolist. Mulgipudru on ikka kruubipudru mõne kartuliga, mitte vastupidi. Minu retsepti allikaks on 1896. aastal sündinud mulgist vanaema, kes oma talus Mulgimaal ka elas kuni elu lõpuni 1972. Kruubid keedetakse ära ja lõpuks lisatakse kartuleid nii palju nagu supile panete. 2 klaasi kruupi ja 4-5 keskmist kartulit veidi suuremateks tükkideks kui supi sisse. ja kunagi keemise ajal ka paras ports praetud läbikasvanud liha. keedu aeg on ca 2,5 tundi. Seetõttu tehti seda meil alati laupäeval. Eespool mainis ka keegi teine mulk SEDA putru. Vot seda putru on küll kõik söönud, kes söökla mulgipudru peale öögivad. See kartulipuder võib küll jälk olla.
ATS 09.aug 2012 12:13
Mulgi puder on super hea :) aga tavaliselt teen enda retsepti järgi ;)
AGNES 21.veeb 2012 09:08
tõesti väha hea tuli. minu lemmik söök aga ise pole seda kunagi teinud ja nüüd tegin ära ja pean tunnistama,et paremat ma pole ka saanud:)
mann 12.nov 2011 21:19
MEIE tegime seda v'ljas v'rskes ]hus l]kke peal suure pajaga.v'ga maitsev
Ivo 04.sept 2011 12:14
mäletan kuidas koolisööklas seda mehemoodi minema visati kuna keegi ei söönud, mina pistsin kahe suupoolega ja oleks veel tahtnud.
sutsik 12.apr 2011 16:01
Puder ise ei ole ju rammus, see nö kaste on. Mina tegin hoopis suitsusingiga, väga hää maitses!
eeroj 12.apr 2011 11:30
Mulle väga meeldis, aga naine ja laps ei puutunudki. Ühele liiga rammus, teine üldse kohutavalt valiv. Oskab keegi nõu anda, kuidas saaks seda putru kergemaks teha? Lisada näiteks porgandit, kaalikat? Siis mis hetkel neid lisada ja mis kujul?
käpard 27.märts 2011 18:24
Tänud, et keegi selle retsepti esile tõi. Kohe, kui nägin, tuli nostalgia peale ja maomahlad hakkasid vohama. Nüüd tehtud, esimene sats söödud ja tõeline maitseelamus käes.
-Kirsi- 05.jaan 2011 17:18
Hea toit!
Mari 30.nov 2010 11:43
Lapsepõlvest ainult mulgiputru mäletangi,seda tehti ikka nii,et sööma pidi seda nädal aega.Ju oli söödav,aga maitseelamus oli minu jaoks järgmistel päevadel praetuna ja keefir(vanasti oli kodune hapupiim)kõrvale.Ise seda ei tee,ju on eluks ajaks isu täis söödud aga lapselastele pidi meeldima,nende emme vahel teeb.Kust ta küll õppis,ma ei teinud seda ka oma lastele?:N
Mari 17.nov 2010 14:50
Mulle maitseb ka see puder järgmisel päeval praetuna. Pekikuubikuid väga ei armasta, aga see-eest valan pudru üle ohtra hapukoorega. Mina tean, et segada ei tohi seda putru just seepärast, et kui tang põhja satub, hakkab puder põhja võtma.
Liisamaria 28.okt 2010 14:47
Maailma parim puder
Suzy Far 18.apr 2010 16:45
niinii... palju häid arvamusi on siin :D eks teeme siis täna proovi! kui ellu jään, siis kommenteerin ka... muide, ka minule pole kunagi see puder maitsenud, kuid viimati ostsin Rimist valmistoiduna ning oli megahea! :Y Nüüd on kõik osised olemas ja võin endale tõestama hakata, et asi ikka ka koduselt valminuna söödav ja maitsev on :A
Atsinna 17.veeb 2010 15:14
Väga hea eestimaine pudrukartul on "Maret". Turgudelt on saada, kes ise ei kasvata.
Ints 17.veeb 2010 15:08
Igal juhul on pudrukartul, s.t. jahusem parem, aga ei juhtu ka tavalise eestimaise keetmise kartuliga tehes midagi. Vältida võiks põhjanaabrite valget kartulit.
tipa 28.jaan 2010 20:22
Kas selle toidu valmistamiseks peavad kartulid olema nn pudrukartulid või saab tavalistest ka?
miina 10.jaan 2010 18:03
Minule on õpetatud nii: kartul keeta poolpehmeks, siis valada peale puhtaks pestud tangud. Tangud ei lase kartulil pehmeks keeda, seepärast peabki kartuleid enne keetma natuke. Ja puder ei tule hall.
enda 21.dets 2009 14:45
See oli tõeline künnimehe puder. Minu ema valmistas seda mitmes variandis. mõnikord oli vähe tangu ,mõnikord rohkem. tihti keetis kartulid ja tangud koos kondise lihaga.Siis riisus pealt rasvase puljongi ja valmistas sellest kastme. Harilikult mpraeti läbikasvanud liha ja sibularõngad kõrvale ja kaste tehti hapukoorega rasvas. Lapsena oli praetud sibul minu lemmik. Ema passis peale et majätaks sibulat ka teistele. Aga tang peab olema poleeritud, nn Lõuna-Eesti tang. Jahuga tehti ka kartulipudru, aga see pidi olema jälle nn. "ülesõela jahu", sellisest jahust tehti odrakaraskeid ja verikäkke.
metsake 12.nov 2009 16:44
Samuti puupliidi praeahjus saab väga hea pudru.Hommikul tuli alla ja lõunaks perele puder valmis.Praeahjus saab ka teisi putrusid hautada.samuti plofi,kapsaid j.n.e.
Syyry 12.nov 2009 15:08
Mina kütan ahju ära, lükkan söed taha ja panen pudrupoti ahju, nii olen teinud kapsaid, liha ja isegi pirukaid, väga hea, põhja ei kõrbe ja voolu ei võta.
Mulk 28.apr 2009 16:14
Õiges mulgipudrus on ikka rohkelt tangu ja peotäis kartulit,mitte vastupidi,kartulipu-
der koos vähese tanguga.
Küsimus 03.veeb 2009 17:12
miks segada ei tohi? on asjal mingi kindel konks või kiusu pärast. kui kartul ikka põhja hakkab kinni jääma ja vett nt vaja lisada, siis segan ikka küll.
ary 07.jaan 2009 22:36
mina teen seda putru juba aastaid kruupidega- väga hea on!
12