Rahvusköögid  » Eesti

Eestipärane ahjuküpsis köögiviljapadjal

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Liivimaa Lihaveise MTÜ
Kas teadsid, et vastupidiselt levinud arusaamale oleme ajalooliselt hoopis olnud veiseliha sööjad. Eesti nii vana Liivimaa osana kui ka hiljem oli tuntud karjakasvatatuse poolest. Mitmetes üle maailma ilmunud retseptiraamatutes kirjeldatakse rohumaaveise küpsetamise traditsioonilisi viise ka Eesti moodi. Ka see retsept on innustust saanud ühest sellisest raamatust.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 6 portsjonit
Võta liha vaakumist eelmisel päeval, määri see oliiviõliga, lase lihal 1 tund toatemperatuuril seista ning siis tõsta liha kausiga külmkappi. Valmistamise päeval võta liha vähemalt üks tund enne ahju panemist külmkapist ning lase tal seista toatemperatuuril.
Eelsoojenda ahi 220 kraadini. Samal ajal määri ahjuplaat või ja oliiviõliga. Aseta tükeldatud köögiviljad ahjuplaadile, et nad kataksid plaadi pinna. Määri liha soolaga, aseta köögiviljadele ja pane ahju altpoolt teise vahesse. Küpseta 20 minutit. Keera ahi 150 kraadini. Küpseta veel 20 minutit. Keera ahi 120 kraadini. Küpseta 15 minutit. Vaata lihatermomeetriga liha sisetemperatuuri. Kui see ei ole veel soovitud küpsusastmeni jõudnud, küpseta veel 10 minutit ja vaata uuesti. Liha võta välja siis, kui valmidusaste on sinu maitsele sobiv. Soovitatav liha temperatuur ahjust välja võtmisel võiks olla 55 kraadi. Liha küpseb ahjust välja võttes veel kergelt edasi.
NB! Enne liha ahju panemist on rohumaaveise lihale soovitatav lisada rohumaaveise rasva, määrida pealt õhukeste võitükikestega või lausa asetada lihale õhukesed peekoniviilud.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
siirikirikal 10.apr 2012 15:28
just-just. Heas vanas eesti keeles on ahjupraad olnud ahjuküpsis. Väga armas sõna vahelduseks.
ooo 10.apr 2012 14:28
suisa biskviit
hmm 10.apr 2012 10:24
Küpsis?
1