Rahvusköögid  » Eesti

Nostalgiline sõstrakook

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: 100 rooga
Hapukas marjamaius meenutab kooke, mida aastaid tagasi pea kõikidest kohvikutest kesksuvel osta sai.
Kogus: 10 portsjonit
Taina valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa muna, sidrunikoor ja -mahl ning vanillsuhkur, sega hästi läbi. Lisa ka jahu ja sega ühtlaseks. Mässi tainas toidukilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi. Kata küpsetusvormi (nt 30 x 40 cm) või väiksema ahjuplaadi põhi küpsetuspaberiga ning suru sellele tainas 5–7 mm paksuse kihina. Küpseta 200kraadises ahjus 15 minutit ehk kuni põhi on helepruun. Katte tarvis vahusta või. Sega vahustamist jätkates vähehaaval hulka kondenspiim, maitsesta vanillsuhkru ja brändiga. Määri kate jahtunud põhjale ning laota sellele omakorda puhastatud marjad. Lase koogil külmkapis vähemalt 1 tund seista, et kattekreem taheneks. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit ja pigista hästi kuivaks. Kuumuta mahl keemiseni ja sulata selles želatiinilehed. Lase jahtuda ja nirista segu koogile.
Lase külmas vähemalt 2 tundi tarretuda.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
NAAJ 20.juuli 2010 10:53
Vaatamata kõhklustele ja kahtlustele tegin ära. Täitsa hea kook vahelduseks pehmepõhjalistele ja hapukoorekattega kookidele. Olen neid juba piisavalt teinud. See kook sobib küll ka külalistele pakkuda. Mõningad tähelepanekud nendele, kes tahavad ka proovida teha. 1. Antud kogustega tehtud põhi ei mahu ilmselgelt ära retseptis pakutud mõõtudega plaadile. Mina kasutasin plaati 34x27 cm ja vaevalt sain põhja kaetud. Väga õhuke tuli. Seega, kui kasutada suuremat plaati, suurendada põhja ainete koguseid 1/3 või isegi poole võrra. 2. Katte kreemi kogused on parajad minu plaadile, kui kasutada suuremele, siis tuleb kreem väga õhuke. 1 l marju sobib suuremale plaadile. Pole mõtet marju üksteise otsa kuhjata. 3. 3 dl mahlast ja 4 ?elatiinilehest tehtud tarretis jälle paras minu mõõtudega plaadile, suuremale plaadile läheb tarretist rohkem vaja. Olen tähele pannud ja siit foorumist kommentaare lugedes, et nii mõnelgi koogil ei ole retseptis toodud ainete kogused proportsioonis pakutud plaadi või vormi suurusega. Seega on ikka hea ja tore, kui kommenteeritakse, kuidas kook välja tuli ja mida võiks ja annaks teisiti teha. Sellest koogist piisab tõesti 10-le, sest see on üks ütlemata rammus suutäis. Kindlasti peab peale tegema tarretise, mis tasandab rammusat ja magusat võikreemi. Enne serveerimist soovitan umbes 15-20 min võtta külmkapist välja. Selline kreem sobiks ka tortide kaunistamiseks.
NAAJ 19.juuli 2010 08:20
Kas keegi on selle retsepti järgi koogi teinud ? Või siis midagi taolist, pealt tarretise kattega ? Vaatan, et kattes on 300 g võid ja paras kogus kondenspiima. Tuleb vist väga rammus ?
1